Paper Mario: Sticker Star

Paper Mario vond diens oorsprong op de Nintendo 64. Op dat platform werden veelal driedimensionale games uitgebracht, maar de papieren 2D-wereld van Paper Mario deed hier niet aan mee. In plaats daarvan werden we verrast met een game volledig gecentreerd rond papieren versies van de Mario-figuren. Grappig genoeg komt Nintendo nu met eenzelfde zet. Op de 3DS, de handheld die 3D omhelst, kunnen we eind dit jaar Paper Mario: Sticker Star verwachten. Ironisch, maar daarom zeker niet minder aangenaam.

De vorige game binnen de Paper Mario-reeks deed niet geheel wat het volgens velen had moeten doen. De serie kenmerkt zich dankzij veel humor en tactische RPG-gameplay. Hoewel Super Paper Mario op de Wii wel scoorde op het gebied van scherpzinnige teksten, sloot dit niet goed aan bij de herziening van de speelwijze. De game was simpelweg een platformer geworden, iets dat niet alleen het geheel erg versimpelde, maar ook niet goed aansloot bij de vele teksten die de franchise rijk is. Terug naar de tekentafel dus en daar is Paper Mario: Sticker Star uit ontstaan.

Terug naar RPG

Nintendo lijkt goed te hebben gekeken naar wat Paper Mario nou daadwerkelijk onderscheidt en heeft dit vervolgens weten te implementeren in de nieuwste iteratie. De gevechten gebaseerd op beurten zijn dus weer terug en voordat de niet-kenners beginnen te miepen: dit is geweldig nieuws, omdat de gameplay van de serie zich goed distantieert van games als Final Fantasy of Pokémon. Je kiest dan wel om de beurten aanvallen, maar hierbij is timing van het grootste belang. Spring je bijvoorbeeld op een Goomba en tik je steeds op precies het juiste moment op de A-knop? Dan doe je niet slechts één keer schade, maar zorg je ervoor dat de tegenstander meerdere malen pijn lijdt. Er zit dus zeker ook een vaardigheidscomponent in het spelmechaniek.

In Paper Mario: Sticker Star echter, is er nog een onderdeel aan de gevechten toegevoegd. Het gehele spel draait om stickers. Elke aanval die je doet zal gebeuren op basis van de plakplaatjes die je op dat moment in je arsenaal hebt zitten. Met een hamer slaan kan dus alleen als je daadwerkelijk over de juiste sticker beschikt. Het leuke van hieraan is dat elke aanval speciaal aanvoelt, omdat je telkens iets zult moeten opofferen. Nog leuker wordt het geheel als je ook unieke glitterstickers aan je arsenaal kunt toevoegen. Tijdens de speelsessie kon bijvoorbeeld een leger aan scharen worden ingezet om de tegenstanders aan stukken te knippen, iets wat de papieren Bowser Jr. niet zo kon waarderen. Wel weet ik nog niet wat er gebeurt als je zonder plakkers komt te zitten, want daar kan wel eens een probleem in te vinden zijn.

Een papieren wereld

Uiteraard is de wereld van Paper Mario niet zonder reden plat. Van dit gegeven lijkt in Sticker Star dankbaar gebruik te worden gemaakt. Het concept maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat personages kunnen worden opgevouwen of tot een propje kunnen worden omgevormd. Tevens bestaan bijvoorbeeld muren, kraampjes en bosjes uit een stuk paper, waardoor je deze met een hamer kunt omslaan of juist weer rechtop kunt zetten. Kun je niet bij dat platform komen? Misschien is er wel een stuk papier dat je op de juiste wijze zult moeten gebruiken.

Hier blijft het echter niet bij, want Sticker Star bewijst dat het ook een stuk groter kan. Ergens aan het begin lag een flinke, opgevouwen koker en een aantal Toads probeerden deze uit te spreiden. Nadat hulp arriveerde bleek dat hier een geheel papieren dorp in verborgen zat! Daarnaast belooft Nintendo meer unieke ideeën in de mix te hebben gegooid. Wat te denken van een gigantische ventilator die alle papieren creaties weg kan blazen? Je lijkt continu te worden verbaast, wat een grote motivator zal kunnen vormen om door te willen spelen.

Voorlopige conclusie

Paper Mario: Sticker Star belooft op succesvolle wijze te putten uit de sterke elementen van de eerdere delen. We kunnen bijvoorbeeld aan de slag met interessante gevechten en worden getrakteerd op vele humoristische dialogen. Daarnaast lijkt de game je steeds weer te verbazen door nieuwe ideeën, die op bijzondere wijze gebruik maken van de papieren wereld. De sterke basis wordt bovendien goed aangevuld door allerlei verbeteringen en nieuwigheden, wat Paper Mario: Sticker Star alleszins veelbelovend weet te maken.

 1.   
  Fox's avatar

  Het was wel weer tijd voor een nieuwe Paper mario… Die standaart mario begint zo saai teworden.

 2.   
  toqeer's avatar

  ik vind die paper mario er altijd zo grappig uit zien

 3.   
  Hercules's avatar

  ben wel benieuwd 😉