NBA 2K13

De franchise van 2K staat al jaren aan kop van de NBA-games. Dit is natuurlijk vrij gemakkelijk, omdat de concurrentie het jaar na jaar laat afweten. Toch is de situatie niet zo simpel, want 2K blijft wel veel veranderingen en nieuwe features toevoegen. In NBA 2K12 was dit de modus NBA’s Greatest Players, waarin je basketbalwedstrijden kon herleven zoals ze er toen uitzagen. Dit jaar is de besturing veranderd door gebruik te maken van de rechterstick, zijn er signature skills toegevoegd en is Jay-Z de executive producer…

Een game waar Jay-Z aan meewerkt, wat betekent dit? Maak je geen zorgen, de man heeft geen invloed op de gameplay gehad. Waar Jay-Z voor is aangenomen (naast de publiciteit) is de presentatie van het spel. Een groot gedeelte daarvan is de soundtrack. Dit betekent dat er veel nummers van Jay-Z te horen zijn en de rapper heeft de rest van de nummers ook geselecteerd. De muziek past zeker erg goed bij de game, maar je moet er wel van houden. In de introductie van wedstrijden is het trouwens allemaal wat grootser en cooler geworden. Er komen beelden langs van de twee teams in eerdere wedstrijden met een nummer van de soundtrack. Ook als er een heel mooi punt valt, krijg je een speciale herhaling te zien waarin enkel de scorende speler oplicht. Al met al straalt de game wat meer het NBA-gevoel uit.

Help me!

Toch kan er nog steeds aan de presentatie gewerkt worden, want de menu’s zijn onhandig om in te manoeuvreren. Dit is al helemaal aan het begin te merken als niet duidelijk is waar je de verschillende modi kunt vinden. Als je in een complexe modus bent met veel menu’s, zoals MyCareer of The Association, is het lastig om alles te vinden. Daarnaast wordt er helemaal niets over de verschillende opties in een modus verteld. Je weet dus niet waar en wat alles is en hierdoor moet je een tijdje zelf uitproberen wat alle mogelijkheden zijn.

Het lijkt er echt op dat 2K het de gamers gewoon niet makkelijk wil maken, want ook het onder de knie krijgen van de besturing is niet simpel. Er wordt verteld dat de rechterstick te gebruiken is, maar hoe wordt niet uitgelegd. Er is wel een soort training te vinden en toch zou een echte introductie fijn zijn geweest. NBA 2K13 is namelijk geen makkelijk spel, integendeel. Er zijn heel veel verschillende moves om te leren. Daarnaast moet je nog weten wanneer je wat het beste kunt doen. Als je voor het eerst aan de NBA 2K-franchise wilt beginnen: je bent gewaarschuwd.

Trucjes?

Na een paar uurtjes spelen wordt het echter duidelijk dat het met de gameplay wel goed zit. Je kunt net als voorgaande jaren schieten, dunken, een lay-up uitvoeren en bepaalde tactieken gebruiken. De besturing van je speler is echter wel veranderd. Tijdens het dribbelen kun je namelijk verschillende moves met je rechterstick activeren. Dit zijn geen ultieme trucjes, maar dingen als even inhouden, de bal achter je rug spelen of een spin maken. Daarnaast gebruik je de rechterstick ook om handig jezelf vrij te zetten, zodat je ruimte voor een schot hebt en tijdens het verdedigen kun je met het rechterpookje de bal blokken. De toevoeging van deze besturing is zeker geslaagd, omdat je spelers dynamischer zijn en je meer mogelijkheden hebt om te scoren.

Dit scoren kan in een aantal verschillende modi. Als je het hele team wilt besturen, kun je voor een enkel seizoen of Playoffs kiezen, of voor The Association. Hierin speel je niet alleen met het team, je leidt het ook nog eens. Dit betekent dat je spelers kunt kopen en verkopen, je spelers kunt ontwikkelen en je dus een hele carrière opzet als manager. Wil je echter liever aan de slag met één speler? Dan kun je voor een gerenommeerde of zelfs legendarische basketballer kiezen in NBA: Creating A Legend. De keuze uit de helden van vroeger is echt heel groot!

Van rookie naar legende

De meeste tijd zul je waarschijnlijk in MyCareer doorbrengen. Hierin begin je helemaal onderaan als rookie en maak je zelfs de draft mee. In deze modus is best wat veranderd. Je krijgt nu namelijk feedback via Twitter op je gespeelde wedstrijden en je kunt invloed uitoefenen op de eigenaar van het team. Na een wedstrijd moet je steeds één vraag van journalisten beantwoorden, het voelt dus echt wel als een carrière. Ook kun je je eigen speler helemaal opsmukken met accessoires en schoenen. Er is zelfs een hele modus waarin je zelf schoenen kunt creëren! Toch zijn dit toevoegingen waar je op het veld niets van merkt, maar dat hebben de nieuwe signature skills wel. Als je namelijk genoeg punten verdient, kun je een perk kopen zoals beter kunnen schieten van de 3-puntslijn. De echt goede spelers hebben deze perks al en dit maakt de basketballers weer realistischer. Dwight Howard is bijvoorbeeld nu echt de ultieme dunker. Hij is er namelijk niet alleen beter in dan de rest, maar zijn teamgenoten krijgen ook nog eens een boost in de stamina na een succesvolle dunk op een tegenstander.

Natuurlijk kun je NBA 2K13 ook online spelen. 2K heeft hier aanpassingen in gedaan; je krijgt in het begin een aantal spelers, tenue, stadion en coach. Je strijdt dan tegen andere gamers en gaandeweg ontvang je betere spelers. Gelukkig werkt het onlinesysteem beter dan in voorgaande games en dus kun je je hiermee heel lang vermaken, net als met MyCareer en The Association. Het is daarom moeilijk om een speelduur aan de game vast te plakken: als je van basketballen houdt, kun je er wel een jaar zoet mee zijn. In ieder geval is het behalen van alle achievements een hele klus.

Conclusie

2K stelt opnieuw niet teleur, want NBA 2K13 is de beste basketbalgame van deze generatie. De aanwezigheid van Jay-Z heeft voor een betere presentatie en soundtrack gezorgd waardoor het NBA-gevoel echt naar voren springt. Verder creëert de vernieuwde besturing nieuwe mogelijkheden en een betere flow tijdens de wedstrijden. Hoewel de meeste andere toevoegingen niet zo baanbrekend zijn, is het wel weer duidelijk dat er hard aan de game gewerkt is. Dit blijft indrukwekkend, aangezien er geen concurrentie is. Het enige probleem waar de franchise mee blijft worstelen is het helpen van beginners. Onduidelijke menu’s, weinig uitleg en een hoge moeilijkheidsgraad door de vele mogelijkheden en het realistische basketbal zorgen ervoor dat het een tijd duurt voordat jij net als de Miami Heat kampioen wordt!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verbeterde presentatie
 • Uitgebreide soundtrack
 • Dynamische besturing met veel mogelijkheden
 • Signature skills
 • Veel verschillende modi

Wat is NOT

 • Onhandige menu's
 • Nauwelijks uitleg; moeilijk voor beginners

8.7

 1.   
  WarfailZ's avatar

  de game is lijkt mij meer bedoeld om huidige spelers tevreden te houden en niet om nieuwe spelers aan te trekken

 2.   
  toeter83's avatar

  Dit spel is geniaal zoveel beter als 12 deze s naar mijn menig ook makkelijker als 11 en 12, maar wel veel uitgebreide. De vervelende animatie die de cpu in de verdedeging had zijn er uit.

  En de leercurve voor dit spel is idd hoog maar waar een wil is een weg.
  Je moet slim spelen niet alleen maar willen dunken maar naar de open man zoeken.