Fuse

Kenden wij Insomniac Games niet alleen van Resistance en Ratchet & Clank? En waren die gasten niet in dienst van Sony Computer Entertainment? Niet helemaal, want hoewel zij een deal hadden met laatstgenoemde, zijn ze toch echt een onafhankelijke ontwikkelaar, die wel eens wat anders wil dan blije robotjes en duistere alternatieve oorlogen. Voor hun nieuwste project hebben ze Electronic Arts als uitgever en het was dan ook op de EA Showcae in Londen, dat ik voor het eerst kennis maakte met Fuse. Nog steeds krijgen we overdreven gekke wapens te zien, maar de setting is volledig anders.

Remember Roswell!

Om uit te leggen wat de game gaat doen moeten we eerst te weten wat Fuse precies is. Fuse is namelijk een buitenaards goedje, dat net na de Tweede Wereldoorlog in Roswell is gevonden, dat fans van The X-files natuurlijk feilloos kennen. De Fuse is daarna gebracht richting Area 51 en nog later richting een andere geheime faciliteit, Hyperion, waar experimenten gepleegd zijn met dit buitenaardse materiaal. Op het moment dat de game begint valt deze geheime faciliteit van de radar en het is aan jou om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Gelukkig doe je dat niet alleen, sterker nog, jij bestuurt vier leden van Overstrike, een geheime, onafhankelijke organisatie die soms het vuile werk van de Amerikaanse overheid mag opknappen.

Als speler mag je met alle vier de teamleden aan de slag, maar leuker is het natuurlijk om de game coöperatieve te spelen, waar de heren van Insomniac natuurlijk ook op doelen. Ieder teamlid heeft zo zijn eigen specialisme en dat valt weer samen met de wapens die ze gebruiken. Wapens, die overigens gemaakt zijn in Hypereon en dus gebruik maken van Fuse. Het goedje reageert namelijk nogal extreem in combinatie met Aardse materialen en daarom hebben Dalton Brook, Izzy Sinclair, Jacob Kimble en Naya Deveraux allen heerlijke wapens, wat direct de hete factor in deze game is. De wapens ga je nodig hebben ook, want een andere organisatie, Raven, is ook op zoek naar de geheimen van Hyperion.

Het team van Overstrike

Ieder wapen heeft twee functies, waarvan één functie gebaseerd is op Fuse en een andere gewoon nuttig is tijdens gevechten. We beginnen met Dalton Brook, de leider van het team, die gebruik maakt van de Bullet Barrier. Dit grote schild beschermt niet alleen tegen kogels, maar absorbeert ze ook om ze op een later tijdstip in één keer terug te schieten. Izzy Sinclair, de roodharige chick van de groep, gebruikt de Shattergun, welke tegenstanders kristalliseert. Daarnaast kan ze healen met het wapen. Naya Deveraux, die de dochter is van de leider van de vijandelijke organisatie Raven (moeilijk, moeilijk!), maakt gebruik van de Warp Rifle, die zwarte gaten laat verschijnen, maar ook onzichtbaarheid kan bewerkstelligen. Als laatste is daar de ex-cop Jacob Kimble, hij heeft een kruisboog die luistert naar de naam Arcshot. Deze verbrandt tegenstanders bij impact en daarnaast kan hij vallen zetten.

Dit zijn de vier personen met wie je op avontuur gaat en dat kun je zowel alleen als coöperatief doen. Doe je het alleen, dan kun je op ieder moment wisselen, zodat je altijd op het goede moment de juiste persoon onder de knoppen hebt. Daarnaast kun je nog meer invloed uitoefenen door middel van de skill tree, die per karakter te doorlopen is, zoals we dat onder andere kennen van Borderlands. In het level dat wij te spelen kregen moesten we tegenstanders op afstand houden om een gebouw te beschermen. Fuse liet hier duidelijk zien dat de samenwerking belangrijk is. Samen spelen is duidelijk en bevredigend tegelijk. In de voorste linie is Dalton te vinden met zijn Bullet Barrier, van afstand is Izzy aan het healen en Naya en Jacob zorgen voor brandende lijken en zwarte gaten. Fuse moet het daarnaast ook hebben van de setting, die op het eerste gezicht interessant is. Helaas heb ik hier nog te weinig van mogen zien.

Voorlopige conclusie

Een nieuwe coöperatieve game met gekke wapens die we kennen van ontwikkelaar Insomniac Games. Dat is iets waar heel veel mensen zin in hebben en dat is logisch ook. Fuse heeft een heel interessant verhaal en dat deze game draait om een chemisch goedje is op zijn minst origineel te noemen. Ik hoop wel dat Fuse een grotere rol gaat spelen dan de vier wapens alleen en ook naar de botsingen tussen Overstrike en Raven ben ik erg benieuwd. Wel staat de grafische stijl mij op dit moment nog tegen. Het is nog pre-alpha, maar wat mij betreft is alles te klein en te ver weg in beeld gebracht. Gelukkig zijn we nog maanden verwijderd (maart 2013) van een release en kan Insomniac nog alles doen om van Fuse een topper te maken.

 1.   
  WarfailZ's avatar

  Ziet er wel leuk uit,

 2.   
  R1chardTM's avatar

  Waarom de zoveelste ietwat vernieuwende shooter maken. Ik heb de hoop de Insomniac ooit met iets als een Ratchet & Clank-variant komen of iets totaal ander nieuws.

 3.   
  mmx's avatar

  kan een goede game worden helaas heb ik een hekel aan mechs dus deze ga ik niet kopen bij voorbaat .

 4.   
  Neolite's avatar

  De game was in eerste instantie veelbelovend. Heerlijke cartoony stijl en vol met humor. Nu heb ik toch het idee dat het allemaal wat te serieus aan het worden is en dat is jammer.

 5.   
  Hercules's avatar

  ziet er gaaf uit! is het derde persoons?