Street Fighter x Tekken

Op 9 maart lag Street Fighter x Tekken voor de PlayStation 3 en Xbox 360 in de schappen. Enkele maanden later, in mei, verscheen de PC-versie. Eind oktober is het spel ook eindelijk voor de PlayStation Vita uitgekomen. Mosterd na de maaltijd of heeft men bij Capcom gewoon de tijd genomen voor een degelijke port?

Street Fighter vs. Tekken

Street Fighter x Tekken biedt, niet erg verrassend, een combinatie van typische elementen uit Street Fighter en uit Tekken. Het vechtsysteem is grotendeels op dat van Street Fighter gebaseerd, wat betekent dat je voornamelijk ten aanval trekt met zes knoppen. Deze laten je lichte, medium en zware slagen en trappen uitdelen. Dit uiteraard samen met de analoge stick om combo’s als de bekende hadoken uit de hoge hoed te toveren.

Het element dat uit Tekken is overgenomen is, uiteraard, het tag-principe. Dit geeft je de mogelijkheid om twee personages te selecteren en gedurende het gevecht kan je op ieder moment wisselen van karakter. Zo kun je gebruikmaken van de sterke punten van verschillende figuren. Door met bepaalde knoppencombinaties een wissel tussen jouw twee personages uit te voeren kun je ook speciale moves starten, zoals de cross assault en cross arts, waarmee je op spectaculaire wijze veel schade aanricht.

Controverse

Een laatste toevoeging, die onder veel fans voor controverse heeft gezorgd, is het gebruik van gems. Met dit systeem kan je ieder personage jouw persoonlijke touch geven. Iedere gem geeft je namelijk een specifieke bonus; zo kan onder andere je aanvalskracht tijdelijk hoger worden. Deze bonussen zijn echter niet zomaar actief, je moet bijvoorbeeld vijf keer succesvol blokken of juist vijfmaal geraakt worden. Sommige gems hebben daarnaast ook nog eens een keerzijde waardoor je aanvallen bijvoorbeeld juist weer minder schade aanbrengen. De gems blijken in de gevechten echter zeker niet doorslaggevend, je wint een gevecht nog steeds door jouw skills en niet doordat je bepaalde gems geselecteerd hebt.

Ryu, Heihachi en Cole

Voor zowel de fans van Street Fighter als die van Tekken is er genoeg keuze in de karakters. Het complete roster bestaat namelijk uit maar liefst 55 personages! Het spel bevat namelijk niet alleen de 38 standaard karakters en de vijf exclusieve PlayStation-personages, waaronder Cole (inFamous), Mega Man en Pac-Man. Ook de twaalf personages die als DLC zijn toegevoegd, waaronder Blanka, Sakura, Bryan Fury en Jack-X, zitten bij het spel inbegrepen. Sterker nog, bij aankoop van de Vita-versie kan je ook op de PlayStation 3-variant, mits je hierover beschikt, aan de slag met de extra personages en kostuums.

Een andere toevoeging aan de PlayStation Vita-versie is een nieuwe spelmodus: Burst Kumite. In deze modus is het zaak om zoveel mogelijk gevechten achter elkaar te winnen. Verlies je? Dan kan je weer opnieuw beginnen. Leuk detail bij Burst Kumite is dat het spel je ook laat strijden tegen de set ups van andere online spelers, waardoor de tegenstand zeer afwisselend is.

Online

De singleplayermodi zijn uiteraard een leuk tussendoortje, maar bij vechtgames draait het toch vooral om de multiplayer. En deze zit gelukkig uitstekend in elkaar. Op de Vita kun je zowel online als ad hoc met elkaar spelen en dit gaat allemaal zonder lag. Street Fighter x Tekken kent drie verschillende online modi: ranked matches, endless battle en scramble battle. Bij de eerstgenoemde strijd je om battle points om een zo hoog mogelijke positie op de ranking te bereiken. Endless battle is een soort toernooi waarbij je met verschillende spelers in een lobby speelt en de winnaars doorgaan naar het volgende gevecht. Scramble battle biedt je tot slot complete chaos doordat je constant met twee vechters tegen twee anderen strijd.

Hoewel het aantal Vita-spelers online nog te wensen overlaat, heeft Capcom hier een mooie oplossing voor gevonden. Street Fighter x Tekken maakt namelijk gebruik van cross-play. Hierdoor kun je ook ten strijde trekken tegen mensen op een PlayStation 3. Op deze manier wordt het aantal potentiële tegenstanders fors vergroot.

Minpuntjes?

Street Fighter x Tekken oogt grafisch uitstekend op de Playstation Vita, maar Capcom heeft wel enkele concessies moeten doen. In tegenstelling tot bij de console-versies bevat het spel bijvoorbeeld geen schaduwen. Een groot probleem is dit echter niet. Street Fighter x Tekken oogt nog steeds uitstekend en speelt zeer vloeiend en daar gaat het natuurlijk vooral om. Vervelender zijn dan ook de laadtijden die in sommige delen van het menu de kop opsteken. Ook voor sommige gevechten duurt het laden net iets te lang.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat Capcom een uitstekende port van Street Fighter x Tekken voor de Vita heeft uitgebracht. Grafisch oogt de vechtgame uitstekend, al kan het niet tippen aan de consoleversie. Hoewel de laadtijden, zowel in het menu als voor gevechten, nogal eens te wensen over laten, mag dit de pret niet drukken. De gameplay, met het vechtsysteem uit Street Fighter en tagsysteem uit Tekken, staat ook op Sony’s handheld als een huis. Daarnaast heb je ook nog eens de beschikking over maar liefst vijfenvijftig personages. Kers op de taart vormen de cross-play-mogelijkheden met de PlayStation 3, waardoor je online altijd wel tegenstanders vindt. Voor liefhebbers van het genre is Street Fighter x Tekken dan ook verplichte kost.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Uitstekende port
  • Grafisch prachtig...
  • Vijfenvijftig personages!
  • Cross-play met PlayStation 3

Wat is NOT

  • Laadtijden
  • ...al heeft Capcom concessies moeten doen

8.5

  1.   
    lassieman's avatar

    Mooi dat je het tegen de PS3 kan spelen, meer games zouden zoiets moeten hebben.

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Toffe feature inderdaad. PlayStation All-Stars Battle Royale heeft het onder andere ook. 🙂

  3.   
    xkillcamx's avatar

    Zouden meer games moeten doen!!

  4.   
    Fawaka-W's avatar

    Wauw dit ziet er goed uit! misschien voor mij een rede om een pspv te kopen

  5.   
    toqeer's avatar

    deze ga ik ook zeker halen 🙂