Pokémon Black & White 2

Met Pokémon Black & White wist Nintendo de Pokémon-serie een extreem geslaagde reboot te geven, wat een nieuw begin had kunnen betekenen voor de welbekende RPG-reeks. De meest in het oog springende verandering was ongetwijfeld dat de games alleen maar nieuwe Pokémon bevatte, waardoor je daadwerkelijk onbekend terrein verkende en je eigenlijk opnieuw moest leren spelen. Het is daarmee op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke keuze geweest van Nintendo om Pokémon Black 2 & White 2 uit te brengen, want een direct vervolg op de beste Pokémon-game in jaren… kan dat wel goed gaan?

Niet zo nieuw

De review van Pokémon Black & White wisten we af te sluiten met de vraag: “wat komt er hierna?” We hadden toen geenszins kunnen vermoeden dat we te maken zouden krijgen met een direct vervolg, dat verder zou gaan waar de games ophielden. Het meer volwassen verhaal omtrent de ethische kwesties die gepaard gaan met het gebruik van Pokémon leek afgelopen met het verdwijnen van de mysterieuze N en zijn Team Plasma, maar dit is niet het geval. De organisatie blijkt in tweeledige vorm te zijn teruggekeerd en het is aan jou om hun motieven te ontrafelen en diverse snode plannen te verijdelen.

Ondanks dat er iets meer aandacht is besteed aan het verhaal, zijn Black & White 2 net als diens voorgangers geen games die je speelt voor hun interessante plot. In plaats daarvan draait het veelal om het ontdekken van nieuwe gebieden, Pokémon en strategieën. Wat dat betreft stelt de game enigszins teleur, want ook deze games spelen zich af in de Unova-regio, alwaar je met dezelfde Pokémon zult beginnen aan een avontuur. Er zijn, met name als je net start met het spel, enige nieuwe stadjes en veldjes te vinden, maar voor de rest is de wereld eentje die grotendeels bekend zal zijn.

Verbeteringen

De meeste nieuwigheden zijn dan ook te vinden in enkele toevoegingen en verbeteringen. Wat te denken van het Pokémon World Tournament, waarin je gym leaders van eerdere games kunt bevechten? Of de toevoeging van PokéStar Studios, een mogelijkheid om op grappige wijze korte, simpele filmpjes te maken met jouw beestjes in de hoofdrol? Ook zinvol voor de mensen met de gotta catch ‘em all-mentaliteit is een nieuwe functie in de Pokédex die per locatie weergeeft hoeveel Pokémon je hierin al hebt gevangen en hoeveel ongevangen creaturen er nog te vinden zijn.

Erg jammer is dat beide games niet weten te scoren op het gebied van de beestjes zelf. Waar elk vorig deel vol trots verkondigde dat we weer meer diertjes konden opsporen, zijn in deze spellen nog niet eens een handjevol nieuwe figuren toegevoegd. Wel kunnen liefhebbers van de reeks aan de slag om de meest volledige Pokédex tot op heden te vullen met bijna 300 aanwezige Pokémon. Waarom we nog nooit een game hebben gezien waarin we daadwerkelijk alle felgekleurde beestjes kunnen vangen blijft wederom een raadsel, maar toch is het zeker een stap in de goede richting.

Conclusie

Pokémon Black & White 2 kun je dus bekijken als de oorspronkelijke games, maar dan met een nieuwe verpakking. Er is voldoende toegevoegd om het geheel toch net de nodige frisheid mee te geven, maar opzienbarend is het allemaal niet. Je zou het kunnen benoemen als een goedkope poging om meer geld binnen te harken en dan heb je het niet verkeerd. Aan de kwaliteit van de games op zich schort echter weinig, waardoor Pokémon Black & White 2 voor de echte fans wederom de moeite waard zullen zijn. Voor de rest van de wereld is het echter een betere keuze om te wachten op een daadwerkelijk nieuw deel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Terugkeer van oude Pokémon
  • Enkele nieuwigheden

Wat is NOT

  • Recycling van alles

7

  1.   
    Rijstekorrel's avatar

    Ik vond hem erg vet ik heb de pokemon leaq al verslagen en al best veel gedaan, Ben nu de world tournament nog aan het uit spelen moet 10 keer de world leaders verslaan.

    Ik ga hier nog wel aardige mee zoet zijn en sowieso weer met ruilen enzo om ze allemaal te hebben, Scheelt wel weer als je nog een ds heb en hier door het zelf kan doen :P.

  2.   
    toqeer's avatar

    weet je wat ze gewoon bij een derde game moeten doen gwn meer extra content
    en wat meer tijd in de game steken ook al is het maar 3 maanden ofz kan best na een jaar meer vernieuwingen het is erg vet ben nu pas opweg naar 6e gym ik vind het sowieso een 8

  3.   
    cookymonster's avatar

    Recycling van alles

    is dat niet het een beetje het motto van pokémon dan? 😉

    dit gezegd zijnde blijf ik toch om een of andere gekke reden houden van de pokémon games

  4.   
    DGonlag2's avatar

    Recycling ach. Laten we daar niet over beginnen. Een schietspel blijft toch ook recyclen? En RPGs dan?
    Is allemaal recycling, alleen een nieuw verhaal en een aantal nieuwe gameplay elementen. Dit heeft elk nieuw Pokémon spel ook altijd meegekregen, snap dan ook niet waar die haat vandaan komt.
    Beetje flauw ook om dit elke keer weer boven te halen.

    Door te late levering 😡 (nooit meer bij Gamedumper.nl pre-orderen, mijn pre-order werd gewoon 10 dagen te laat geleverd) zit ik nog niet erg lang in het spel. Zit er nu 7 uur in en kan zeggen dat er al genoeg nieuwe content in zit.
    Vraag me soms wel af of de reviewers uberhaubt het spel wel gespeeld hebben.

    Overigens hoop ik nog steeds op een Pokémon Gray voor de 3DS exclusief.
    B2/W2 zien er nu toch echt een beetje pixelig uit.
    Gray moet gebruikmaken van de volledige 3DS resolutie (3D boeit me weer niet) en voor de rest mag het van mij grotendeels hetzelfde spel zijn. (Misschien B/W en B2/W2 samenvoegen?).
    DAT zou nog eens mooi zijn.

  5.   
    WesterW's avatar

    Op zich is recyclen van het concept niet erg, maar in de review wordt gehekeld dat de games eigenlijk gewoon bijna kopieën van Pokémon Black & White zijn, want de gehele wereld is bijna één-op-één overgenomen en er zijn niet meer dan een paar nieuwe Pokémon toegevoegd 😉

  6.   
    DGonlag2's avatar

    Ben ik het niet mee eens
    Ik zit pas een 7 uur in het spel (net 4e elektriciteit gym gehaald), maar heb tot nu toe al erg veel nieuwe content gezien. Eigenlijk veel meer dan ik had verwacht.
    Sowieso zijn de eerste paar uur van het spel helemaal nieuw, in de rest van het oude spel is genoeg toegevoegd (sewers, relic city, andere gyms, etc).

    Dat het een op een gekopieerd is vind ik zeker niet kloppen.