Dust 514 bèta

Soms moet je het universum gewoon even uitbreiden, of juist verkleinen. SimCity heeft dit ooit gedaan door op de wereld in te zoomen waar De Sims uit ontstond en ontwikkelaard CCP Games doet dit nu met EVE Online. Deze MMORPG verscheen ruim negen jaar geleden en het is in het spel de bedoeling met ruimteschepen grondstoffen te verzamelen om de economie in stand te houden. Ook stelen van andere kolonies is mogelijk en het vernietigen van schepen hoort daar natuurlijk bij. Nu is er echter de ingezoomde versie, namelijk Dust 514. De online shooter kenmerkt zich door de schietactie met soldaten op diverse planeten. Zelfs EVE Online speelt een rol in deze game.

Ik heb ooit iemand EVE Online zien spelen en mij duurde het te lang. De game verloopt in tijd precies met de echte wereld, dus alle verwerking in EVE gaat behoorlijk traag. De leercurve is dan ook behoorlijk hoog en je moet veel geduld hebben. Gamers die graag meer actie willen of het EVE-universum willen combineren, kunnen voor Dust 514 gaan. Schepen uit EVE Online die naar planeten gaan, kunnen echt in maps verschijnen van Dust die vernietigd moeten worden. De connectie tussen de twee games is er dus en zelfs de instandhouding van de economie wordt erdoor beïnvloed. Een tikje hardcore, maar de gameplay van Dust 514 voelt vrij solide aan.

Wie ben jij?

De gameplay van Dust 514 is inderdaad solide en toegankelijk, maar de game gaat toch best diep. Als je start, moet je een personage aanmaken en je hebt de keuze uit vier rassen: Caldari, Gallente, Amarr en Minmatar. De Caldari zijn patriottistisch, hebben een dictatorschap en vooral idealen. De Gallente staan daar lijnrecht tegenover, die juist democratisch zijn, voor vrijheid pleiten, progressief zijn en het ras kent vooral hoog opgeleide mensen. Het oudst zijn de Amarr, hun imperium is groots, ze hebben een ‘Empress’, zijn een theocratie, hoog opgeleid, doen aan slavernij en zijn stabiel. Het laatste ras is de Minmatar. Zij zijn 700 jaar lang slaven geweest van de Amarr, maar rebellen hebben zich vrijgevochten. Helaas kan democratie het oude leven van voor de slavernij niet herstellen. Het is een hardwerkend volk en ze bezitten nog ‘tribal roots’. Om een keer af te wijken en gek te doen, koos ik voor de dictatoriale Caldari. Naast een te kiezen ras, moet je ook voor een bloedlijn kiezen, een sekse en je specialiteit. Deze zijn onderverdeeld in Arbiter (Sniper, Elite), Enforcer (Assault) en Sentinel (Vehicle destroyer).

Veroveren

Na je geduchte keuze kun je aan de slag met Dust 514. Je strijdt in het EVE-universum tegen dezelfde corporaties, er wordt betaald met het valuta ISK en de gevechten gaan uiteraard om de planeten. Online ga je met je team de strijd aan tegen andere teams om provincies over te nemen. Het mooie aan Dust 514 is dat de cross-platform feature met EVE Online vrij diep gaat, want je krijgt elke keer een opdracht van een speler uit EVE. Je bent in principe een huurling die het veld moet betreden, hopelijk ten voordele van jouw ras. De opdrachten verschillen van diverse punten overnemen, het uitschakelen van vijanden, bommen plaatsen tot het vernietigen van vijandelijke schepen die boven de planeet hangen. Dit is echter nog niet alles, want heb je hulp nodig in de vorm van groot geschut? Dan is de oproep tot luchtondersteuning zo gedaan en een speler van EVE Online zal dit kunnen manifesteren. Natuurlijk is het belangrijk dat er iemand klaarzit om jouw team te helpen en dat kan per situatie verschillen. Als de community groeit, is de kans zeker aanwezig dat je in veel potjes geholpen kunt worden van bovenaf.

De slimme zet

Nee, Dust 514 is geen moeilijke game om op te pakken. De controls zijn vertrouwd, soepel en de maps zijn strategisch en groots. Er zijn voertuigen te besturen, communicatie voor de overwinning is van belang en het kiezen van je klasse is iets om niet te vergeten. Maar het belangrijke aspect waar deze game zo’n moeilijke weg (lees: diepgaande) zal begaan, komt door de cross-functie met EVE en de gehele economie die te bedienen is. Dust 514 wordt gratis, maar met microtransacties is ISK te koop voor het upgraden van je soldaat. De verdieping in de economie gaat dan ook ver, want de customization-opties zijn behoorlijk. Wat heb je voor je strijd nodig, wat wordt je specialisatie en wat gooi je eruit. Aan jou de keus, maar omdat het begin van Dust 514 best wel overweldigend kan zijn, zal de game de eerste tijd een stand-alone economie gaan draaien alvorens de connectie met EVE Online gemaakt wordt.

Het vette is dat ontwikkelaar CCP het cross-platform gaming op grotere schaal neer gaat zetten. En niet om alleen samen te kunnen gamen, maar om echt invloed uit te oefenen tussen twee verschillende games in hetzelfde universum. De gevolgen van gevechten in Dust 514 zullen in EVE Online gevoeld gaan worden en andersom. Dat gevoel is erg tof vanwege de grote schaal waarop games met elkaar in verbinding zullen staan. In de bèta word je je daar echter nog niet echt bewust van, omdat je meer met de intentie van een test speelt. Jouw strijd lijkt nog niet geheel voor consequenties te zorgen, maar dat kan in een bèta uiteraard ook niet. De eerste speelsessie was in ieder geval positief, Dust 514 ziet er prima uit en gezien de hoeveelheid content kan dit spelers lang aan het lijntje houden.

Voorlopige conclusie

Dust 514 is de online multiplayer shooter die samen met EVE Online het cross-platform groot moet zien te krijgen. Dust speelt in ieder geval lekker, de customization is al uitgebreid en gaat diep en samenwerken is van belang, wat de game strategisch maakt. Als het CCP Games dan ook nog eens lukt de connectie tussen deze EVE-titels goed te laten verlopen, kan dit echt een vette ervaring worden. Als je eenmaal meegesleept wordt in de economie van het universum en de consequenties merkt na gevechten, zal de voldoening er zeker zijn. Dust 514 is een titel om in de gaten te houden, omdat het iets anders doet dan veel andere shooters.

  1.   
    DeAdSeYe's avatar

    Loopt de beta nog? Heb mijn uitnodiging al sins 3 maanden klaarliggen. Ik was het helemaal vergeten! Nette preview. 🙂

  2.   
    Daniel Z's avatar

    Zeker, de bèta is nog te spelen!