Beste Leon, First Look is weer voorbij…

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die nog steeds sceptisch is over de Wii U. Deze week geeft Peter zijn ongezouten mening over de grootste gamebeurs van Nederland, First Look.

Reactie op: Beste Peter, sceptisch over de Wii U Beste Leon,

Afgelopen weekend was weer de jaarlijkse editie van First Look. De enige echte gamebeurs van Nederland! En hoewel het dit jaar beter georganiseerd was dan vorig jaar, verlang ik nog steeds terug naar de tijd van de Westergasfabriek in Amsterdam, waar de beurs tot twee jaar geleden zijn thuis had. Niet dat ik geen begrip heb voor de mannen van Blammo, die vanwege extreem grote interesse zijn uitgeweken naar de veel grotere Jaarbeurs in Utrecht, maar Nederland moet het nooit hebben van volume, maar van kwaliteit en stijl. Iets wat niet meer te vinden is in de Jaarbeurs.

De beurs is namelijk een cliché gamebeurs geworden, waar duizenden gamers, vaak zwetend hun weg vinden in urenlange rijen, voor titels die een maand later vaak al in de winkels liggen. Zet een willekeurige filmploeg van het RTL-nieuws bij de stand van Black Ops II en alle clichés die “normale” mensen hebben tegenover gamers worden waarheid. Dit was niet het geval twee jaar geleden in Amsterdam, toen ik met trots mijn familie vertelde over onze jaarlijkse beurs in de Westergasfabriek. Kleinschalig, sfeervol, cultureel zelfs, een beurs om trots op te zijn met een Hollands gevoel.

De verlichting en de geur was dit jaar stukken beter overigens, alleen heb ik wel meerdere gamers horen klagen over de lange wachtrijen. Helaas is daar weinig aan te doen en ik verwijs dan ook graag naar Gamescom en E3, waar de wachtrijen veel langer zijn. Als er veel mensen naar een beurs komen, zijn de wachtrijen lang. Een oplossing is het uitgeven van minder kaarten. Helaas zullen dan veel mensen niet kunnen komen, maar dan hebben de mensen die wel een kaartje hebben een heerlijke beurs.


De uitgevers hebben dit jaar behoorlijk uitgepakt op First Look. De meeste stands zagen er schitterend uit en waren simpelweg een iets kleinere versie van hun Gamescom-variant. Ubisoft had een groot podium gebouwd met aan elke zijde verschillende games. 2K had een zeer sfeervolle hoek voor XCOM: Enemy Unknown en een heuse Borderlands 2-bus. Nintendo had met de Wii U een prachtige stand bij de ingang en hoewel de blokkendoos van Black Ops II niet heel mooi was, was het wel de plek met de langste rij. Iets dat ook zorgt voor sfeer.

Wat zegt First Look dan eigenlijk over de games die we de komende tijd kunnen verwachten? Het laat een trend zien waarmee we in ieder geval niet kunnen genieten van nieuwe franchises. ZombiU en PlayStation All-Stars Battle Royale waren de enige titels die volledig nieuw zijn. Bethesda was met Dishonored niet aanwezig en dan hebben we de enige nieuwe franchises van dit seizoen te pakken. En dat Tomb Raider, net als Medal of Honor vorig jaar, opnieuw begint met tellen telt natuurlijk niet! Halo 4, Borderlands 2, Hitman Absolution, Medal of Honor: Warfigter, Assassin’s Creed 3, het zijn allemaal vervolgen. En Black Ops II is zelfs het vervolg van Black Ops, wat eigenlijk al Call of Duty 7 was.

Ach, we hebben het aan onszelf te danken. Nieuwe franchises doen het gewoon minder goed dan succesvolle reeksen. Maar af en toe lijken we te vergeten dat alle bovenstaande succesverhalen ooit zijn begonnen met een eerste deel.

 1.   
  Blackeagle020's avatar

  Wie is die knappe jongen helemaal rechts op die foto?

 2.   
  GrijzeVos's avatar

  Dat is een ontsnapte zombie uit Resident evil 6.

 3.   
  EggieGame's avatar

  Leuk verhaaltje! En de Clan + redactie op de foto!

 4.   
  WarfailZ's avatar

  wel een beetje negatief D:

 5.   
  Gunrunner120's avatar

  ”Blackeagle020″ schreef, "Wie is die knappe jongen helemaal rechts op die foto?"

  Ronald bedoel je? 😛

 6.   
  kik421's avatar

  Haha inderdaad,

  De rijen waren minder maar ja dat hoort erbij toch ?

  maar zeker wel tof 😉

 7.   
  ronineter's avatar

  darkmvr schreef, "Dat is een ontsnapte zombie uit Resident evil 6."

  Dat is hijzelf lol! 😀

 8.   
  ronineter's avatar

  ”Gunrunner120″ schreef, "[quote=”Blackeagle020″]Wie is die knappe jongen helemaal rechts op die foto?"

  Ronald bedoel je? 😛 [/quote]
  Ja maar Ik ben gewoon die uber geile bolle naast hem 8)

 9.   
  WesterW's avatar

  Ben het helemaal met je eens Peter! Toch moet ik nog wel even aangeven dat ook nieuwe games als Wonderbook, Nintendoland en (ja, daar is hij weer hoor!) Ni no Kuni speelbaar waren, maar het scepticisme jegens weinig nieuwe series blijft helaas staan.