FIFA 13

Het jaarlijkse debat is weer aangebroken: hoe brengt Electronic Arts het er dit jaar vanaf met haar nieuwe footie? De vraag beter geformuleerd is uiteraard of FIFA nog kan blijven staan met FIFA 13 en diens vernieuwingen, verbeteringen en simulatietechnieken. Ja, want waar Pro Evolution Soccer juist richting het arcadevlak gaat, maakt EA met FIFA al wat jaartjes de sprong voetbal realistischer te maken en vooralsnog blijft de ontwikkeling gestaag doorgaan. En zeker, ook FIFA 13 staat weer klaar om 24/7 wereldwijd gespeeld te gaan worden.

FIFA 13 is kortweg een verbeterde versie van FIFA 12, waar FIFA 11 dat van FIFA 10 was. De footie van vorig jaar kwam namelijk met veel nieuwe features, die hier en daar haken en ogen hadden. Aan Electronic Arts de taak deze vernieuwingen door te zetten en ze beter uit te werken. Uit onze previews en videoverslagen blijkt toch wel dat die opdracht de goede kant op ging en het klopt dat FIFA 13 veel goedmaakt ten opzichte van het vorige deel.

Beter en sterker?

Het is belangrijk het direct over een deel van de verbeterde onderdelen van FIFA 13 te hebben. FIFA 12 introduceerde namelijk de Player Impact Engine, Tactical Defending en een realistischere balaanname. En ja, de Player Impact Engine is veel krachtiger geworden. Het oogt veel beter, in FIFA 12 zag het er nogal eens raar uit, maar hier is het soepeler, leuker en inderdaad een stuk realistischer. Bovendien is de balaanname positief ontwikkeld (First Touch Control). Soms zijn het nog wel sterspelers die een bal vreemd of moeilijk aannemen, maar toch bevat het veel realisme, maakt het de game lastiger om direct te anticiperen als een speler op je afstormt en je moet je technieken daardoor vaak aanpassen. Ook de controle na de aanname kent een verbetering, want bij minder goede spelers zijn soms toch wat zenuwen te merken als ze tegenover een sterspeler staan. Ze presteren lichtelijk ‘ondermaats’ op zo’n moment wat een match alleen maar spannender maakt.

Een andere verbetering is de aanvallende kant, want spelers denken een aantal stappen vooruit. Wanneer een spits terugspeelt naar een verdediger of logischerwijs een middenvelder, dan anticiperen andere spelers vrij snel. Waar in de vorige delen voetballers nogal eens traag reageerden of zelfs stomweg achter bleven, zal een middenvelder of een aanvaller sneller diep gaan als daar de mogelijkheid voor is. De spelers lopen op een slimmere wijze vrij en als de rechterkant terugspeelt, reageert links van het veld daar weer op. Een prima ontwikkeling in FIFA 13!

Waar EA echter te weinig aandacht aan heeft besteed, is de Tactical Defending. Tactisch en strategisch spelen is niet per se de winst voor ogen hebben, want ook een FIFA-speler zonder alle trucjes van dien kan een dribbelaar eruit spelen. Verdedigen staat daarom nog te veel in de schaduw, aangezien het anticiperen op bewegingen van aanvallers gewoonweg nog te langzaam gaat. Instappen is een lastig punt en gaat naar mijn mening niet snel genoeg om iemand volledig te blokkeren. En een geringe aanraking door bijvoorbeeld een tackel kan je al snel duur komen te staan, omdat de scheidsrechters veelal van strenge aard zijn. Om over na te denken voor volgend jaar.

Uitgebreide modi

Dat FIFA 13 veel te bieden heeft, dat is wel duidelijk, want ook dit deel zit weer vol modi en content. En nieuwe toevoeging dit jaar is de ‘Wedstrijd van de Week’. Dit betekent dat EA Sports spelers en teams in de gaten houdt, hoe er wordt gespeeld en of spelers die week goed of juist een stuk minder spelen. De ontwikkelaar zal veranderende statistieken van spelers dus ook aanpassen in de game. Daarnaast worden de meest glansrijke wedstrijden eruit gevist en zullen in de ‘Wedstrijd van de Week’ verschijnen. Vind je de uitslag tussen Ajax en Feyenoord van dat ene weekend niet correct? Speel die match zelf en als je wint zijn er vaak bonussen te verdienen.

Tevens heeft de carrièremodus in FIFA 13 een flinke boost gekregen wat de modus een stuk zakelijker maakt. Je krijgt eindelijk het gevoel manager van een club te zijn, door beter aan je spelers te denken en ze te ontwikkelen, de transfers veel duidelijker te overzien en natuurlijk door als coach een pluim te krijgen. Jouw prestaties zullen niet ongezien blijven en als je bepaalde strategische keuzes maakt, goede scores neerzet en je team opbouwt, kun je zelfs gevraagd worden als coach te fungeren voor het nationale elftal. Een uitgebreide modus waar fans van de singleplayer weer lang van kunnen genieten; mij geeft het in ieder geval veel meer voldoening als ik nu de carrière doorloop. Een kleine vernieuwing zijn de Skill Games, waarbij je verschillende oefeningen speelt om je vaardigheden te testen. Erg handig om de controls en de speelwijze van het spel verfijnd te krijgen.

Het zicht en het gehoor

Veel valt er over het visuele gedeelte van FIFA 13 niet te zeggen. De reeks ziet er altijd prima uit, alles oogt soepeler en ook dit jaar zijn er weer kleine aanpassingen en verbeteringen op het gebied van graphics. Steeds meer spelers zijn herkenbaarder, maar toch lukt het EA niet iedereen zo te krijgen zoals ze er in het echte leven uitzien. Sterspelers zijn nog het meest herkenbaar en dat zal nog wel even blijven. Ook aan het publiek is iets gesleuteld, al is dat voor mij nog te weinig. Een interactief en grafisch veel beter publiek zou fantastisch zijn voor de sfeer en entourage van een voetbalgame. Misschien op de next-gen consoles? De soundtrack is verder ook weer heerlijk als altijd. Niet alleen grote hits, maar vooral onbekendere indiebands, met hier en daar rock, pop en diverse andere genres. Genoeg lekkers voor het oor dus.

Online genot

Een heel belangrijk aspect voor FIFA is natuurlijk de online multiplayer. Hier is weer veel aandacht aan besteed en een nieuwe toevoeging is dan ook de FIFA Interactive World Cup, die je de mogelijkheid biedt de seizoenswedstrijden te spelen. Het is natuurlijk logisch hier de wereldtop mee te bereiken en de finale te spelen; je zult natuurlijk wel van goede huize moeten komen! Een andere toevoeging is de EA Sports Arena. Omdat ik FIFA 13 voor de release al speelde, waren er nog geen online gamers, maar de modus houdt in dat je spelers zult gaan uitnodigen voor diverse uitdagingen en toernooien. Hiermee vallen allerlei prijzen te winnen. Tot slot heb je de modus Seizoenen en hierin moet je met je team op pad om zoveel mogelijk overwinningen te behalen, of bekeroverwinningen, in je eigen gekozen divisie. De keuze van een team is natuurlijk aan jou en FIFA 13 zoekt hierna direct een FIFA-speler die dezelfde divisie speelt. Deze persoon wordt gekozen op jouw niveau, welke kwaliteit jij hanteert in de game. Het is dus zo dat je niet heel gemakkelijk kunt winnen, maar ook niet keihard de grond in geboord kunt worden. Vernieuwingen met veel potentie en deze variëteit is leuk voor zowel geharde spelers als voor nieuwelingen.

Conclusie

FIFA is een kwalitatieve game en met FIFA 13 blijft dit niveau hoog. Electronic Arts bokst tegen het simulatiegehalte aan en je merkt dat ze proberen steeds meer realisme in de game te stoppen. Dit is vooral te merken aan de verbeterde aanval, de balaanname die veel beter oogt en de anticipatie van spelers op verscheidene situaties. Spelers lopen beter vrij, lopen eerder naar voren en werken meer als een team. Ook reageren voetballers anders bij elke tegenstander die ze tegen het lijf lopen. Echter, de Tactical Defending is achtergebleven en verdedigen blijft daarom lastig. Instappen gaat te langzaam, tackelen wordt hier en daar te streng bestraft door de scheidsrechters en tactische spelers worden niet per se voor hun spel beloond. Ook gamers zonder alle trucjes kunnen immers met aardig gemak langs de verdediging. FIFA 13 doet wel heel veel goed, borduurt verder op de toevoegingen van FIFA 12 en stopt er tevens genoeg nieuwe content bij voor weer een jaar voetbal!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Aanval veel beter opzetten
 • Veel nieuwe content
 • Carrière een flinke boost
 • Verbeteringen zorgen voor verfijnde gameplay

Wat is NOT

 • Tactical Defending ondergesneeuwd
 • Kleine verbeteringen ten opzichte van FIFA 12
 • Tackles te snel bestraft

8.7

 1.   
  BartjeZ's avatar

  krijg er telkens meer zin in !

 2.   
  RenevdGijp's avatar

  Kan niet wachten tot morgen, want dan is het FIfa dag!!!

 3.   
  Remco_MUFC's avatar

  RenevdGijp schreef, "Kan niet wachten tot morgen, want dan is het FIfa dag!!!"

  Als het goed is dan is dat vandaag al 😉

 4.   
  -B9D7L-'s avatar

  Ga hem helemaal grijs spelen!!

 5.   
  colin_kazim's avatar

  Tackles te snel bestraft? Ik vind juist dat je minder snel bestraft wordt ten opzichte van FIFA 12.

 6.   
  IyanHarm's avatar

  Hm. Ik twijfel nog. Klinkt niet alsof het heel veel verbeterd is t.o.v. fifa 12

 7.   
  heavenwarrior's avatar

  ik ga mw3,black ops II,pes13 en fifa13 halen alle 4 goeie spellen

 8.   
  yostiemontana's avatar

  Een keigaaf spel. Alleen jammer dat er bijna nergens word vermeld dat de functie Virtuele Prof vrijwel verdwenen is. Ik ben maandenlang bezig geweest om mijn virtuele prof goed te laten worden, en ging ervan uit dat je die gewoon over kon nemen naar Fifa 13. Jammer dat je er dan achter komt dat je weer opnieuw kan beginnen, en een nietsbetekenende voetballer word die even goed is als ik in real life ben. En dat is bar slecht. En de reden die EA opgeeft om het op deze manier te doen, is omdat er te veel mensen hun virtuele prof hacken en meteen zo goed zijn als 3 messi’s bij elkaar. Straf diegenen die dat doen, en laat de rest met rust! En nu ga ik weer verder met mijn halvegare voetballertje, want het blijft een toppertje 8)

 9.   
  FishHookz's avatar

  Grappig, maar lang niet zo goed in mijn ogen als PES 13. Fifa is veel te commercieel en mensen kopen Fifa zonder te kijken naar PES. PES is grafisch veel mooier heb ik nu al gezien en vind PES zelf ook fijner spelen. Is sneller goedkoper en heeft minder gezijk met fouten in de game 😉

 10.   
  M@tthijs's avatar

  yostiemontana schreef, "Een keigaaf spel. Alleen jammer dat er bijna nergens word vermeld dat de functie Virtuele Prof vrijwel verdwenen is. Ik ben maandenlang bezig geweest om mijn virtuele prof goed te laten worden, en ging ervan uit dat je die gewoon over kon nemen naar Fifa 13. Jammer dat je er dan achter komt dat je weer opnieuw kan beginnen, en een nietsbetekenende voetballer word die even goed is als ik in real life ben. En dat is bar slecht. En de reden die EA opgeeft om het op deze manier te doen, is omdat er te veel mensen hun virtuele prof hacken en meteen zo goed zijn als 3 messi’s bij elkaar. Straf diegenen die dat doen, en laat de rest met rust! En nu ga ik weer verder met mijn halvegare voetballertje, want het blijft een toppertje 8) "

  De virtuele prof kon je nooit overzetten, dat is dus niets nieuws onder de zon voor FIFA 13. 😉

 11.   
  Sub-Zeuro's avatar

  😕

 12.   
  Live2Game-Milad's avatar

  heavenwarrior schreef, "ik ga mw3,black ops II,pes13 en fifa13 halen alle 4 goeie spellen"

  Welke console heb je ?

 13.   
  jordypupping's avatar

  FIFA 13 is echt een leuk competitief spel.

 14.   
  koen.dejong's avatar

  Valar Morghulis schreef, "Grappig, maar lang niet zo goed in mijn ogen als PES 13. Fifa is veel te commercieel en mensen kopen Fifa zonder te kijken naar PES. PES is grafisch veel mooier heb ik nu al gezien en vind PES zelf ook fijner spelen. Is sneller goedkoper en heeft minder gezijk met fouten in de game 😉 "

  Ik vind FIFA lekkerder spelen dan PES, maar dat is mijn mening.
  🙂