Forza Horizon

GamersNET was onlangs niet voor niets in Brussel. We vierden daar dat Nederland pro-Europa heeft gestemd, dus de stad is weer rustig. Nee, sorry, we waren er niet voor politiek, maar voor games natuurlijk. Microsoft gaf ons de eer om haar aankomende titels te spelen. Forza Horizon was er één van en aan de subtitel te zien is dit geen gewoon deel uit de reeks. De racegame is immers niet meer zo hardcore als voorheen én bevat een ‘open wereld’. Een verfrissing of een verschrikking voor de fan?

Aan de horizon

Inderdaad een uitstapje, want Forza Horizon wordt niet met een cijfertje genoemd, maar met een subtitel. Een zijweg in de reeks en dit laat de game al merken aan het festival. De game speelt zich namelijk af rondom het fictieve festival Horizon in de variabele omgevingen van Colorado. Forza Horizon kenmerkt zich door snelheid, muziek en spektakel. Geen circuits meer en geen vaste schema’s, want ravijnen, uitgestrekte landschappen, bergen en (on)verharde wegen liggen op de loer. Deze benodigdheden zorgen daarbij ook niet meer voor de langzame bolides waar je in de meeste racegames mee begint. Nee, ook dit is anders in Forza Horizon. Ontwikkelaar Playground Games heeft ervoor gekozen de simpele bakken weg te laten en alleen de flitsende, snelle wagens in de game te stoppen om direct een optimale ervaring te bieden.

Het warme asfalt

Misschien doet dit vermoeden dat Forza Horizon een arcaderacer is, maar het tegendeel is waar. Ja, de reeks is met dit deel toegankelijker geworden; het is en blijft echter een spin-off en Forza 5 zal weer behoorlijk hardcore worden. De race die wij te spelen kregen, deed denken aan Burnout of Need for Speed dankzij de actie, de straatraces en de totale uitstraling. Het barstte van die sfeer en we kwamen bij de race ook direct in een achtbaansituatie. Je start langs de weg waarna direct een paar bolides je inhalen. Je zult er met alle passie achteraan moeten gaan om de eerste plek te veroveren. Dit gaat echter zo gemakkelijk nog niet, want hier en daar stromen andere tegenstanders binnen via kruispunten.

Je tegenstanders komen dus van alle kanten en hoewel Horizon de uitstraling heeft van een typische arcaderacer, blijft de besturing aardig vertrouwd. Toegegeven, het spel is een tikje soepeler en gemakkelijker te besturen, maar je kunt niet met volle snelheid driftend door de bocht. Ook remmen in de bocht doet je geen goed recht. Je zult echt nog voor de bocht moeten remmen en op subtiele wijze je stuur omgooien. Dit gezegd hebbende is Forza Horizon op het moment echt geen blunder in de serie. Een prachtig schademodel floreert op je voertuig na een aanvaring met een tegenstander, verkeer of de vangrail. Het vergt daarom zeker enige techniek om schadeloos als eerste uit de race te komen.

Spektakel

We weten inmiddels dat deze racegame spectaculairder van aard is en dit komt niet alleen door de actie op het asfalt. Ook grafisch is deze Forza een lust voor het oog. De engine van Forza 4 is hergebruikt en geoptimaliseerd voor de omgevingen van Colorado, die deels off-road zijn. De prachtige zon, de toonaangevende bergen in de verte en om je heen met de sneeuwtoppen van dien. Ook is het erg tof dat er iets meer gebeurt tijdens de races. Alles is iets dynamischer, het leeft meer en het lijkt net of je echt in dat gebied rijdt. Helemaal geweldig is het als het beeld begint te schudden en ook je controller begint te trillen, waarna er op een gering hoogteverschil een vliegtuigje voorbij raast. Het maakt Forza misschien iets minder Forza, maar zulke details mogen de pret juist niet drukken. Bovendien is de muziekkast opengetrokken en is er een dj aangesteld om muziek voor Forza Horizon te selecteren. Er zullen drie radiostations aanwezig zijn: een zender met elektronische muziek inclusief dubstep, een zender met rock en metal en tot slot een met indie-bandjes.

Voorlopige conclusie

We kregen geen hele lange demo tijdens onze speelsessie in Brussel, maar Forza Horizon laat een goede indruk achter. De game is minder een simulator dan de normale Forza-games, maar dat betekent niet dat Horizon een arcaderacer geworden is. Slippend en tegen de vangrail schurend door de bocht rijden gaat je absoluut niet lukken. Deze spin-off biedt het vertrouwde Forza-gevoel, maar dan in een spectaculairder jasje in de straten en bergen van Colorado. Wij zien graag een speelsessie met meer modi tegemoet, echter voor nu heb ik niet veel minder dan lovende woorden en de game is een verfrissing en uitstapje voor de liefhebber.

 1.   
  Verluci's avatar

  Klinkt best interessant:) Mooie preview

 2.   
  gamefreak1992's avatar

  kan niet wachten tot Forza Horizon uitkomt, eerst dinsdag maar eens van de demo genieten 😀

 3.   
  evita's avatar

  ik vermoed dat dit ‘mijn’ Forza gaat worden. Het detail wat de wagens en hun handling betreft van de algemene reeks, gekoppeld met een structuur die stukken actievoller en afwisselender is dan de gewone games in de reeks. Ik ben niet zo gek op rondjes rijden op een circuit, maar geef me een wegennet in één van de mooiste regio’s ter wereld om te rijden en ik begin geboeid te worden.

 4.   
  Houserz's avatar

  [quote]De racegame is immers niet meer zo hardcore als voorheen én bevat een ‘open wereld’. Een verfrissing of een verschrikking voor de fan?

  Uhm, het is toch een andere game? Dan klopt deze zin toch niet?

  Ze zijn nog gewoon aan het ontwikkelen voor Forza 5.
  En forza 5 zal gewoon hardcore zijn net als zijn voorgangers, Forza Horizon is een totaal andere game.

 5.   
  PS4owner's avatar

  ik kan niet wachten tot forza horizon, dinsdag eerst lekker genieten van de demo. maar heb hem zoiezo gepreorderd als collectors edition. juist deze combinatie van de prachtige graphics van foza en de open wereld doen het voor mijn kan niet wachten om heerlijk rond te rijden in de mooiste wagens op de planeet en dat op een van de prachtigste locaties ter wereld.