De Sims 3: Bovennatuurlijk

TV-series, films en boeken over bovennatuurlijke wezens blijven aan populariteit winnen. Niet alleen het bekende Twilight, maar ook series zoals True Blood, Vampire Diaries en Teen Wolf zijn erg populair. De Sims 3 springt in op de populariteit van dit genre met een uitbreiding die helemaal draait om vampiers, weerwolven, heksen, feeën en andere bovennatuurlijke schepsels.

Met als thema het bovennatuurlijke is De Sims 3: Bovennatuurlijk een uitbreiding die tot de fantasie van veel fans spreekt. Zoals we gewend zijn van de uitbreidingen van De Sims 3 bevat ook deze niet alleen nieuwe voorwerpen, kapsels en kleding, maar ook nieuwe beroepen en nieuwe gameplayelementen. De Sims 3: Bovennatuurlijk bevat echter ook iets wat we niet heel erg vaak tegenkomen in nieuwe uitbreidingen: nieuwe soorten Sims.

Verschillende soorten Sims

Tot nu toe konden Sims mensen, vampiers, spoken, mummies of geesten zijn, maar in De Sims 3: Bovennatuurlijk kun je nu ook een heks, fee of weerwolf creëren. Uiteraard is er ook weer van alles aan te passen, van de vacht van de weerwolven tot de vleugels van de feeën. Ook kun je nu via de Create a Sim-tool meteen vampiers, spoken en geesten aan je familie toevoegen, iets wat eerder nog niet mogelijk was. Mummies vallen helaas buiten de boot, wat jammer is gezien ze perfect binnen het thema van Bovennatuurlijk vallen. Gelukkig zijn die andere wezens die iets hebben met graftombes, de vampiers, wel volop aanwezig.

Nieuwe vampiers

De vampiers in Bovennatuurlijk zijn wel iets anders dan die in de uitbreiding Na Middernacht. Het zijn nu wat minder vampiers van het type Twilight en meer vampiers van het type True Blood en Vampire Diaries. Wat mij betreft had het nog wel iets bloederiger en nog meer richting True Blood en Buffy gemogen, maar gezien de nieuwe vampiers perfect passen bij de uitbreiding, ben ik dik tevreden met de veranderingen.

Waar vampiers zijn, zijn vaak ook weerwolven te vinden. Niet zo heel gek, want vroeger geloofde men dat als je een weerwolf doodde en deze niet verbrandde, deze later weer tot leven zou komen. Sims die weerwolven zijn veranderen elke volle maan in hun dierlijke vorm. Niet elke Sim is hiervan gediend en sommige zullen zich dan ook een hoedje schrikken wanneer ze een weerwolf tegenkomen. Weerwolf zijn heeft echter ook een uniek voordeel: je kunt samen met andere weerwolven een roedel vormen, net zoals in Twilight. Een grote groep weerwolven kan samen op jacht gaan om zo makkelijk allerlei voorwerpen te verzamelen, waaronder ingrediënten die heksen goed kunnen gebruiken voor hun drankjes.

Heksen zijn, samen met feeën, de nieuwe soorten Sims die veel hebben met magie. Beiden hebben een magiemeter, die leegraakt door het gebruiken van spreuken en betoveringen en die weer aangevuld kan worden door te rusten of door speciale drankjes te drinken. Maar ondanks dat beiden gebruikmaken van magie, zit er wel degelijk verschil tussen de twee. Waar feeën zich vooral bezighouden met betoverende aura’s en grapjes uithalen met andere Sims, zijn het heksen die mensen in padden of zombies kunnen veranderen. Heksen kunnen ook goede dingen doen met hun magie, zoals het uitspreken van geluks- en liefdesbetoveringen, terwijl feeën ook flink kattenkwaad uit kunnen halen, wat minder prettig is voor de ontvangende Sim. De heks en de fee bieden dus ieder een andere ervaring, wat weer zorgt voor flink wat leven in de brouwerij.

Chaos bij volle maan

Wat ook voor flink wat leven in de brouwerij zorgt, zijn de maancycli. Over het algemeen is het vrij rustig in het nieuwe stadje Moonlight Falls, maar met volle maan lijkt het wel een heksenketel. Weerwolven transformeren, normale Sims gedragen zich vreemd en je achtertuin is niet meer veilig. Zombies klauwen zich namelijk een weg naar boven en als je Sim een zombie tegenkomt is er een goede kans dat hij of zij zelf ook een zombie wordt. Dit houdt in dat je Sim de komende 48 uur zich heel langzaam beweegt en slechts twee mogelijke interacties heeft, namelijk andere Sims flink laten schrikken en hun hersenen opeten.

Sims zijn echter niet de enigen die op moeten passen voor de zombies, want ook planten zijn niet veilig. Als de zombies de kans krijgen, dan zullen ze je hele tuin verwoesten. Voor Sims die veel doen met tuinieren of het maken van elixers is dit een ramp, want het tuintje met ingrediënten waar zo hard voor is gezwoegd, moet weer opnieuw worden opgebouwd.

Je kunt er als speler echter ook voor kiezen om de maancycli uit te zetten en Sims met magische krachten hebben uiteraard wel iets in hun arsenaal om hun tuin te verdedigen tegen zombies. Overigens kun je er ook voor kiezen om je tuintje naar binnen te verplaatsen, want De Sims 3: Bovennatuurlijk introduceert ook plantenpotten, zodat je binnenshuis een mooie ruimte kunt creëren waar je plantjes veilig zijn voor de zombies. Want ondanks dat zombies hersenen eten, hebben ze nog niet door hoe je een deur moet openmaken.

Drankjes brouwen

Zoals eerder al gezegd kunnen Sims met magische krachten zich verdedigen tegen zombies door weer terug te transformeren naar hun normale gedaante, maar ook Sims zonder magische krachten zijn niet geheel weerloos. Een van de nieuwe vaardigheden is namelijk alchemie, waarmee je Sims allerlei drankjes kunnen brouwen, mits ze de juiste ingrediënten hebben. Slaapdrankjes en liefdesdrankjes zijn uiteraard van de partij, maar ook drankjes waarmee je iemand in een zombie of mummie kunt veranderen zijn aanwezig. Er zijn in totaal 44 verschillende recepten van drankjes die je Sims kunnen leren en als je Sim vaardig genoeg is dan kan hij of zij dus ook een drankje maken om ervoor te zorgen dat zombies weer hun normale gedaante terugkrijgen. Is je Sim ambitieus, dan kan deze van het maken van drankjes of het voorspellen van de toekomst zelfs zijn baan maken.

Zoals altijd hoort bij een nieuwe uitbreiding van De Sims 3 ook weer een nieuwe stad. In dit geval is het Moonlight Falls, dat voor mij tot nu toe de meest sfeervolle stad is voor mijn Sims. De ontwikkelaar heeft duidelijk niet alleen tijd besteed aan nieuwe gebouwen, zoals hangplekken voor verschillende soorten bovennatuurlijk wezens, maar ook aan de sfeer van het stadje. Op strategische plekken, zoals de begraafplaats, hangen mistflarden en je merkt dat er ook aan de belichting van Moonlight Falls is gedacht. Met volle maan ziet Moonlight Falls er helemaal eng uit, want ’s nachts geven de lampen een groenachtig schijnsel af.

Nieuwe kapsels, kleding & voorwerpen

Met al die nieuwe gameplay zou je het bijna vergeten, maar ook deze uitbreiding bevat nieuwe kapsels, kleding en voorwerpen. Deze zien er allemaal erg goed uit en er is genoeg variatie om de gemiddelde Sim-fan tevreden mee te stellen. Sommige van de kledingstukken en meubelstukken zijn duidelijk geïnspireerd door de Victoriaanse tijd, wat echt heel erg goed samengaat met de visuele stijl van de uitbreiding. Mijn favoriete voorwerp is de nieuwe deur die eruitziet als een boekenkast en ook daadwerkelijk hetzelfde oogt als één van de boekenkasten in het spel, waardoor je een bibliotheek kunt bouwen met daarin een geheime doorgang. Ook de terugkeer van Bonehilda, die we voor het laatst zagen in De Sims: Abracadabra, is een pluspunt. Bonehilda is een skelet dat dienst doet als dienstmeisje en dus je hele huis netjes in orde houdt. Tsja, als bovennatuurlijke en misschien zelfs wel kwaadaardige Sim kun je natuurlijk niet zo’n suffe butler je huishouden laten doen…

Conclusie

Tot nu toe was Wereldavonturen, de eerste uitbreiding, mijn favoriet. De Sims 3: Bovennatuurlijk is echter een uitbreiding die zoveel leuke, sfeervolle en uitdagende gameplay levert dat ik niet anders kan dan deze tot mijn nieuwe favoriete uitbreiding benoemen. De verschillende nieuwe soorten Sims zijn erg leuk om mee te spelen en geven het spel weer een nieuwe dimensie, waar je weer urenlang zoet mee bent. Ben je meer een ontwerper, dan kun je je ook weer uren vermaken met het bouwen en inrichten van spookachtige huizen, want ook aan de bouwers onder ons is gedacht. Tel daar nog eens de nieuwe carrièremogelijkheden en het uiterst sfeervolle nieuwe stadje Moonlight Falls bij op en je kunt concluderen dat deze uitbreiding voor fans een must-have is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nieuwe soorten Sims bieden veel gameplay
 • Nieuwe stad Moonlight Falls is sfeervol
 • Ook voor bouwers weer genoeg nieuwe content
 • Genoeg uitdagingen om je uren zoet te houden

Wat is NOT

 • Te weinig integratie met andere uitbreidingen
 • Met volle maan wordt het soms ietwat chaotisch

8.9

 1.   
  Fox's avatar

  Jammer dat het niet goed werkt met de ander dlc van sims. Is altijd wel leuk als dat het wel doet.

 2.   
  Majo's avatar

  Fox schreef, "Jammer dat het niet goed werkt met de ander dlc van sims. Is altijd wel leuk als dat het wel doet."

  Het is in dit geval niet zo dat Bovennatuurlijk het niet doet in combinatie met andere uitbreidingen, maar dat er wat meer samenwerking had mogen zijn. Heksen hebben een klein voordeel als ze een kat hebben. Maar met mummies, die we voor het eerst zien in Wereldavonturen, wordt nauwelijks iets gedaan, terwijl mummies wel heel erg passen bij het thema van de uitbreiding. Er hadden wat meer kleine dingen mogen zijn waardoor de uitbreidingen wat meer met elkaar verbonden zijn.