Epic Mickey 2: The Power of Two

Twee jaar geleden verscheen Epic Mickey op de Nintendo Wii, iets dat volgens veel hardcore console-bezitters doodzonde was. Disney wil namelijk de naam van Mickey stoerder maken en dat resulteerde in een zeer vermakelijke game, die voor de gemiddelde Disney-liefhebber erg pittig was. Alleen om Mickey echt stoerder te maken was het overslaan van de Xbox 360 en PlayStation 3 natuurlijk doodzonde. Toch heeft de eerste game meer dan twee miljoen exemplaren verkocht in het westen en dat is reden genoeg voor een vervolg. Ditmaal voor alle huidige consoles (inclusief Wii U en Mac), want met Disney/Pixar achter je, moet Mickey natuurlijk HD!

Mickey, Oswald en blije muziek

Coöperatieve gameplay is wat Epic Mickey 2: The Power of Two gaat bieden, waarbij één speler Mickey bedient en de andere Oswald the Lucky Rabbit, het gekke konijn dat ook al in het eerste deel schitterde en één van de eerste creaties was van Walt Disney zelf. Het spel begint na de avonturen van het eerste deel en de slechterik van dat deel keert terug, maar heeft naar eigen zeggen (of eerder zingen) zijn leven gebeterd. Dit wordt ons voorgeschoteld door middel van echte Disney-liedjes, waarbij liefhebbers zullen smelten van herkenning en vijanden tenenkrommend zullen kijken naar het musicalgehalte van deze scene. Als Disney-liefhebber kan ik het zeer waarderen, maar niemand gelooft de Mad Doctor natuurlijk. Hoe het ook zij, delen van de wereld hebben hun kleur weer verloren en het is aan Mickey en Oswald om uit te vinden wie daar verantwoordelijk voor is.

Persoonlijk mocht ik vanaf het begin van de game aan de slag in de spelwereld en ik heb beide personages uitgebreid onder de knoppen gehad. Overigens heb ik gespeeld met de PlayStation Move, iets dat perfect werkte, al heb ik nog steeds liever een echte controller in mijn handen. Gelukkig zijn beide opties aanwezig, al zal Kinect worden overgeslagen voor deze versie. De coöperatieve functies van de game zijn de grootste vernieuwing, waarbij gezegd moet worden dat de gameplay van Mickey niet veranderd is ten opzichte van het vorige deel. Nog steeds zal Mickey verf en verdunner gebruiken om delen van de spelwereld in te kleuren of te wissen. Een proces dat nog steeds zeer bevredigend is, al is de gameplay met Oswald helemaal nieuw.

Veel bekenden

Oswald heeft namelijk geen kwast in zijn arsenaal, maar een afstandsbediening die verscheidene elektrische apparaten kan activeren. In de praktijk betekent dit dat Mickey bepaalde stroomkabels kan schilderen, die Oswald moet activeren om een deur te openen bijvoorbeeld. Het is coöp zoals we dat kennen, maar in de wereld van Disney is het erg vermakelijk, zeker omdat je onderweg veel bekende Disney-personages gaat tegenkomen. In de twee uur speeltijd heb ik al contact gelegd met één van de biggetjes, in een submissie om de andere twee ook te vinden, Clarabella Koe, die haar achtertuin opgefleurd wil zien en Goofy, die een experiment volledig heeft laten mislukken. Alle personages zijn overigens ingesproken zoals we ze kennen en dat gecombineerd met de muziek en de herkenbare Disney-stijl zorgt voor een epische sfeer.

Vergis je overigens niet, want Epic Mickey 2 kan bij vlagen ook erg lastig zijn. Je gaat de oplossing altijd vinden, maar soms wordt dit extra lastig gemaakt omdat dingen iets te onduidelijk in beeld zijn gebracht. Vooral dingen die Mickey kan schilderen is bij vlagen onduidelijk en het komt neer op simpelweg alles proberen te schilderen in een level. Dit kan best saai worden, omdat de verf ook op raakt en je moet wachten voordat de meter zich weer gevuld heeft. Dit is jammer, want ik heb liever een moeilijkheidsgraad gebaseerd op skills, in plaats van het blijven proberen totdat je iets gevonden hebt.

Voorlopige conclusie

Toch is Epic Mickey 2: The Power of Two een lekkere game aan het worden. Het is eigenlijk net als met Kingdom Hearts, een spel dat ik erg tof vind, ondanks dat ik een hekel heb aan Japanse RPG’s. Als je Disney-karakters met liefde in een game verwerkt, brengt dat echte Disney Magic met zich mee. Daarnaast is de game uitdagend genoeg voor een hardcore doelgroep en is het geweldig om dit universum in HD te kunnen spelen. En de frustraties die ik bij vlagen had, zijn ongetwijfeld opgelost zodra je de game gaat spelen met een vriend op de bank.

  1.   
    Fox's avatar

    Vond het consept altijd wel leuk. Ben blij dat ik het eindelijk op de pc kan spelen. Hoop dat het een goede poort is.