The Expendables 2

Toepasselijke muziekkeuze van Pathé terwijl we in de bioscoopzaal wachten op Expendables 2. Heerlijke eighties pulp van Wham met “Freedom” en Righeira’s “No tengo dinero” komen uit de speakers en brengen ons in de juiste stemming. Hoewel het eerste deel nogal serieus overkwam blijft The Expendables uiteraard pure pulp. Voor de sequel hebben ze dan ook alles uit de kast gehaald. Meer explosies, meer actiehelden (Van Damme, Norris) en één simpel motief in de stijl van Rambo en Commando: wraak !

Knock Knock

Vanaf de eerste minuut is het genieten geblazen. Onze vrienden helpen à la G.I. Joe een bezet stadje in Nepal naar de Filistijnen. Barney Ross (Stallone) en zijn mannen, waarvan Billy the Kid (broertje van Thor) de nieuwste aanwinst is, gaan ouderwets tekeer. Geen CGI maar echt stuntwerk. De bejaarde mannen hebben tussen de shoots heel wat tijd in het ziekenhuis doorgebracht maar met resultaat. De film zit vol pure actie inclusief komische clichés, harde oneliners en verwijzingen naar genreklassiekers. Deze keer heeft elke acteur meer speeltijd gekregen. Vooral Dolph Lundgren voelt zich in zijn nopjes. “Gotta love it !” Trench (Schwarzenegger) en Church (Willis) hebben beduidend meer screentime. Samen met Stallone, ooit nog zakenpartners, weten de drie elkaar op het witte doek flink op de zenuwen te werken.

Trench: I’ll be back.
Church: You’ve been back enough. I’ll be back.
Trench: Yippee-ki-yay.

Track ‘em, Find ‘em, Kill ‘em

Waar het in het origineel ontbrak aan balans heeft Stallone er verstandig aan gedaan om de controle over te dragen aan Simon West. De filmmaker zorgt voor de regie terwijl Stallone zich kan bezig houden met het acteren. Dat lijkt voor hem soms al zwaar genoeg al zitten er deze keer enkele dramatische stukken bij die goed overkomen. Met Con Air achter zijn naam weet West hoe het is om een groep van moordlustige macho’s in de hand te houden. Bovendien werkte de regisseur samen met Statham aan het meer dan aardige The Mechanic. De Brit uit Crank en Transporter heeft ondertussen zijn plekje dubbel en dik verdient tussen de grote actiesterren van weleer. Als rechterhand van Ross heerst er een goede chemie tussen de heren. Wanneer het goed fout gaat is het deze band of brothers dat voor de nodige nostalgie zorgt. Eindelijk krijgen we te zien wat Stallone al die tijd voor ogen had.

Van Dammage

De missie lijkt simpel, een pakketje ophalen in Bulgarije. Het is dan ook een goedmakertje voor Church vanwege de aangerichte schade in deel één. Van Damme zorgt dat dit uitstapje heel anders eindigt. De Belg speelt misschien wel de rol van zijn leven als de valse Villain. Elk moment met hem in beeld is een belevenis. Na een monoloog over respect laat the Muscles from Brussels zien nog altijd een vervaarlijke kick in huis te hebben. De grijns op Van Damme’s gezicht zegt genoeg. Hoe heerlijk moet het zijn om the Expendables zo te kunnen kleineren. Als ze geen kant meer lijken op te kunnen passeren Chuck Norris (72!) en Schwarzenegger (65!) om te laten zien waar ze goed in zijn.

Zelfs Willis, die naast nieuwkomer Liam Hemsworth het beste acteert, pikt zijn wapens weer op om Van Damme en zijn mannen de kop in te drukken. In een spetterend eindgevecht op een vliegveld barst de actie los. De stoere scènes volgen elkaar in rap tempo op. Willis en Arnie met gigantische guns in een smart zorgt voor een smile van oor tot oor. Deze gaat niet meer weg tot na de aftiteling want uiteraard komt er nog een finale tussen Rocky en Kickboxer!

Conclusie

Wat een heerlijke filmzomer. In mei kregen we The Avengers en nu sluiten we het seizoen af met The Expendables. Opnieuw een legendarische sterrencast, al zijn de acteurs dit keer imposanter dan hun filmrol. Nog maar eens die namen: van Damme, Stallone, Schwarzenegger, Lundgren, Norris, Li, Statham… Als liefhebber van het genre is dit best uniek te noemen. Was het eerste deel vooral een zoektocht naar hoe alles in beeld gebracht moest worden en de kennismaking met de personages. Dit deel heeft alle kenmerken van een sequel. Regisseur Simon West (Con Air) weet de film perfect in balans te houden en trakteert ons op een lading onvergetelijke momenten. Van een deel drie is er al sprake en ook de actievrouwen lijken een eigen film te krijgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Actie en Nostalgie
  • Stallone ! Van Damme ! Norris ! Schwarzenegger ! Statham ! Lundgren !
  • Goede balans

Wat is NOT

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren