LittleBigPlanet Vita

Sackboy kan zonder twijfel Sony’s nieuwe mascotte genoemd worden. Zo kon je eerder al met hem aan de slag op de PlayStation 3 met LittleBigPlanet 1 en 2 en ook op de PSP verscheen deze vrolijke platformer in handformaat. Dit schattige ventje kan dan ook niet ontbreken op Sony’s nieuwe handheld: de PlayStation Vita.

Verhaal?

Een verbitterde poppenspeler bedreigt met zijn leger ‘Ledigen’ Carnivalia. Het is namelijk zijn doel om al het geluk hier weg te zuigen. Dit gaat hem aardig af en het is uiteraard aan Sackboy om hier verandering in te brengen. Zoals gebruikelijk kent ook dit LittleBigPlanet-deel een flinterdun verhaal. Is dit echter een probleem? Nee, want LittleBigPlanet Vita speelt heerlijk weg.

Play!

Eigenlijk lijkt het spel ontzettend veel op LittleBigPlanet 2. Zowel qua gameplay als grafisch hoef je weinig vernieuwing te verwachten. Het spel bestaat weer uit vijf werelden, die ieder uit een aantal gewone levels, een aantal uitdagingen – waarin het touchscreen een grote rol speelt – en één eindbaas bestaan. In de levels is het uiteraard weer de bedoeling om zoveel mogelijk prijsbubbels te verzamelen, zodat je jouw Sackboy, Pod en eigen levels zo gek mogelijk uit kunt dossen.

Iedere wereld heeft zo zijn eigen kenmerken en speelt hierdoor vaak net iets anders. Zo zul je in de eerste wereld vaak je (back) touchscreen moeten gebruiken. Soms is een weg bijvoorbeeld geblokkeerd en moet je door op het touchscreen te tikken een (met blauw aangegeven) blok wegschuiven. Soms heb je juist een (met groen aangegeven) blok nodig en deze moet je met het back touchscreen tevoorschijn toveren. Gelukkig wordt in dat geval op het scherm aangegeven waar je vinger zich bevindt, zodat het zoeken niet erg lastig is. Ook zal je soms je Vita moeten kantelen om langs een rails te glijden.

In de tweede wereld krijgt je koddige ventje de beschikking over de ‘Raarraket’. Met deze nieuwe uitvinding kan je bommen afvuren, welke ook nog eens bestuurd kunnen worden met behulp van het touchscreen. Hiermee wordt dus uitstekend gebruikgemaakt van de speciale mogelijkheden van de PlayStation Vita en het voelt allemaal heel natuurlijk aan. Het lijkt wel alsof LittleBigPlanet gewoon thuishoort op de Vita, een knappe prestatie van de nieuwe ontwikkelaar. Later worden ook nog bekende gadgets uit LittleBigPlanet 2 geïntroduceerd: de grapple hook en de ‘tillinator’ (handschoenen waarmee je zware dingen op kunt pakken). Deze worden echter op dezelfde manier bediend als op de PlayStation 3.

De Arcade

Na zo’n zes á acht uur zal je wel klaar zijn met de campaign. Dit is uiteraard nog lang niet het einde van LittleBigPlanet Vita. Allereerst is daar het doel om alle (of in ieder geval zoveel mogelijk) prijsbubbels te vinden. Interessanter is echter een nieuwe modus: de arcade. Iedere keer als je een wereld voltooid hebt, speel je een spel vrij in de arcade. Dit zijn simpele, doch leuke spelletjes, die eigenlijk niet zoveel met LittleBigPlanet te maken hebben. Voorbeelden zijn Tapling, waarbij je een balletje door levels met loodsen met het touchscreen, of super conductor, een puzzelspel waarbij je processoren van stroom moet voorzien door het stroomcircuit te laten kloppen. Al deze indie-achtige games zijn redelijk uitgebreid en bestaan uit meer dan twintig levels.

Create!

Ook LittleBigPlanet Vita is uiteraard geworteld in het Play, Create and Share-principe, dus is er een oneindige stroom aan levels die jijzelf en anderen kunnen maken en spelen. Dit kan allemaal met de vertrouwde level editor. Deze kent ditmaal een interessante nieuwigheid die geïntroduceerd wordt door de arcadelevels: de memorizer. Hiermee kunnen levelmakers ervoor zorgen dat jouw voortgang in hun creatie wordt opgeslagen. Hiermee is de potentie van mogelijke levels nog groter geworden. Het spelen van een level wordt immers niet meer beperkt tot één sessie. Zo kan iemand een gehele game binnen LittleBigPlanet bouwen, die je verspreid over meerdere momenten kunt spelen. De level editor is dus nog uitgebreider geworden en de eerste leuke creaties zijn alweer te spelen. Onder andere Fruit Ninja en Angry Birds zijn al nagemaakt en er zijn al heel wat andere dingen te vinden. Naar mate de tijd verstrijkt zal het niveau van de de gecreëerde levels uiteraard ook hoger worden.

De drempel om een zelf een level te maken, blijft echter behoorlijk hoog. Er zijn meer dan zestig tutorials en zelfs daarna beschik je nog maar over de basisbeginselen. De complexiteit van de editor heeft daarmee ook een keerzijde, enerzijds is de potentie enorm, anderzijds is het erg lastig om jezelf erin te bekwamen. Mocht je er nu echt niets van bakken, kun je de creaties van anderen ook downloaden. Zo heb je, zelf als je geen verbinding hebt met het internet, toch overal toegang tot een eindeloze catalogus aan levels.

Conclusie

Vond je de voorgaande delen van LittleBigPlanet niks? Helaas, dan zal ook LittleBigPlanet Vita je niet bevallen. Voor alle anderen is er goed nieuws, dit spel is simpelweg het beste uit de serie. Er wordt uitstekend gebruikgemaakt van alle mogelijkheden van de PlayStation Vita, terwijl dit geen moment geforceerd aanvoelt. De arcade is een leuke collectie van minigames en toont de mogelijkheden van de level editor. Deze is nog uitgebreider dan voorheen en heeft dus ontzettend veel potentie. Helaas is de instapdrempel om een mooi level met de editor te maken wel wat hoog. Het kost veel tijd en moeite voor je echt iets neergezet hebt. Tarsier Studios mag in ieder geval een waardig opvolger van Media Molecule genoemd worden, men heeft namelijk zojuist de beste PlayStation Vita-game tot op heden afgeleverd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Volwaardige LittleBigPlanet op een handheld
  • Uitstekend gebruik mogelijkheden van de Vita
  • Level editor is nog uitgebreider...

Wat is NOT

  • ...maar heeft een hoge instapdrempel

9.3

  1.   
    WarfailZ's avatar

    Meer games in een? lijkt me grappig

    alleen jammer datk een apparaat moet kopen D:

  2.   
    BABI-PANGPANG's avatar

    Ge-wel-dige game! Ik vond de omgevingen in de vorige twee spellen wat aantrekkelijker, maar dit deel speelt zo lekker en de twee touch functies voegen écht wat toe. En tja, de bekende vier player co-op blijft toch gewoon voor mij de leukste toevoeging, zeker met de ingebouwde microfoon.

    Jep, zeker halen als je een goed spel voor de Vita zoekt!