Far Cry 3 hands-on

Altijd al naar een zonnig, tropisch en weelderig eiland gewild, waar je een memorabele vakantie kunt vieren? Memorabel zullen de vrienden, die een gezellige trip in Far Cry 3 in gedachten hadden, het wel vinden, maar of dit zo positief moet zijn. Nee, want Peter en ik droegen ons steentje bij in Antwerpen om het begin van Far Cry 3 mee te maken en de game uitgebreid te spelen. Dat eindigde in een drama! Niet voor ons, maar voor de onschuldige vakantievierders natuurlijk. Dat is waar Ubisoft ons heen brengt met deze game.

Van lachen naar huilen

Toen we eenmaal de middagbarbecue in Antwerpen tot ons genomen hadden, was het aan mij de eer met Far Cry 3 te beginnen. Een grootse glimlach tijdens de opening; het kleurrijke, vrolijke eiland met onze net zo vrolijke vrienden die vakantie aan het vieren zijn. Van rotsen het water in duiken, parachutespringen, feestjes bijwonen en nog meer gekke capriolen die je bijna doen denken dat Far Cry 3 zo ‘leuk’ blijft. Bijna, zeker wanneer je wakker wordt, opgesloten in een kooi, ergens in de middle of nowhere, samen met één van je vrienden. Waar is de rest, leven ze nog en wat is hier de bedoeling van? Hier moet je achter zien te komen en deze navraag kun je het beste doen bij Vaas, de grootste Insanity dude van het eiland en ironisch genoeg nu al het populairste personage van het spel. De groepering van Vaas is gestoord en heeft eigenlijk het eiland in handen; ze hebben wapens, drijven ‘illegale’ handel en zijn bedolven onder waanzin.

Aan jou en je vriend de taak uit de kooi te ontsnappen en dit is dan ook je eerste missie. Breek uit, sluip door het dorp en breng jezelf in veiligheid, als die überhaupt nog bestaat. Het lijkt te lukken, maar uiteraard gaat er van alles mis en er zal direct een moment bij blijven. Dit ga ik niet verklappen, want deze start van Far Cry 3 is al spannend genoeg. Echter, op den duur sluit jij je aan bij de rebellen om je in ieder geval met wapens te weren tegen de Insanity van Vaas en zijn kornuiten, die vanzelfsprekend naar je op zoek zijn. Hier begint het avontuur om uit te zoeken wat er gaande is, waar je vrienden zijn en om als de sodemieter voorgoed van het eiland te verdwijnen.

Jagers en verzamelaars

De missiestructuur van Far Cry 3 verschilt niet veel met het vorige deel. Het hele eiland is voor jou om te ontdekken en je zult via via opdrachten krijgen om mensen te redden, ingrediënten te verzamelen voor medicijnen en zeker ook om een stapje dichterbij de ondergang van Vaas te komen. Het is wel duidelijk dat dit je einddoel zal zijn. Het ontdekken van het eiland gaat op diverse manieren; je kunt je immers met verscheidene voertuigen als jeeps, auto’s, jetski’s en gliders door het landschap manoeuvreren. Toch zullen delen van het eiland onthuld moeten worden en ontwikkelaar Ubisoft geeft toe dit systeem van Assassin’s Creed te hebben gestolen. In plaats van de ouderwetse stenen torens, zul je in Far Cry 3 radiotorens moeten beklimmen om gebieden te synchroniseren. Erg leuk en herkenbaar. Direct moet gezegd worden dat het gehele gebied inhumaan groot is!

De vraag is of er ook genoeg te doen is. Voor wat wij gezien hebben wel. Er zitten overal dorpjes verspreid waar je terecht kunt voor opdrachten, wapens, kogels en andere voorwerpen. Ook is op het hele eiland genoeg te verzamelen. Dit heeft te maken met looten en craften, wat behoorlijk diep gaat en in principe het RPG-element van Far Cry 3 is. Met voorwerpen en ingrediënten als huiden, slangenleer, planten en bloemen is genoeg te creëren. Medicijnen om te genezen, maar ook om tijdelijk sterker te worden, leer voor pijlen en ontzettend veel andere spullen om te verzamelen voor beter wapentuig, armor en skills. Je kunt immers punten verdienen en hiermee vaardigheden vrijspelen. Dit gaat van sneller en/of langer rennen, beter richten, meer schade opnemen en ga zo maar door. Een enorm uitgebreid systeem om niet alleen missies door te spelen, maar dus ook echt om alles op het eiland te ontdekken en sterker te worden. Verder kun je bijvoorbeeld smartphones en meth pijpen van dode vijanden looten, waar je niets anders mee kunt dan verkopen voor harde knaken.

Jij bent het wapen

Far Cry 3 kent naast aardige diepte van een RPG natuurlijk genoeg schietactie en dit doe je natuurlijk met allerlei wapens. Denk aan pistolen, machinegeweren, shotguns, sniperrifles, bogen en noem maar op. Toch is het nog vetter jezelf en de natuur als wapen te gebruiken. De mogelijkheid die ik heb gezien is bijvoorbeeld wanneer je onder vuur ligt van Insanity’s én je in de buurt bent van een tijger. Je kunt gewoonweg die slechteriken neerschieten, maar ook de tijger van wat lood voorzien, zodat deze je begint te achtervolgen. Als je dan op je vijanden af rent en er voorbij speurt, is de kans groot dat de tijger hen aanvalt. Briljant gedaan en zo zullen er nog talloze manieren zijn van slecht gespuis af te komen. Wanneer de game uitkomt, gaan wij vast en zeker op zoek naar meer manieren om in de review te verwerken.

Voorlopige conclusie

In de paar uur die ik in Far Cry 3 heb gestopt, valt al zoveel over te vertellen. Deze game is massaal, pikt de torens van Assassin’s Creed, het bevat RPG-elementen, genoeg schietmomenten en innovatieve manieren om je vijanden uit te schakelen. Far Cry 3 zal een behoorlijke rit worden als je naast alle missies ook de vele voorwerpen gaat verzamelen en jij jezelf gaat ontwikkelen en versterken in de hoop tegenover Vaas te komen. Daarnaast is nu al te merken dat de game veel fouten van het tweede deel heeft opgelost en dat de setting en de graphics heerlijk ogen. Ubisoft gaat ervoor met Far Cry 3, daar ben ik van verzekerd.

 1.   
  Gunrunner120's avatar

  het ziet er echt goed uit

 2.   
  Carcass's avatar

  klinkt alsof ac ook wel dingen van fc3 kan leren :p

 3.   
  toqeer's avatar

  dit ziet er wel vet uit wel mooie beelden weer 😛

 4.   
  ronineter's avatar

  Ik heb echt zin in die game!

 5.   
  Cirdan's avatar

  Na het lezen van deze preview, heb ik totaal geen spijt van dat ik Far Cry 3 heb ge-preorderd 😀

 6.   
  kik421's avatar

  nice zkkr vette game 😀

 7.   
  yapo's avatar

  Tijgers waarop geschoten wordt vluchten niet? Hoe zit het nu trouwens met ’t spawnen van badguys op zo’n beetje elke kruising (wat één van de tegenvallers van far cry 2 was)?

 8.   
  Xemus's avatar

  Pre-Order.. Sowieso. Hoe vet!

 9.   
  LouisvanGaal's avatar

  Ziet er netjes uit