CivCity: Rome

Sinds Sim City zijn er vele spellen op de markt verschenen waarbij het bouwen van een stad centraal staat. Ceasar en Pharaoh zijn daar een goed voorbeeld van. Aangezien Ceasar IV nog niet uit is en de echte liefhebber toch wat te spelen moet hebben, kan hij/zij zich in de tussentijd goed vermaken met Civ City Rome.

Dit spel borduurt verder op het principe van het opbouwen van een stad. Zoals de naam van het spel al aangeeft, speelt het spel zich af in het Romeinse Rijk en kan de speler d.m.v. verschillende missies zijn/haar steden laten bloeien als nooit tevoren. De eerste missies beginnen erg simpel, uiteraard om als tutorial te dienen. Alle missies kunnen op drie verschillende niveaus gespeeld worden; makkelijk, medium en moeilijk. Het enige verschil tussen deze niveaus is het bedrag wat je kunt lenen om je stad op te bouwen, verder zijn de objectives wel hetzelfde. Verder kun je ook in dit spel weer kiezen of je de vredige missies wilt spelen of dat je liever knokt met andere steden.

Er zijn een aantal dingen waar je goed rekening mee moet houden bij de opbouw van je stad. Allereerst je inkomsten. Zonder inkomsten uit handel met andere steden is er alleen nog de mogelijkheid van een lening en als je twee keer geld geleend hebt van Rome, is de missie gefaald. Het is daarom belangrijk vrij vroeg in de missie uit te zoeken wat er te verhandelen valt en dat zo snel en zo efficiënt mogelijk op te zetten. Elke handelspost zowel ter land als ter zee kan maar 1 soort goederen verhandelen. Je kunt aangeven hoeveel je per keer wilt verhandelen en mocht de handel toch niet zo lucratief uitpakken kan je dezelfde handelspost gewoon voor een nieuwe handel inzetten.

Als tweede is het belangrijk de tevredenheid van je inwoners in de gaten te houden. Door hoge werkloosheid, lage inkomsten of weinig vrije tijd kan dat niveau dalen, waardoor de mensen niet langer in je stad willen wonen en je dus onbezette banen krijgt, wat je inwoners alleen nog maar bozer maakt, aangezien bepaalde goederen wellicht schaars worden. Je kunt de tevredenheid zelf een beetje sturen door bijvoorbeeld de inkomsten ver hogen, meer banen te creëren of mensen wat meer vrije tijd te gunnen. Helaas is er ook een aantal zaken waar je beperkt of geen invloed op hebt, zoals berichten van goden. Zorg er daarom voor dat je de dingen waar je wel invloed op hebt, goed onder controle hebt, zodat een eventuele externe tegenslag de tevredenheid niet negatief beïnvloed.

Naarmate de missies uitgebreider worden, krijg je ook de mogelijkheid je huizen te upgraden. Dit kan je doen door de bewoners van een huis extra luxe aan te bieden, zoals wijn, olijfolie of kleding. Zorg ervoor dat je voor de upgrades van je huizen genoeg ruimte in je stad overhoudt, want na een tijdje groeien je huizen van hun perceel af en dienen ze verplaatst te worden. Het is wel prettig dat naarmate je huizen groeien, hun bereik waarin ze goederen kunnen halen ook groter wordt, zodat niet ook je graanpakhuizen enz. verhuisd hoeven te worden. Ook in dit spel geldt: des te groter het huis, des te meer belasting ze moeten betalen. Upgraden van je huizen is dus zeker aan te raden als je de overheidskas goed wilt spekken.

Leuk in dit spel is de research die je kunt doen om je stad wat beter te laten functioneren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen d.m.v. research dat er meer belasting wordt betaald door je inwoners, dat de boerderijen meer oogst hebben of dat de tevredenheid van je inwoners altijd met 1 punt geboost wordt. Als je een heel eind bent met je research, komt er een optie vrij dat je ook een wonder in je stad kan bouwen. Wonderen zorgen ervoor dat je niveau van beschaving omhoog gaat en hoe hoger dat niveau wordt, hoe meer tevreden je inwoners worden.De bediening is voornamelijk met de muis en door de uitleg in de beginmissies is het vrij makkelijk op te pakken voor mensen die nog nooit een soortgelijk spel hebben gespeeld.

Verder zijn de graphics van dit spel niet een enorme vooruitgang op vergelijkbare spellen. De inwoners lopen nog steeds dwars door elkaar heen en details zijn niet zo heel goed weergegeven. Wat wel leuk is, is dat je in de huizen en in de gebouwen kunt kijken wat mensen aan het doen zijn. Vooral als je huizen al behoorlijk zijn gegroeid en ze zich dus wat luxe kunnen permitteren. Ook vond ik het jammer dat het spel relatief simpel is, wat betekent dat je er sneller op bent uitgekeken en je het dus ook sneller hebt uitgespeeld. Daarbij is het aantal missies beperkt en voordat je goed en wel op dreef bent, is het alweer afgelopen.

Al met al vond ik het best een aardig spel. Veel herkenbare elementen en een paar nieuwe dingen, zoals de vrije tijd die je inwoners hebben. Met dit spel is zeker wel een aantal uren gameplezier gegarandeerd!

Meer CivCity: Rome

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren