Pro Evolution Soccer 2013

Het voetbalgevaar is nog niet voorbij, want naast FIFA 13 bestaat er uiteraard ook Pro Evolution Soccer 2013 van Konami. Dit keer met een iets andere insteek dan we van de Japanse ontwikkelaar gewend zijn. Na een aantal, als we het zo mogen noemen, dramatische jaren, is PES weer op de goede toer. We gaan vandaag echter niet over winnaars of verliezers praten, want de footies zijn deels gebaseerd op smaak. Toch laat ik mijn subjectieve deel van het brein achterwege en kijken we naar de kwaliteit. Hoe staat de 2013-versie van Pro Evolution Soccer ervoor?

Pro Evolution Soccer is de laatste jaren onderdrukt geweest. Op deze generatie consoles wist de footie amper meer te overtuigen en dat komt misschien wel door de Japanse achtergrond die de game heeft. Vanaf volgend jaar zal de franchise dan ook op ons Europese landschap ontwikkeld worden. Een frisse nieuwe ontwikkelaar en een geheel nieuwe engine. Voor nu kijken we echter nog naar PES 2013 en Konami lijkt dit jaar alvast een heerlijke voorzet voor de toekomst te geven.

Beter spel

Om vanaf de grond omhoog te kruipen was het aan Konami de taak eerst de gameplay van Pro Evolution Soccer 2013 aan te pakken. Ontwikkeling, maar ook verandering om het geheel fris te houden. De developer heeft voor ons vijf vernieuwingen in petto en dat is niet niks. Ten eerste is de keeper ietwat verbeterd ten opzichte van vorige delen. Ze anticiperen sneller op de acties die op het veld gaande zijn, al mag er toch nog wel wat meer aandacht aan besteed worden. Een tweede verbetering is de PlayerID, die ervoor zorgt dat spelers realistischer bewegen; een bekende speler als Ronaldo zal net zo bewegen en spelen als in het echt. Dit is behoorlijk goed uitgewerkt en zoals de toepasselijke naam al aangeeft, zorgt dit daadwerkelijk voor het verkrijg van een identiteit van spelers. Het spel speelt lekkerder en vloeiender.

Een andere vernieuwing is de ProActive AI, een feature die spelers op het veld laten anticiperen op de situatie. Zien voetballers uit je team dat een pass escaleert, dan zullen zij hierop reageren en hopelijk de juiste keuzes maken. Dit kan ervoor zorgen dat je snel weer de bal hebt na balverlies, of dat je een geweldige vrijloopactie kunt creëren. Het is duidelijk merkbaar dat de spelers aan de buitenkant beter op het voetbalspel reageren. Dit anticiperen gaat je natuurlijk wel gemakkelijker af met een topteam dan met een minder sterke ploeg. Ook op verdedigend gebied is er veel ontwikkeling merkbaar. Als ik heel eerlijk ben, voelt het verdedigen wat sterker dan in FIFA 13; je fouten worden minder snel afgestraft. Ook de besturing is lichtelijk aangepakt en voelt erg ontwikkeld.

Simulatie versus arcade

Wat tijdens het spelen van PES 2013 moeilijk te bevatten blijft, is wat de intentie van Konami. Wat willen ze met voetbal? Lijnrecht tegenover FIFA staan door een arcade footie neer te zetten of letterlijk de strijd aangaan door realisme te verwezenlijken? Ik weet het niet, want het rennen, het passen en het schieten voelen erg arcade aan, terwijl de trucjes, de balaanname en bijvoorbeeld slidings maken weer de realistische kant op gaat. Pro Evo zit een beetje tussen wal en schip, waardoor het lijkt alsof de game niet weet welke identiteit ze moet aannemen. De combinatie is niet per se erg, want PES 2013 speelt heerlijk, maar ik kan begrijpen dat gamers graag wat meer balans in het spel zien. Als Konami zich daadwerkelijk op het realisme werpt, zal hier nog flink aan gesleuteld moeten worden. En als er voor de arcade kant gekozen wordt zijn er ook nog zat punten om aan te werken.

Vrije training

Elke game is weer wennen en dit is ook het geval bij voetbal. Elke versie speelt weer anders en Konami heeft hier een hele goede oplossing voor. De lastige gameplay kan al snel iets versimpeld worden door de toegankelijkheid van trainen. Een vrije trainingsmodus, die helemaal niet geforceerd aanvoelt, laat je jouw gang gaan en leert je door middel van opdrachten de grove basis van PES, maar ook de kleine details van het omgaan met de bal. Schijnbewegingen, trucjes, wegdraaien, schieten, op elk element kan geoefend worden en Konami zet hiermee een heel sterke leermogelijkheid neer. Vooral als leek is het een goede start, eer je met een team het diepe in wordt gegooid.

Content

Waar we met FIFA 13 al geplet werden met een grote massa aan content, doet Pro Evolution Soccer 2013 het ook zeker niet slecht. PES 2013 is omvangrijk en biedt met de Master League een flink uitgebreide modus. Je strijdt hierin natuurlijk voor de trofee en dat zal via veel spannende matches gebeuren. De PES Shop is alleen nog in de Master League beschikbaar. Je zult alleen geen schoenen meer kunnen kopen, die zijn immers vervangen voor cadeaus. Voor diverse prestaties verkrijg je schoenen die je jouw spelers kunt toewijzen. Deze schoenen kunnen je voetballers verbeteren. Ook is er het menu ‘Item’, waar je statistieken kunt ontwikkelen of je spelers op verscheidene manieren kunt laten trainen. Verder zijn de UEFA Champions League en de Copa Libertadores ook als speelmodi aanwezig, die elk prima aanvoelen en genoeg bieden om een lekker potje te voetballen.

De nieuwe PES is hier en daar visueel leuker en duidelijker van opzet. Als je een manager aanmaakt, kun je deze van een uiterlijk voorzien, krijg je van je secretaresse middels filmpjes tips en zodoende voelt een carrière al een stuk realistischer. Ook uitslagen van andere wedstrijden staan visueel mooier op de plank, worden doelpunten tijdens een wedstrijd vetter en hilarischer weergegeven, gezien je een ‘viering’ van een doelpunt aan een speler kunt toewijzen. Bovendien is de game grafisch helemaal niet verkeerd. De details zijn goed te merken en spelers lijken prima op hun echte evenbeeld. Waar PES helaas nog niet in slaagt, is het verkrijgen van alle licenties. De Engelse competitie mist, gezichten worden bij sommige spelers verzonnen en ook namen kloppen hier en daar niet. Dit is voor een gamer als ik misschien geen groot gemis, maar voor de echte voetballiefhebber is dit een doorn in het oog. Mensen laten Pro Evolution Soccer hierdoor sneller liggen. Ook in de soundtrack is niet bijster veel bekends te vinde. De muziek is behoorlijk karig en ik had al snel het idee dat ik na een korte speelsessie al drie keer de soundtrack had gehoord.

Conclusie

Konami heeft een retourtje genomen en is met Pro Evolution Soccer 2013 weer op de goede weg. De soepele gameplay, die je via een gemakkelijke en toegankelijke oefenmodus leert, de snelheid, de strakke passes, de anticipatie en de realistischer balaanname, maken van PES een heerlijke footie. De ontwikkeling is er, al lijkt de identiteit van de franchise een beetje zoek. Een deel van de game voelt arcade aan, terwijl een ander deel meer de realistische kant kiest. Konami, wat ga je doen? Verder biedt PES 2013 genoeg content, is de game grafisch in orde en is de (visuele) beleving van een carrière sterker dan in FIFA 13. Waar het helaas aan schort zijn de licenties, waardoor spelers hele andere namen en gezichten hebben gekregen en er zelfs competities missen. Konami heeft nog wat bouwstenen nodig om de fundering te versterken; FIFA 13 staat immers hoger op de lijst, maar voetballiefhebbers hoeven Pro Evolution Soccer 2013 zeker niet meteen af te wijzen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterke gameplay
  • Veel content
  • Visuele beleving
  • Trainingmodus

Wat is NOT

  • Er missen licenties
  • Identiteit realisme of arcade mist

8

  1.   
    FishHookz's avatar

    Iedereen koopt FIFA dus ik koop PES 😉

  2.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    Ik vind de spelers die PES wel heeft weten te licenseren over het algemeen beter lijken dan in FIFA. Groot gemis blijft echter de Engelse competitie. Gelukkig komt daar vast snel een fanmade patch voor 😉