F1 Race Stars

Af en toe zit er nog wel een Formule 1-game in mijn PlayStation 3. Inmiddels een oudje, want ik speel alleen Formula 1: Championship Edition, één van de eerste games van de console. Het blijft een heerlijke racegame, maar misschien iets te serieus? Als je dan wilt lachen en Formule 1 eens niet in een realistisch jasje wilt meemaken, zet je ogen dan op F1 Race Stars. Een titel van Codemasters, die de hoge klasse in de racewereld als een persiflage neerzet. F1 Race Stars is een grappig bedoelde kartgame, waarbij de coureurs overdreven grote hoofden hebben. Een kans om Mario Kart aan te pakken?

Eigen koers?

Het idee van deze game is echt fantastisch. De echte coureurs uit de F1-wereld zijn door middel van licenties gestrikt voor het spel en dus kun je onder andere Vettel en Schumacher verwachten. Wel blijft F1 Race Stars in essentie een game om met je vrienden te spelen; het officiële kampioenschap van Formule 1 is met vlagen te herkennen, maar de grotendeels verzonnen circuits, de kleurrijke wereld en de power-ups klinken ons bekend in de oren. En hoewel de circuits gebaseerd zouden zijn op de echte banen, is dit toch niet helemaal waar; de game bevat shortcuts en ook stukken snelweg worden in de game meegepakt. Een eigen koers van F1 Race Stars kun je dus niet verwachten, want de geestelijk vader van dit soort games is Mario Kart, die ook al de afstammeling ModNation Racers kent – en het aankomende LittleBigPlanet Karting. Is dit heel erg? Nee, want F1 Race Stars staat op zichzelf en zeker voor fun.

Plezier op meerdere manieren

F1 Race Stars zal je plezier schenken, alleen al door die grote hoofden. Echter, biedt de game genoeg om de concurrenten van zich af te slaan. Hier ben ik helaas wat sceptischer over. Het leuke aan het racen is dat hier meer snelheidsgevoel in zit dan andere kartgames. Helaas is wel de uitdaging minder groot, aangezien de circuits technisch simplistischer zijn. Je hoeft weinig moeite te doen voor bochten, de shortcuts zijn niet voor hoogbegaafde gamers en ook de power-ups laten zich gemakkelijk grijpen. Echt originele power-ups kunnen we tevens niet verwachten, maar dat is niet zo erg, het is immers een partygame. Wel is het leuk een reparatievoertuig los te laten om de snelheid van tegenstanders te reduceren. Ook is de regenval tof gedaan, waardoor het wegdek glad wordt en je dus beter moet focussen op het rijden.

Wat wel echt een pluspunt is van F1 Race Stars is, is het schademodel. Door botsingen en aanrakingen door power-ups, brokkelt je Formule 1-wagen langzaam af en dit heeft impact op het rijden en de snelheid. Om toch in de race te blijven, kun je tools pakken om je scheurijzer ietwat op te vijzelen. Echter, de game bevat ook een heuse pitstop om je voertuig volledig te herstellen, zoals het in de echte racerij ook gaat. Erg leuk uitgewerkt en dit geeft het spel toch iets meer strategie; je moet de keuze maken wanneer je voor een reparatie kiest, of ga je nog een ronde door.

Geen revolutie

Toch moeten we meedelen dat F1 Race Stars niet de potentie heeft om uit te blinken. Het is zeker een vermakelijke kartgame in een heel tof concept, al had er iets meer originaliteit in gemogen. Ook voor de meer die-hard gamer zal dit vooral een groepsactiviteit worden. Dan kun je elkaar het leven zuur maken en dan zul je toch even wat skills moeten tonen om te winnen. Codemasters heeft de game niet heel moeilijk gemaakt, dus het is oppakken en direct spelen. Hier had de ontwikkelaar misschien aan kunnen sleutelen, want F1 Race Stars zal geen revolutie ontketenen in het genre. Het draait puur om de fun.

Uiterlijk

Visueel zit F1 Race Stars prima in elkaar. Leuke kleurtjes en een eigen look in het genre; het lijkt meer op een animatiefilm dan een spel. Codemasters heeft er goed aan gedaan om het partygehalte hoog te houden. Het ziet er voor de andere consoles dan de Wii niet heel volwassen uit, maar dat geeft niet. De stijl voor een Formule 1-kartgame in zo’n jasje is juist heel tof om deze ode aan de racerij weer te geven. De grote koppen, de geinige uitspraken en houdingen van de coureurs doet de game meer dan goed. Tevens is de omgeving levendig door hier en daar verkeer los te laten, dus we mogen hopen dat er genoeg interessante circuits bij komen voor een verrassingselement.

Voorlopige conclusie

Mooi dat een ontwikkelaar de durf toont om Formule 1 eens in een ander daglicht te zetten, ofwel een ode met F1 Race Stars. Het snelheidsgevoel, de pitstraat en de uitstraling doen het goed. Wel had het bedrijf durf kunnen tonen door eindelijk iets revolutionairs te doen in het genre. Dit doet het helaas niet, maar het bekende concept van gekke circuits, power-ups en shortcuts laat wel zien dat het ook in dit jasje past. Iets uitdagender mag de game nog wel worden, hoewel het partygehalte lekker hoog is, dus F1 Race Stars moet je gewoon op een avondje met vrienden spelen. Je zult er tot nog toe genoeg plezier uit halen. Het eindoordeel moet natuurlijk nog komen, maar deze partygame lijkt het aardig te gaan doen.

  1.   
    ShadyXL's avatar

    Lijkt me best leuk als je met vrienden speelt xD Mario Kart on steroids =o

  2.   
    lassieman's avatar

    ShadyXL schreef, "Lijkt me best leuk als je met vrienden speelt xD Mario Kart on steroids =o"

    Inderdaad, anders lijkt het me gewoon niet leuk xd