LEGO The Lord of the Rings

Na Star Wars, Batman, Pirates of the Caribbean, Harry Potter en meer bekende franchises, heeft Warner eindelijk de rechten voor The Lord of the Rings kunnen krijgen. In oktober kan iedereen de LEGO-versie van Midden-aarde bezoeken, maar op de Gamescom kreeg ik al een mooi voorproefje.

Aan het bekende concept van de LEGO-games wordt ook dit keer niet gesleuteld. We gaan het verhaal en de iconische momenten uit de drie The Lord of the Rings-films op een grappige LEGO manier meemaken. Een goed verhaal, veel humor, toffe puzzels en ladingen munten verzamelen, een leuk concept dat zich keer op keer weet te bewijzen. Toch heeft iedere LEGO-game wel iets nieuws in zich en zo is dat ook het geval met deze The Lord of the Rings-versie.

Zo ver je kunt kijken

De grootste vernieuwing van de game vinden we in de zogenaamde ‘hub’ waar we in rondlopen en puzzelen. Ten eerste is deze ‘groot’, want letterlijk heel Middle-earth wordt nagemaakt. Van Hobbiton tot de Misty Mountains en van Rivendell tot Mordor. Deze hele wereld wordt dit keer streaming op je beeld getoverd en zonder technische termen betekent dit dat je van Hobbiton naar Mordor kunt lopen zonder een laadscherm te zien. Ontwikkelaar Traveller’s Tales toonde dit behind closed doors door van Hobbiton, langs de Bree naar Weathertop te lopen en hier bovenop een rondje met de camera te draaien. Er werd gezegd, zo ver je kunt kijken is alles te bereiken. In de verte lagen de Misty Mountains en ook daar zouden we dus heen kunnen lopen zonder te moeten wachten op een laadscherm.

Hierbij moet wel gezegd worden dat het niet mogelijk is om vanaf het begin overal te komen. De wereld wordt stukje bij beetje beschikbaar door de verhaallijn van de game te volgen en items vrij te spelen. Hoewel het idee best vet is om vanaf het begin overal heen te kunnen, is het voor de speler goed dat dit niet kan. Geen verdwaalde gamers en een natuurlijke groei van de wereld die het verhaal ondersteunt. Het is eigenlijk helemaal geen probleem, want in de wereld waar je wel toegang tot hebt is altijd wat te doen. Middle-earth zit namelijk vol met verborgen puzzels, munten en LEGO-steentjes. In elk hoekje is wel iets te vinden. Een verborgen trap die naar een geheime puzzel leidt, of een Mithril LEGO-blokje achter een struikje. Deze Mithril blokjes zijn trouwens ook nieuw en kunnen worden ingeruild voor speciale items. Bijvoorbeeld schoenen die je extra hoog laten springen, extra sterke armor of magische wapens.

Choas in Helmsdeep

Naast de ‘hub’ maak je voor sommige missies ook uitstapjes naar speciale iconische plekken uit de films. Zo mocht ik zelf een stukje van het gevecht om Helmsdeep spelen. Dit geheel werd geïntroduceerd met een filmpje. De scènes die we te zien kregen leken precies op de film en bij de stemmen was dit ook het geval. Het is niet de eerste LEGO-game met pratende karakters, want dit was LEGO Batman 2: DC Super Heroes. Warner gebruikt dit keer echter de audio uit de films in de game en je hoort dus de herkenbare originele stemmen. De eerste paar zinnen klonken wat vreemd, want je ziet een LEGO-poppetje praten met de ó zo bekende stem van Gimli. Gelukkig went het al snel en voelt het als een hele goede toevoeging.

Natuurlijk brak na het filmpje de chaos uit in Helmsdeep en was het tijd voor echte gameplay. Gimli en Legolas staan op de voorste muur van het fort en worden aangevallen door Uruk-Hai. Gimli deelt harde beuken uit, terwijl Legolas de vijand met zijn pijlen van de hoge ladders afschiet. Het uiteindelijke doel was het neerhalen van alle laders zodat de muur veilig is. Elke ladder is een kleine puzzel die met een bepaald karakter of een combinatie uitgevoerd moet worden. Zo kan Legolas bijvoorbeeld met Gimli gooien om een ladder omver te halen. Nadat alle ladders weg waren ontplofte alles natuurlijk, want tja, zo gaat het ook in de film, de gehele muur die uit elkaar barst. In een kort gevecht wisselde ik lekker tussen de karakters en sloeg ik hard in het rond, maar er kwamen teveel Uruk-Hai naar binnen, waardoor het tijd was om te vluchten. Ook dit is weer een kleine puzzel die je in de chaos op dient te lossen.

Het ziet er goed uit

De wereld die we te zien kregen was duidelijk nog niet af en dit gaf ontwikkelaar Traveller’s Tales ook eerlijk toe. Op dit moment is het bedrijf nog druk bezig om de ‘hub’ te vullen met vijanden, munten, puzzels en meer. Het was in ieder geval duidelijk dat Middle-earth groot zal worden en er prima uit gaat zien. Ook het gevecht in Helmsdeep gaf goede hoop. Lekker chaotisch en toffe puzzels. Combineer dit met het goede verhaal, de toffe filmpjes, de herkenbare stemmen, de vele verstopte geheimen en je hebt een prima LEGO-game. LEGO The Lord of the Rings ziet er goed uit en lijkt weer een verbetering op zijn voorganger te worden. Een soort LEGO versie 12.0.

  1.   
    Danielle.k's avatar

    Dit lijkt me een zeer leuke game, zeker om samen te spelen.

  2.   
    xizaaR's avatar

    Lijkt me ongelofelijk leuk om te spelen.

  3.   
    heavenwarrior's avatar

    vette game en misschien haal ik hem

  4.   
    Sarge's avatar

    Instant buy voor mij! 😛

  5.   
    Flapjack's avatar

    ik ben een diehard lotr fan en heb hier dan ook heuuuul veel zin in

  6.   
    Sem_The_Man's avatar

    Lijkt me grappig.
    Lego games zijn bijna nooit teleurstellend. 😛

  7.   
    Rijstekorrel's avatar

    ”Semboy13″ schreef, "Lijkt me grappig.
    Lego games zijn bijna nooit teleurstellend. 😛 "

    Nee idd ik vind ze ook niet allemaal leuk maar als je een film echt leuk vind vind je de lego variant ook leuk :P.
    De Harry potter, Pirates of the caribean vond ik erg leuk, indiana jones/ star wars niet echt en batman redelijk terwijl ik starwars/ batman films erg goed vond.

    Maar goed zitten altijd wel paar bij die je leuk vind.

  8.   
    sauron154's avatar

    Lijkt me grappig. Lego games zijn bijna nooit teleurstellend nee semboy deze game is super super luek
    lord of the rings is mijn luekste film lego luekste speelgoed en nu ge kombineerd als super mega ongeloofelijk lueke game 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  9.   
    DeathTrap's avatar

    lijkt me grappig, zeker even proberen