Madden NFL 13

Vele Amerikanen krijgen een twinkeling in hun ogen bij het horen van het begrip “Monday Night Football”. Binnen deze huishoudens is de maandagavond dan ook standaard gereserveerd voor de beste wedstrijden die de National Football League te bieden heeft. Vijf jaar geleden was ik, tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten, bij een oefenpotje van de Tennessee Titans in Nashville aanwezig. Twee dingen zijn me hiervan bijgebleven: ten eerste begreep ik niets van de spelregels. Ik zag twee elftallen van opgepompte gorilla’s elkander te lijf gaan, maar steeds wanneer het spel eindelijk leek te gaan lopen werd het weer stilgelegd. Hier vinden we gelijk mijn tweede punt: American Football kent dermate veel onderbrekingen waardoor ik gewoonweg niet in staat was om in het spel te komen. Bal gespeeld, spel stil, opnieuw beginnen, eruit voor de verplichte reclameonderbreking. Op een gegeven moment was mijn aandacht stilletjes naar een studie van de curieuze structuur van mijn patatbakje verschoven.

Dat Nederland vooralsnog niet voor deze Amerikaanse variant van het rugbyspel wil warmlopen, blijkt uit het mislukte avontuur van onze eigen Amsterdam Admirals. Deze voortekenen mogen dan niet al te positief zijn, dit zegt natuurlijk niets over de digitale variant van dit bij vlagen ingewikkelde spelletje. En nu het er op lijkt dat het komende NHL-seizoen geen doorgang gaat vinden, ben ik wel op zoek naar een Amerikaans alternatief dat me ook het komende jaar weer van de straat kan houden. Vol goede moed trek ik mijn bescherming aan, zet ik de helm op en baan ik me een weg naar de endzone. Scoort Madden NFL 13 een touchdown?

De magie van John Madden

De NFL-reeks van EA Sports wordt al sinds 1988 gekoppeld aan de naam John Madden. Deze meneer Madden was eind jaren 50 (!) in de twintigste eeuw een groot talent, maar kreeg dankzij een knieblessure nooit de kans om op topniveau te kunnen spelen. Als coach boekte hij echter grote successen in de NFL. Nadat hij in 1979 zijn pensioen als coach aankondigde, stapte hij over naar radio en televisie waar hij tot 2009 (!) als commentator en analist bij alle grote wedstrijden aanwezig was. Een indrukwekkend CV, dat moge duidelijk zijn. Maar met zijn 76 jaar wordt het misschien tijd voor een jonger gezicht om de franchise te representeren. Zeker nu de beste man zich gepensioneerd en wel heeft teruggetrokken uit de sport. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de game zelf en wanneer het met de gameplay snor zit, is deze abnormaliteit wel onder de koelkast te vegen.

Het veld op

Inmiddels heb ik de nodige uurtjes in de game zitten, en dat was nodig ook. Na een potje of drie gespeeld te hebben kwam ik tot de ingeving dat het wel fijn zou zijn om te weten waar ik mee bezig ben, in plaats van als een blinde vink op zoveel mogelijk knoppen tegelijk te drukken. Na het reglement van de officiële NFL-website te hebben bestudeerd, werd echter een hoop duidelijk en was ik al snel in staat om een paar prima plays op de mat te leggen. Wat me echter tegen het hoofd blijft stoten, is de enorme hoeveelheid onderbrekingen die het spel kent. Ondanks het feit dat ik nu op de hoogte ben van de spelregels, stoor ik me er vreselijk aan dat ik geregeld maar een paar seconden aan het spelen ben voordat het spel weer stilligt. Hierdoor duurt een gemiddeld potje voor mij bijna een uur met de tijdsettings op 5 minuten per kwart. Dit is voor mij te lang. Ik kan me echter voorstellen dat dit voor doorgewinterde NFL-fans absoluut geen bezwaar zal opleveren. En de momenten dat ik daadwerkelijk aan het spelen ben, vermaak ik me opperbest en zie ik wel in dat er aan de gameplay weinig mankeert.

Je hebt voorafgaand aan een play een uitgebreide “playbook” met speelvormen tot je beschikking waar je een tactiek uit kunt selecteren die je vervolgens op het veld ten uitvoer kan brengen. Het geeft een te gek gevoel om vanuit een gericht gekozen tactiek vervolgens ook succes te boeken. Het is echter wel duidelijk merkbaar dat dit geen sport is die je in een handomdraai onder de knie hebt. Het blijft, met de diepgaande speelopties, toch een game waar een flinke tijdsinvestering vereist is, wil je alle potentie uit het spel kunnen halen. Hoewel dit voor veel games natuurlijk tot op zekere hoogte wel opgaat, geldt het voor deze Madden NFL 13 bijvoorbeeld veel meer dan voor een NHL of een FIFA, waar je toch gemakkelijker een controller kunt oppakken en in staat bent om mee te kunnen spelen.

Graphics & Geluid

Madden NFL 13 kent een solide presentatie. De introductie is heerlijk Amerikaans en weet de sfeer er goed in te brengen. Onder begeleiding van een batterij aan orkestrale bombast word je het hoofdmenu ingetrokken. Het hoofdmenu is, ten opzichte van bijvoorbeeld een NHL, stukken overzichtelijker en geeft in een oogopslag de speelmogelijkheden weer. Voorafgaand aan een wedstrijd krijgt de speler een korte voorbeschouwing te zien van de commentatoren Jim Nantz en Phil Simms. Hoewel hun commentaar van prima kwaliteit is en meer dan voldoende kleur geeft aan een lange wedstrijd, zien de commentatoren er zeer plastic uit.

In het stadion is ook te zien dat de omgeving weinig aandacht heeft gehad, het publiek oogt namelijk zeer ondermaats. Het spel op de mat oogt daarentegen prima en de nieuwe Infinity Engine geeft de impact van aanslagen overwegend goed weer. Zo nu en dan had ik echter last van bugs die vooral in de herhalingen pijnlijk duidelijk zichtbaar werden. Zo zag ik bijvoorbeeld de bal na een lange pass net langs een speler glippen om ineens terug omhoog in zijn handen te belanden. Daarnaast zag ik weleens een speler onderuit gaan zonder dat hij ook maar enigszins door zijn directe tegenstander geraakt werd.

EA Sports en speelmodi…

Qua speelopties zit het bij EA Sports eigenlijk altijd wel snor en ook voor Madden NFL 13 gaat deze regel meer dan op. De game kent verscheidene offline en online modi: in het welbekende Ultimate Team bouw je een kaartverzameling op van sterren waarmee je online ten strijde trekt. In Play Career kun je met een eigen gecreëerde speler of coach zowel online als offline de weg naar de Hall of Fame bewandelen. Bovendien heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om een regulier potje online of offline te spelen. Voeg hier nog online communities en Fantasy Football aan toe en je hebt een pakket dat garant staat voor vele uren in het virtuele stadion.

Conclusie

Dat American Football niet bepaald mijn sport is moge duidelijk zijn. De spelaspecten die ik bij mijn eerste kennismaking met de sport als storend ervoer, heeft Madden NFL 13 helaas niet kunnen wegnemen. Deze persoonlijke noot daargelaten, kan ik wel zien dat EA Sports met Madden NFL 13 een goed verzorgd product heeft afgeleverd. Hoewel de animaties niet altijd even sterk zijn en een bug hier en daar nog wel eens de kop op steekt, weet ik zeker dat Madden NFL 13 de fans van American Football zal kunnen bekoren. Een touchdown? Neen. Een solide sportgame? Zeker.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Infinity Engine geeft impact van hits prima weer
  • Genoeg speelmodi voor vele uren NFL-genot
  • Grafisch op het veld in orde
  • Kleurrijk commentaar

Wat is NOT

  • Infinity Engine niet geheel foutloos
  • Voor beginners niet bepaald makkelijk op te pikken
  • Grafisch buiten het veld ondermaats

7.7

  1.   
    Neolite's avatar

    Sportgames zijn altijd al zeer matig geweest als het gaat om het publiek en alles wat daar bij komt kijken. Consoles zijn gewoon niet krachtig genoeg om dat er ook nog is bij te moeten renderen. Het is wachten op de nieuwe generatie consoles(Xbox en Playstation).

  2.   
    DutchmanDevil's avatar

    Ik vind dit echt een toffe sport en sinds we espn america hebben begin ik er ook steeds meer van te begrijpen, dus ik zit nog een beetje in twijfel

  3.   
    Gunrunner120's avatar

    Sport games behalve fifa dan hebben het nooit echt goed gedaan in nl 🙁

  4.   
    casartelli's avatar

    Ik ben gek op de NFL! Vraag me toch wel af waarom GN er voor kiest om 7 weken na een release nog een spel te reviewer waar ze geen verstand van hebben. Doeniet dan gewoon niet 🙂 dan kunnen we er in ieder geval van op aan dat elke review voldoet aan een soort minimumniveau qua kennis. Nu kan ik gelijk ook m’n vraagtekens bij andere reviews zetten.

  5.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    casartelli schreef, "Ik ben gek op de NFL! Vraag me toch wel af waarom GN er voor kiest om 7 weken na een release nog een spel te reviewer waar ze geen verstand van hebben. Doeniet dan gewoon niet 🙂 dan kunnen we er in ieder geval van op aan dat elke review voldoet aan een soort minimumniveau qua kennis. Nu kan ik gelijk ook m’n vraagtekens bij andere reviews zetten. "

    Hmmm, ik ben bewust eerlijk geweest over mijn gebrekkige kennis van de sport. Inmiddels ken ik de spelregels en weet ik hoe de game werkt. Ik heb erkend dat mijn starterkennis onvoldoende was en heb vervolgens gewoon netjes mijn huiswerk gedaan. Dat het uiteindelijk niet mijn sport blijkt te zijn vormt in mijn opinie geen argument om geen review te mogen doen.

  6.   
    FishHookz's avatar

    Neolite schreef, "Sportgames zijn altijd al zeer matig geweest als het gaat om het publiek en alles wat daar bij komt kijken. Consoles zijn gewoon niet krachtig genoeg om dat er ook nog is bij te moeten renderen. Het is wachten op de nieuwe generatie consoles(Xbox en Playstation)."

    Het publiek van UFC Undisputed 3 is toch best wel netjes hoor 😉

  7.   
    Tha Destiny's avatar

    Neolite schreef, "Sportgames zijn altijd al zeer matig geweest als het gaat om het publiek en alles wat daar bij komt kijken. Consoles zijn gewoon niet krachtig genoeg om dat er ook nog is bij te moeten renderen. Het is wachten op de nieuwe generatie consoles(Xbox en Playstation)."

    2B2k12 wel eens gezien?
    http://www.youtube.com/watch?v=ATK410Gw-30

  8.   
    Vinniel's avatar

    casartelli schreef, "Ik ben gek op de NFL! Vraag me toch wel af waarom GN er voor kiest om 7 weken na een release nog een spel te reviewer waar ze geen verstand van hebben. Doeniet dan gewoon niet 🙂 dan kunnen we er in ieder geval van op aan dat elke review voldoet aan een soort minimumniveau qua kennis. Nu kan ik gelijk ook m’n vraagtekens bij andere reviews zetten. "

    Ik vind het juist wel netjes dat de insteek van deze recensie een keer vanuit een gamer is die een leek is op het gebied van NFL. In eerste instantie is het toch een game (of simulatie?… mmm goede vraag eigenlijk) en is er dus gekeken of er wat te gamen valt met deze Madden. Ik ben zelf ook een leek op NFL gebied, maar ben altijd benieuwd geweest of je een dergelijk spel een beetje makkelijk kunt oppakken vanuit dit gebrek aan basiskennis. Daarnaast laat de review goed zien dat er behoorlijk wat te halen valt voor de NFL liefhebbers in deze game en dat het qua game op zichzelf nog best leuk kan zijn zodra je de regels even hebt nagelezen. Los van het feit of Caron wel of niet warm loopt voor de sport is het wel duidelijk wat het spel inhoud. Een andere insteek dan andere reviews dus, maar geen verkeerde insteek mijns inziens.