F1 2012

Het F1-seizoen van 2012 is al ruim een halfjaar aan de gang en over iets minder dan een maand wordt de laatste race gereden. Toch komt Codemasters nu pas met een nieuwe game rond het evenement. Het spel voelde daarom aanvankelijk een beetje als mosterd na de maaltijd en toen mij ook nog eens het nieuws bereikte dat de Grand Prix-modus dit keer schittert door afwezigheid, waren mijn verwachtingen op voorhand niet al te hooggespannen. Na een uitgebreide speelsessie is die scepsis echter als sneeuw voor de zon verdwenen.

Niet voor de poes

F1 is van nature geen vergevingsgezinde sport. Eén fout kan al fataal zijn en voordat je het weet loop je ettelijke minuten vertraging op doordat je genoodzaakt bent een pitstop te maken. Ontwikkelaar Codemasters heeft getracht het typische F1-gevoel over te brengen naar de game en daar zijn ze met vlag en wimpel in geslaagd; het spel is namelijk verdraaide pittig. Op de laagste moeilijkheidsgraad (met alle hulpjes aan) kun je je nog weleens een foutje veroorloven, maar al op medium kan F1 2012 regelmatig sadistisch uit de hoek komen.

Gelukkig houdt Codemasters dit keer ook rekening met nieuwkomers. In de Young Drivers Test-modus wordt je haarfijn uitgelegd over welke technische snufjes je auto beschikt, hoe je de bolide het beste in bedwang kunt houden en waar je tijdens het rijden zoal rekening mee moet houden. Dit doet Codemasters niet aan de hand van saaie boekdelen vol tekst, maar middels vermakelijke uitdagingen. Hierin moet je bewijzen dat je het door jou geleerde ook in de praktijk kunt brengen. Bovendien biedt deze modus veel meerwaarde voor de geavanceerde spelers, want wanneer je in de Young Drivers Test goed presteert, zul je in de carrièremodus meteen al contracten aangeboden krijgen van grote teams.

Een andere nieuwkomer is de Champions-modus, waarin je het opneemt tegen de zes huidige F1-wereldkampioenen. Iedere coureur heeft een eigen uitdaging en door deze te voltooien ga je door naar de volgende. Je zult beginnen met een race tegen Kimi Räikkönen op het Spa Francorchamps-circuit, om uiteindelijk de ware F1-legende (lees: Michael Schumacher) kennis te laten maken met de achterkant van je wagen. Heb je alle uitdagingen voltooid, dan mag je aan de slag met de Ultimate Challenge, waarin je het moet opnemen tegen alle zes de legendes… tegelijkertijd.

Grand Niets

Met F1 2012 levert Codemasters een robuust totaalpakket af. Niet alleen de eerdergenoemde Young Drivers Test is aanwezig, ook de welbekende carrièremodus maakt opnieuw zijn opwachting. Deze is dit jaar weer een stukje waarheidsgetrouwer dan voorheen, aangezien de minimumlengte van de races verhoogd is. Het is eerder regel dan uitzondering dat je races van bijna twintig rondes rijdt en dat zorgt ervoor dat de drempel om te beginnen aan deze modus zeer hoog is. Dit zal voor doorgewinterde fans geen probleem zijn, maar het is jammer om te zien dat de minder toegewijde gamer niet meer de mogelijkheid heeft om korte races te rijden, iets wat in F1 2011 wel kon.

Maar zoals ik in de inleiding al aangaf, kent F1 2012 één groot gemis: de afwezigheid van de Grand Prix. Deze modus, die je toestond om met een bekende F1-coureur te racen, was voor velen de leukste uit F1 2011. We krijgen er veel moois voor terug, in de vorm van de Young Drivers Test en Champions Mode, maar beide modi bieden bij lange na niet zoveel uren spelplezier als de Grand Prix. Dat zorgt ervoor dat einzelgängers weinig keuze hebben en bijna verplicht zijn de – beduidend minder sterke – carrièremodus te spelen. Het is weliswaar nog mogelijk om via Quick Race losse races te selecteren, maar dit brengt natuurlijk geen echt WK-gevoel teweeg.

Botsauto’s

De multiplayer-modus is gelukkig wel weer van de partij en dankzij enkele kleine aanpassingen sterker dan ooit. Zo is het nu mogelijk om kampioenschappen samen met een vriend te spelen en dat blijkt verrassend leuk te zijn. Op competitief vlak zijn er weinig noemenswaardige veranderingen doorgevoerd; Codemasters heeft vooral hard haar best gedaan om de multiplayer uit F1 2011 te verbeteren. Helaas is het nog steeds niet verplicht om je sportief te gedragen, waardoor de gehate botsers opnieuw naar hartenlust om zich heen kunnen rammen; een groot punt van irritatie voor menig F1-speler. De multiplayer van F1 2012 is daarom het leukst wanneer je hem samen met vrienden speelt; iets wat overigens zowel online als offline (in splitscreen) kan.

Conclusie

F1 2012 biedt genoeg content om een nieuw deel te rechtvaardigen, maar is helaas niet zo revolutionair als ik had gehoopt. Codemasters heeft besloten vooral de gameplay uit het vorige deel te verbeteren en naast de Young Drivers Test en Champions-modus is er weinig nieuws onder de zon. Het feit dat de men heeft gekozen om vervolgens de geliefde Grand Prix-modus uit de game te slopen, is een groot gemis. Nieuwkomers zullen ongetwijfeld afgeschrikt worden door de steile leercurve, maar dat neemt niet weg dat F1 2012 nog steeds een must-buy is voor de echte F1-fan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldige racesimulator
  • Veel modi
  • Authentiek aan F1
  • Young Drivers Test

Wat is NOT

  • Afwezigheid Grand Prix-modus
  • Steile leercurve

8.5

  1.   
    WesterW's avatar

    Ik dacht dat zulke games puur draaien op de Grand Prix-modus. Dat is toch de hele lol van Formule 1-racers? Lijkt we inderdaad wel een extreem gemis…

  2.   
    Sem_The_Man's avatar

    Ik vind het echt vet hoe je eigenlijk als jezelf tussen al die bekende coureurs rijdt.
    Ga em zeker kopen! 😆

  3.   
    ps3 gek's avatar

    Ik heb de demo geïnstalleerd, maar nog niet getest. Wordt wel even tijd denk ik. 🙂

  4.   
    Wouter's avatar

    Hij voelt heel compleet. Grand-Prix mode wordt deels vervangen door de quick-race mode. Al met al voelt het heel goed.

  5.   
    soldierarjan's avatar

    Ben net aan de game begonnen de leercurve merkte ik gelijk een verschil met 2011.
    De grand prix mode heb ik in 2011 niet zovaak gedaan vooral carriere gespeeld.