WRC 3 FIA World Rally Championship

WRC 3: FIA World Rally Championship (vanaf nu WRC 3) is de game die voor mij ligt. Een game ontwikkeld door Milestone, die met de beste intenties de gamende rallyfanaat van een geschikt spel wil voorzien. Helaas is het de ontwikkelaar weer niet gelukt een product af te leveren dat er met een voldoende vanaf komt.

Bolide’s, bekende namen en mooie stages

Laat ik beginnen wat WRC 3 allemaal te bieden heeft. De game is gelicenseerd door FIA World Rally en bevat dus veel bekende rallyrijders met hun officiële auto’s. In totaal kun je aan de slag met 36 verschillende bolides en 54 teams. De Subaru Impreza WRC, Suzuki Swift S1600 en Peugeot 207 S2000 zijn enkele mooie bakken die genoemd kunnen worden. Er kan gescheurd worden op dertien verschillende locaties die rond de 80 stages te bieden hebben: van de ADAC Deutschland tot Monte-Carlo, en van een een rondje Acropolis tot de lange wegen van Rally Finland. Ook zijn er nog enkele special stages, waarin nieuwe spelelementen worden geïntroduceerd. Verkrijg zoveel mogelijk drift punten, race tegen een topcoureur die in een speciaal voertuig rijdt, of sjees door poortjes heen. Dit zijn enkele voorbeelden, want in totaal zijn er zeven verschillende spelelementen.

Genoeg content dus, die op een duidelijke manier aan je wordt voorgeschoteld. In de WRC Experience kun je snel een stage, rally of kampioenschap organiseren en makkelijk kiezen met welk team en auto je wilt gaan rijden. In de Road to Glory-modus creëer je jouw eigen rallyteam en ga je op pad om een topcoureur te worden. Je doet aan verschillende rally’s mee om sterren te winnen. Per stage zijn er drie te behalen voor manoeuvres en vanaf de zevende plek op de ranglijst verdien je voor iedere plaats een ster. Om aan het moeilijkste kampioenschap mee te doen, zul je meer dan 355 sterren in je bezit dienen te hebben, dus je bent wel een tijdje zoet om de beste te worden. Ook bevat WRC 3 nog een multiplayer, waarin je met maximaal zestien man voor de hoogste plek op de leaderboards kan strijden. Deze multiplayer was voor mij de leukste modus om te spelen.

Autorijden is een gevoel…

Milestone is zelf erg trots op WRC 3 en dat mogen ze op het gebied van content inderdaad ook wel zijn, maar helaas houdt het hier ook bij op. Zo voelt het rijden in de game niet lekker aan. Zoals je van rallyracen gewent bent, roept je medepassagier de aankomende bochten keurig op. Maar of je nou met 30 of 50 kilometer per uur door de bocht kan, is niet aan te voelen. De ene keer sta je in een haarspeldbocht bijna stil terwijl je de volgende scherpe bocht driftend tegen een boom duikt. Hetzelfde geldt voor de verschillende rijstijlen die auto’s zouden moeten bieden. Het is bijna allemaal één pot nat. Natuurlijk trekt de ene minder hard op dan de ander en je kunt ook het een en ander aan de auto instellen, maar het gevoel dat je daadwerkelijk in een andere auto rijdt is er niet. Autorijden is de machine en de omgeving voelen en dit gevoel ontbreekt heel erg in WRC 3.

Omdat het geheel al niet lekker bestuurd, is het lastig om goede tijden neer te zetten. Doordat er geen enkele vorm van een instelbare moeilijkheidsgraad is en de tijden die de game je geeft om te verslaan extreem snel zijn, is vooral de singleplayer van WRC 3 een dampende hoop frustratie. Rij je voor je gevoel een nette tijd, dan nog kom je rond de twintigste plek binnen. Dit is leuk voor de hardcore rallyfanaat, maar is voor de normale gamer een echte dooddoener. Gelukkig kan er in een race wel enkele keer worden teruggespoeld. Dit systeem werkt prettig en snel, maar is een wassen neus voor het echte probleem. Je maakt gewoon te snel fouten en de physics kloppen veelal totaal niet. Beste Milestone, het implementeren van enkele moeilijkheidsgraden is toch niet zo lastig?

Misschien voor de hardcore rally fan?

WRC 3 weet simpelweg niet te overtuigen. Ja, er is zat content en ook grafisch is het niet verkeerd. De auto’s zien er netjes uit en er is een middelmatig schadesysteem. Ook de omgevingen zien er zo nu en dan prima uit, maar ogen helaas ook vaak ietwat levenloos. Dit is echter een hardcore rallygame en dat draait om racen. Juist op dat gebied scoort de game totaal niet. Pak een gemiddelde racegame van een jaartje of zeven geleden en je hebt een gelijkwaardige race-ervaring. Ook opbouwende frustratie door het gemis van moeilijkheidsgraden maakt het geheel er niet sterker op. Voor de echte hardcore rallyfanaat kan WRC 3 in de vorm van de multiplayer nog best even leuk zijn, al heeft de game weinig nieuws ten opzichte van diens voorganger te bieden. De liefhebber van een leuk racespel heeft dit jaar veel betere keuzes tot zijn beschikking en kan WRC 3 beter links (en rechts) laten liggen. Rally is best leuk, maar ik mis de oude Colin McRae-games. Dat waren rallygames, die, voor de tijd waarin ze uitkwamen, wat te bieden hadden. De WRC-serie heeft dit niet en ook WRC 3 toont dit wederom aan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Voldoende
  • gelicenseerde content
  • Multiplayer met zestien man
  • Grafisch hier en daar oké...

Wat is NOT

  • Totaal geen racegevoel
  • Besturing onder de maat
  • ...maar vaak ook erg levenloos
  • Geen moeilijkheidsgraden

5.2

  1.   
    Fox's avatar

    Geen race gevoel? Genoeg gelezen 😛

  2.   
    Relief's avatar

    Het feit dat de WRC licentie bij dit soort studio’s zit, zegt volgens mij al genoeg over de toestand van de sport. Het is jammer om Rally zo te zien afbrokkelen. Waar blijft de Rally van de glorieuze jaren 80 en 90?

  3.   
    ozzman's avatar

    WRC2 was ook al zo’n draak van een game met waardeloze besturing. Hebben ze niks van geleerd dus. Nu maar hopen dat codemasters ooit een keer een rallyspel aflevert.