Mass Effect 3 Wii U

Mass Effect 3 is in maart verschenen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC en sindsdien is er veel controverse geweest rond het einde van de game. Inmiddels is er een nieuw einde te downloaden en wordt de game nog steeds ondersteund door middel van DLC. De aanstaande Omega DLC verschijnt immers op 27 november en drie dagen later kunnen ook verse Wii U-gebruikers aan de slag met de game. Mass Effect: Special Edition is namelijk een launchtitel en voor aanstaande Wii U-bezitters is dat natuurlijk fantastisch nieuws.

Maar eerst even een klein irritatiepuntje van mijn kant, want met de aankondiging van de Mass Effect Trilogy voor de PlayStation 3 (release n.n.b.), was het voor de Wii U natuurlijk fantastisch geweest om alle delen te laten schitteren met de GamePad! Wii U-bezitters gaan namelijk via de bekende interactieve comic de keuzes van zowel het eerste als het tweede deel bepalen, maar daar blijft het voorlopig ook bij. Dat er ook een Wii U-versie van Mass Effect Trilogy zal verschijnen, wil Bioware nog niet bevestigen en dus zijn we alleen aan de slag gegaan met Mass Effect 3.

Mass Effect 3 is altijd goed!

Niet dat dat een straf is overigens, want zoals in de Mass Efect 3 review te lezen valt, is het één van de beste RPG’s ooit gemaakt en is de game qua storytelling ongeëvenaard. Dat deze versie de naam Special Edition met zich meedraagt is natuurlijk niet voor niks, want naast de game zal ook From Ashes en de Extended Cut (oftewel: het betere einde) op de disc verschijnen. Daarnaast is er één extra wapen beschikbaar in deze editie, een raketwerper waarmee je tot zes tegenstanders kunt selecteren en zes raketten simultaan kunt afvuren.

Naast deze kleine extraatjes is het vooral de controller die de game vernieuwt. Grafisch is Mass Effect 3 namelijk identiek aan de andere versies en het is vooral de besturing die ook echt iets toevoegt. We kunnen het wiel om krachten te selecteren namelijk voor altijd vaarwel zeggen, want powers zijn simpelweg te selecteren via het beeldscherm van de GamePad. Overigens is het nog wel mogelijk het spel te pauzeren, want anders was het erg moeilijk geworden om én te schieten én krachten te selecteren. Ook het selecteren van wapens gaat vele malen sneller dan het vroeger ging en dit maakt het spelen met de Wii U wel een stuk aantrekkelijker.

Gamen met tranen in de ogen

Een andere functie is de mogelijkheid om de game volledig op het beeldscherm van de GamePad te spelen. Het laat ons zien hoe mooi het grafisch allemaal is op de semi-handheld van Nintendo. Hebben je vrienden zin in een goede film, maar wil jij veel liever no-life blijven gamen? Makkie! Met een druk op de Select-knop wisselt het beeld naar de GamePad en je kunt zelf op het toilet doorspelen. Overigens speelt de game dan volledig als zijn broertjes op PlayStation 3 en Xbox 360, want dan is het wiel wel terug.

Voorlopige conclusie

Mass Effect 3: Special Edition is de beste versie van Mass Effect 3, simpelweg omdat de bediening eenvoudiger is. Wat wel voor problemen kan zorgen is de DLC die niet bij de game geleverd zal worden. Gezien de beperkte opslagcapaciteit van alle versies van de Wii U is het maar de vraag of het mogelijk zal zijn alle toffe DLC van Mass Effect 3 binnen te halen. Daarnaast is het een gemiste kans dat niet direct de gehele trilogie zal verschijnen, wat wel gaat gebeuren op PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Buiten dat is deze versie heerlijk om te spelen.

 1.   
  SN0WIE's avatar

  Ik ben nog niet helemaal overtuigt van de xbox/ps3/pc games op de Wii U. Moet het toch eens zelf proberen.

 2.   
  Fox's avatar

  Op de controller lijkt me het wel goed. Maar als je 720p op een 55inch scherm speelt lijkt me het nog steeds best lelijk.

 3.   
  Sympharion's avatar

  Fox schreef, "Op de controller lijkt me het wel goed. Maar als je 720p op een 55inch scherm speelt lijkt me het nog steeds best lelijk."

  Bijna alle PS3 en 360 spellen zijn ook 720p. Speel je op PC?