Beste Peter, sceptisch over de Wii U

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die net terug was uit Parijs. Hij had daar gezien welke download-only games Ubisoft in de steigers heeft staan en werd daarvan zeer enthousiast. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, Assassin’s Creed III op Wii U gespeeld! Beste Peter,

Ik snap je enthousiasme over de Wii U, maar ik heb gemixte gevoelens bij vrijwel alle aspecten van het apparaat. Ten eerste is daar de GamePad: het is een mooi ding en wanneer een game speciaal is gemaakt voor de Wii U, biedt het echt een meerwaarde. Dat bleek wel uit de verrassend vermakelijke Rayman Legends-demo die we speelden op de Gamescom. Maar op diezelfde beurs speelde ik titels die later zijn geport naar de Wii U en daarbij was de GamePad niet meer dan “handig”. Je kon er bijvoorbeeld wapens op selecteren of de map bekijken. Leuk, maar niet iets wat PlayStation 3- of Xbox 360-bezitters zal doen overstappen op de Wii U.

Ook over de grafische kracht van het apparaat heb ik gemixte gevoelens. Het is vet om te zien dat games op de Wii U mooier zijn dan op de PlayStation 3 en Xbox 360, maar dat is toch geen wereldprestatie wanneer je jouw console zes jaar later uitbrengt? Bovendien is het vrijwel zeker dat zowel Sony als Microsoft volgend jaar met een nieuwe console komt, waardoor de Wii U binnen no-time verouderd is. Dan krijg je weer dat bezitters van een Nintendo-console flink gedownscalede versies krijgen van PlayStation 4- en Xbox 720-titels.

Dan nog de prijs. Deze lijkt op het eerste gezicht schappelijk: voor 300 euro krijg je immers niet alleen een console, maar ook een volwaardige tablet. Maar wil je bijvoorbeeld Pikmin 3 kunnen spelen, dan lopen de kosten al snel op. Je moet dan namelijk niet alleen een console van 300 euro en een game van 60 euro aanschaffen, maar ook nog eens een Wiimote van 50 euro. Voordat je één spelletje kunt spelen ben je dan al 410 euro kwijt en ik gok dat velen dat geld liever alvast opzij leggen voor de next-gen consoles die in het verschiet liggen.

Daarnaast is het mij niet helemaal duidelijk welk publiek Nintendo wil aanspreken. Dat de Wii zo populair was, was hoofdzakelijk te danken aan twee aspecten: Wii Sports en de prijs (een bundel met de console, een Wiimote en een game kostte vanaf de launch slechts 250 euro). Dat laatste gaat al niet meer op voor de Wii U en ook een titel als Wii Sports ontbreekt. In plaats daarvan krijgen we natuurlijk Nintendo Land, maar deze game is een stuk gecompliceerder. Wii Sports was leuk omdat het zo eenvoudig is. De sporten behoeven geen uitleg en doordat iedereen vanaf de eerste seconde snapt wat de bedoeling is, was het dΓ© partygame bij uitstek. Nintendo Land daarentegen is een verzameling van allemaal minigames die zich verschillend laten besturen. Wil je de game met een groep vrienden of kennissen spelen, dan zul je ze eerst per minigame uit moeten leggen wat de bedoeling is. Ik vermoed dus dat veel casual gamers de Wii U zullen overslaan, maar ook hardcore gamers worden niet op hun wenken bediend. De plannen over Nintendo’s online service bijvoorbeeld zijn nog steeds niet erg concreet en wanneer je console standaard slechts 8 GB huisvest, lijkt het mij duidelijk dat je je niet wil gaan focussen op DLC en downloadable games; twee dingen die zonder twijfel de toekomst hebben.

Het moge duidelijk zijn: ik ben nog sceptisch over de Wii U. Het lijkt me een ontzettend tof apparaat en de GamePad kan zeker meerwaarde bieden, maar vooralsnog ben ik (en velen met mij, vermoed ik) nog niet overtuigd. Nintendo doet er dus goed aan om snel enkele titels als Zelda en Metroid aan te kondigen, want dat heeft het apparaat momenteel hard nodig.

Greets,

Leon

 1.   
  tijn80's avatar

  100% mee eens

 2.   
  Blackeagle020's avatar

  Ik ben sowieso al geen fan van nintendo, maar ik vind dat deze console wel een dieptepunt is. Wat hardware betreft heeft hij niet bijster veel te bieden en veel van de games worden een beetje repetetive. Al met al ben ik er zeker geen fan van.

  – Jeroen

 3.   
  See4urSelf's avatar

  Klopt helemaal. De Wii U heeft nog niet overtuigd en brengt niet de hype met zich mee dat de eerste Wii deed of bijvoorbeeld een andere next-gen console.

 4.   
  Daan's avatar

  Ook ik ben het hier 100% mee eens. Leuk voor de mensen die het geld ervoor hebben maar ik spaar liever voor de volgende generatie console. πŸ˜‰

 5.   
  Neolite's avatar

  Roep al een tijdje dat Wii U console tussen de huidige generatie en de toekomstige generatie invalt. Met de huidige prijs zal dit ook zeker gaan gebeuren.

 6.   
  toqeer's avatar

  ook mee eens veels te duur 400 euro wacht wel tot ps4 πŸ˜›

 7.   
  Verluci's avatar

  De Wii-U lijkt me nog steeds wel grappig, maar ik denk toch niet dat ik hem ga kopen.

 8.   
  soldierarjan's avatar

  Ik heb ook nopg me grote twijfels over de wii u sommige dingen zaoals online zijn ook gewoon niet duidelijk.
  Messchien dat ik hem haal als goedkoper word wacht denk toch meer tot ps4.

 9.   
  Sympharion's avatar

  Ik heb de Wii U al in pre-order staan!
  Combinatie van krachtige hardware, vernieuwende ervaring, goed online systeem, betaalbare prijs, goede first- en third-party support en een van de beste launch line-up allertijden wordt de Wii U voor mij een fantastische console. Ik ben al echt toe aan next-gen, nog maar minder dan 2 maanden wachten! πŸ˜€

  En wat je zegt over Pikmin 3. Je hoeft er niet perse een Wiimote bij te kopen, je kan het ook gewoon met de GamePad spelen. πŸ˜‰

 10.   
  tijn80's avatar

  Dubbelpost

 11.   
  tijn80's avatar

  Sympharion schreef, "…en een van de beste launch line-up allertijden…"

  Pardon? In welk universum koop jij je console? Alleen de games die ook op de andere consoles uitkomen zijn echt interessant. Ik tel maar 1 fatsoenlijke launchgame van Nintendo zelf.

 12.   
  Leon's avatar

  ”tijn80″ schreef, "Ik tel maar 1 fatsoenlijke launchgame van Nintendo zelf."

  Pikmin 3 is geen lauchgame en komt pas in 2013 ;).

 13.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Sympharion schreef, "Ik heb de Wii U al in pre-order staan!
  Combinatie van krachtige hardware, vernieuwende ervaring, goed online systeem, betaalbare prijs, goede first- en third-party support en een van de beste launch line-up allertijden wordt de Wii U voor mij een fantastische console. Ik ben al echt toe aan next-gen, nog maar minder dan 2 maanden wachten! πŸ˜€
  En wat je zegt over Pikmin 3. Je hoeft er niet perse een Wiimote bij te kopen, je kan het ook gewoon met de GamePad spelen. ;)"

  Ik heb verder geen mening over de Wii U, (behalve dat ik ook het gewoon een tof apparaat vind die ook nog es beter kan presteren dan de PS3 en Xbox, dat lijkt me al vet genoeg en online mogelijkheden ook wel en de FullHD mogelijkheden etc etc) dan te zeggen dat jij tenminste open staat voor andere game-ervaringen, wat jou meer een gamer maakt naar mijn mening dan veel andere individuen. Soms zijn het “gamers” die vaak (onnozel) sceptisch zijn over nieuwe uitbreidingen of een verrijking voor de eindeloze tocht naar de beste game-ervaring(en) en dus alleen maar bij hun PC of PS3 blijven.
  Ga zo door: zoekt en gij zult vinden. Helaas blijkt tegenwoordig best vaak het negatieve over dingen het populairst en dat kan (a)sociaal snel gaan tegenwoordig. En steeds vaker heb je individuen die andermans meningen overnemen en zelf niet eens eerst iets proberen of het iets is voor hem of haar is…Ongeveer hoe het met 3D vergaat, alleen bij de Wii U kan ik er nog wel iets bij voorstellen. Hopelijk is Nintendo de goede weg ingeslagen met haar next gen. We gaan het meemaken. Alvast veel fun! Daar draait gaming immers om…:)

 14.   
  Sympharion's avatar

  tijn80″]

  ”Sympharion schreef, "…en een van de beste launch line-up allertijden…"

  Pardon? In welk universum koop jij je console? Alleen de games die ook op de andere consoles uitkomen zijn echt interessant. Ik tel maar 1 fatsoenlijke launchgame van Nintendo zelf.[/quote schreef, "
  Wat dacht je van exclusives als ZombiU, New Super Mario Bros. U, Rayman Legends, Pikmin 3, LEGO City Undercover en The Wonderful 101? En wat dacht je van alle ‘betere’ versies van multplatform titels zoals Mass Effect 3: Special Edition, Assassin’s Creed III, Darksiders II, Aliens: Colonial Marines, Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge, Call of Duty: Black Ops II, Trine 2: Directors Cut, Batman: Arkham City Armored Edition, Tekken Tag Tournement 2 Wii U Edition, Sonic & All-Stars Racing Transformed en meer. En bij welke console heb je het eerder gezien dat tijdens launch-dag spellen uitkomen zoals of met dezelfde waarde als een nieuwe Assassin’s Creed, een nieuwe Call of Duty, een spel als Batman: Arkham City, Darksiders II, een nieuwe FIFA, een Ninja Gaiden, nieuwe Mario, nieuwe Tekken, nieuwe Epic Micky, Trine 2: Directors Cut en meer en tegelijkertijd ook nog op launch dag nieuwe IP’s kreeg zoals ZombiU, SiNG en Nintendo Land. Heb je ooit een console gezien die op launch zoveel goede third- en first-party titels kreeg en waarna er binnen een maand na launch weer een hoop nieuwe titels en nieuwe IP’s aankwamen? Als jij mij kan zeggen welke launch line-up beter was dan de Wii U launch-line up hoor ik het graag! πŸ™‚

  L30N schreef, "[quote=”tijn80″]Ik tel maar 1 fatsoenlijke launchgame van Nintendo zelf."

  Pikmin 3 is geen lauchgame en komt pas in 2013 ;)."

  Pikmin 3 is een launch-window game en behoort tot de launch line-up van de Wii U. πŸ˜‰

  Dinorider schreef, "

  ”Sympharion” schreef, "Ik heb de Wii U al in pre-order staan!
  Combinatie van krachtige hardware, vernieuwende ervaring, goed online systeem, betaalbare prijs, goede first- en third-party support en een van de beste launch line-up allertijden wordt de Wii U voor mij een fantastische console. Ik ben al echt toe aan next-gen, nog maar minder dan 2 maanden wachten! πŸ˜€
  En wat je zegt over Pikmin 3. Je hoeft er niet perse een Wiimote bij te kopen, je kan het ook gewoon met de GamePad spelen. ;)"

  Ik heb verder geen mening over de Wii U, (behalve dat ik ook het gewoon een tof apparaat vind die ook nog es beter kan presteren dan de PS3 en Xbox, dat lijkt me al vet genoeg en online mogelijkheden ook wel en de FullHD mogelijkheden etc etc) dan te zeggen dat jij tenminste open staat voor andere game-ervaringen, wat jou meer een gamer maakt naar mijn mening dan veel andere individuen. Soms zijn het “gamers” die vaak (onnozel) sceptisch zijn over nieuwe uitbreidingen of een verrijking voor de eindeloze tocht naar de beste game-ervaring(en) en dus alleen maar bij hun PC of PS3 blijven.
  Ga zo door: zoekt en gij zult vinden. Helaas blijkt tegenwoordig best vaak het negatieve over dingen het populairst en dat kan (a)sociaal snel gaan tegenwoordig. En steeds vaker heb je individuen die andermans meningen overnemen en zelf niet eens eerst iets proberen of het iets is voor hem of haar is…Ongeveer hoe het met 3D vergaat, alleen bij de Wii U kan ik er nog wel iets bij voorstellen. Hopelijk is Nintendo de goede weg ingeslagen met haar next gen. We gaan het meemaken. Alvast veel fun! Daar draait gaming immers om…:) "

  Jij begrijpt het. πŸ˜‰