Dark Souls: Prepare to Die Edition PC

Dark Souls. Eén van de moeilijkste games van de laatste paar jaar krijgt een nieuwe editie: Dark Souls: Prepare to Die Edition. De game, die net is verschenen voor de PC, komt later dit jaar ook opnieuw naar de consoles. De hamvraag is natuurlijk, ga je daar op wachten, of haal je de PC-versie in huis?

Dit is een PC-recensie en daarbij is het voor mij van groot belang dat een game ook echt voor de PC werkt. Er zijn games die speciaal voor de PC zijn gemaakt, maar ook games die wel op de PC draaien, maar eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor ons platform. Helaas valt Dark Souls: Prepare to Die onder de laatste categorie. Dat ik Dark Souls in de tweede categorie plaats wordt al duidelijk als je de game opstart. De navigatie in het hoofdmenu is bijna onmogelijk. Daar waar ik combinaties knoppen moet gebruiken als de END toets, backspace en q of e. Op deze manier ben ik al tien minuten kwijt met het zoeken van knoppen die in mijn interface worden weergegeven als Xbox 360 knoppen! En dan heb ik de game nog geen seconde gespeeld. Ook de resolutie is niet aan te passen en overal zitten zwarte vlekken in beeld. Iets wat de game bijna onspeelbaar maakt. Gelukkig is er online een fix te vinden, nota bene gemaakt door de community zelf. Jammer dat de ontwikkelaar dit soort schoonheidsfoutjes zelf niet even gepolijst heeft voordat ze de game beschikbaar stelde aan het grote publiek.

Dark Souls staat er om bekend dat het zoveel mogelijk gedrochten tegen je aan gooit in een poging je dood te bewerkstelligen. In andere woorden: de game is rete moeilijk! Als je het spel opstart merk je dat ook meteen. Vanaf het begin af aan is het pareren, dodgen en counteren geblazen. Met een ‘Hack and Slash’- strategie a la God of War ga je het niet redden. Je aanvallen timen en vooraf strategieën uitdenken is een absolute vereiste, wil je deze game tot een goed einde laten komen.

Onmogelijke knoppencombinaties

Dark Souls zet je niet als rookie in het spel. Het geeft je namelijk ontzettend veel aanvallen en pareermogelijkheden mee. Dat is mooi, mocht je ze kunnen gebruiken. De knoppencombinaties zijn namelijk onmogelijk uit te voeren op de PC, mits je een Xbox 360 controller aansluit. De game laat je op deze manier vaker doodgaan door ‘onkunde’ dan door moeilijkheidsgraad en dat is natuurlijk een zwaar gemis. Het had niet misstaan om op de hoes van de doos ‘Xbox 360 Controller needed to play’ te plaatsen, want op deze manier ga je het einde van de game niet halen.

Wat de game wel goed doet is een systeem implementeren dat je zal overladen met lonend lof. Twintig keer doodgaan en dan uiteindelijk net die ene baas afmaken geeft je een overweldigend gevoel. De game laat je vaak klein en machteloos voelen maar als je dan toch het einde van een level weet te bereiken dan wil er stiekem toch wel een zachte ‘yes!!’ uit je mond schieten. Ook de bekende loot is een must have voor een game als deze en dat is ook zeer bevredigend.

Conclusie

Dat de game Dark Souls: Prepare to Die Edition een goede game is staat als een paal boven water. Het ongelofelijk goede beloningssysteem is perfect geïmplementeerd en de sfeer is goed. Of deze game een goede port heeft gekregen is een heel ander verhaal. De controls zijn onmogelijk, de menu’s zijn oncontroleerbaar en de settings zijn niet goed aan te passen zonder een essentiële fix te downloaden van een community website. Mocht je de game willen halen vraag je dan één ding heel goed af. Hou jij van echte PC games of games die ook op de PC kunnen draaien? Ook is het verstandig om een Xbox controller aan te schaffen, mocht je die niet tot je beschikking hebben. Heb je ook een console in huis? Wacht dan op die versie die het licht ziet op 26 oktober.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Lonend Systeem
 • Uitdagend
 • Sfeer

Wat is NOT

 • Xbox 360 controller een vereiste
 • Slechte port
 • Te moeilijk?

5

 1.   
  Ariose's avatar

  Dark Souls is niet te moeilijk.

 2.   
  Ika Q's avatar

  Dit is ook echt overduidelijk een game dat echt bedoeld is voor de console. Het bedrijf zelf werkt beter met consoles dan met PC. Plus het online gedeelte word soms ook verkracht door mensen die trainers gebruiken.

 3.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ika Q schreef, "Dit is ook echt overduidelijk een game dat echt bedoeld is voor de console. Het bedrijf zelf werkt beter met consoles dan met PC. Plus het online gedeelte word soms ook verkracht door mensen die trainers gebruiken. "

  Het gaat erom dat het een slechte port is de graphix heb ik nog nooit zo slecht gezien bij een port. Je ziet serieus blokjes bij de pixels. FPS kan niet meer dan 30 FPS wtf. Want ben ik blij dat ik hem niet gekocht had maar eerst had uitgeprobeerd. Dat het te moeilijk was vind ik niet erg. Maar het was meer van slechte port en graphix van 8 jaar geleden.

 4.   
  See4urSelf's avatar

  Zoals hierboven is aangegeven en ik zelf in de review duidelijk probeerde te maken is dat deze game onspeelbaar is op de PC. De knoppencombinaties en de settings zijn vreselijk. De 30 FPS had ik nog niet eens op gelet. Moet je nagaan..

 5.   
  Neolite's avatar

  Ariose schreef, "Dark Souls is niet te moeilijk."

  Bedoel je met of zonder Xbox 360 controller?

 6.   
  Ariose's avatar

  Dat de controls slecht zijn betekend niet dat de game te moeilijk is. Als je deze game te moeilijk vind, dan ben je niet de juiste persoon om de game te spelen, want het is juist waar Dark Souls om bekend staat. Zeer uitdagende gameplay. De moeilijkheidsgraad is juist een zeer positief punt.

 7.   
  See4urSelf's avatar

  Ariose schreef, "Dat de controls slecht zijn betekend niet dat de game te moeilijk is. Als je deze game te moeilijk vind, dan ben je niet de juiste persoon om de game te spelen, want het is juist waar Dark Souls om bekend staat. Zeer uitdagende gameplay. De moeilijkheidsgraad is juist een zeer positief punt."

  Ik zeg niet dat hij ‘te moeilijk’ is. Ik melde dat de game ‘uitdagend’ was maar met de tools, Xbox Controller of Keyboard, waarschijnlijk met keyboard ‘te moeilijk?’ is. Zoals dat vraagteken ook impliceert. Maar zoals bekend is dit, wat in dikke letters boven de review staat, een PC review. Dikke kans dat ik dan daar ook de nadruk opleg.

 8.   
  Koen's avatar

  Mensen haken soms al snel af vanwege de moeilijkheidsgraad dus het kan wel nuttig zijn dit als eventueel negatief punt te vermelden.

 9.   
  MitchieB's avatar

  heb de pc versie ook gespeeld en inderdaad wat een bagger poort grafisch gewoon lelijker dan de console versie en erg slechte controls 🙁 ik wou de pc versie halen voor de betere framerate en extra content maar ik blijf nu wel bij de ps3 versie en koop de dlc wel los

 10.   
  Neolite's avatar

  See4urSelf schreef, "

  ”Ariose” schreef, "Dat de controls slecht zijn betekend niet dat de game te moeilijk is. Als je deze game te moeilijk vind, dan ben je niet de juiste persoon om de game te spelen, want het is juist waar Dark Souls om bekend staat. Zeer uitdagende gameplay. De moeilijkheidsgraad is juist een zeer positief punt."

  Ik zeg niet dat hij ‘te moeilijk’ is. Ik melde dat de game ‘uitdagend’ was maar met de tools, Xbox Controller of Keyboard, waarschijnlijk met keyboard ‘te moeilijk?’ is. Zoals dat vraagteken ook impliceert. Maar zoals bekend is dit, wat in dikke letters boven de review staat, een PC review. Dikke kans dat ik dan daar ook de nadruk opleg. "

  Dat is inderdaad waar ik op doel. Je koopt de game voor de pc, dus mag je er vanuit gaan dat deze werkt op de traditionele input. Als dit niet het geval is dan moeten ze dit duidelijk aangeven op het hoesje, anders mag je dit zeer zeker als een minpunt zien.

 11.   
  heavenwarrior's avatar

  dit zit er echt saai uit