Angry Birds Trilogy

Die boze vogels van Angry Birds, wie kent ze niet? Het spelletje voor de smartphones werd al weer een tijd geleden mateloos populair en de ontwikkelaar bracht daarom ook verscheidene versies uit, er verscheen merchandise en er is zelfs een cartoon van in de maak. Miljoenen spelers hebben op diverse platformen de Angry Birds-games gespeeld en nu komt de reeks naar de consoles. Op de Gamescom kreeg ik te maken met de PlayStation 3-versie van de Angry Birds Trilogy, die Classic, Seasons en Rio bevat.

Klassieke speelwijze

Voor een ieder die Angry Birds kent, is de gameplay in deze Trilogy geen onbekend terrein. Met een katapult is het zaak jouw boze vogels af te vuren om de vijandelijke varkens van het leven te beroven. Je hebt uiteraard de nodige variaties in de vogels, van de normale tot de ontploffende birds, tot de blauwe vogel die drie kleine gevleugelden kan creëren met een druk op de knop. Echter, je speelt Angry Birds dit keer niet op een klein scherm, maar op je televisie en zoals de logica ons tegemoetkomt, heb je ook geen touchscreen tot je beschikking – op de Nintendo 3DS natuurlijk wel.

Wel ondersteunen deze consoleversies PlayStation Move en Kinect op de Xbox 360. De Kinect-versie speel je door met je ene arm de richting aan te geven, je andere arm beweeg je omhoog om je vogel af te schieten en als je daarna je arm omlaag doet, activeer je een power-up die de desbetreffende Angry Bird met zich meedraagt. De ontwikkelaar heeft tevens gemeld dat de drie spellen ruim 700 levels hebben en dat je er zeker wel 150 uur mee zoet kunt zijn. Ook zal de Trilogy Trophies en Achievements bevatten, om de prestige van het halen van levels te verhogen.

Verfrissende vogels

Omdat de ontwikkelaar veel meer kan met Angry Birds op consoles, kent de Trilogy zeker wat leuke nieuwe features. Waar in de mobiele versies alles statisch wordt weergegeven, zag ik in de PlayStation 3-versie bewegende achtergronden en veel dynamischer levels. Bomen bewegen op de achtergrond, je ziet de wind waaien, je ziet de regen naar beneden druppelen: noem maar op wat je bewegend kunt weergeven in een Angry Birds-titel. Ook zijn de levels zelf een stuk dynamischer, wat het toch net wat leuker maakt. Ik kreeg een level te zien waarin jij je medevogels uit kooien moet redden. Deze kooien hangen half uit een opstijgend vliegtuig, dat al de nodige schade te verduren heeft gehad, en jij rijdt er met je Angry Birds achteraan in een jeep. Al schietend met je katapult probeer je de kooien open te breken, waarna de kleurrijke vogels weg kunnen vliegen.

De Trilogy is ook uitgebreider als het gaat om het verhaal en de achtergrond van de boze gevleugelde dieren. Er zijn biografieën van de vogels gemaakt die je kunt lezen en bekijken, er wordt artwork van de spellen beschikbaar gesteld, er is een volledige achtergrond over Angry Birds, er zijn exclusieve features en er zijn zelfs speciaal geanimeerde cutscenes ontwikkeld voor deze retailversie. Tot slot zitten er grotere levels in die als bonuslevels fungeren; in totaal zullen er negentig van deze levels in de Trilogy zitten. Qua levels is er echter op zich weinig nieuws onder de zon, want het is alles wat we al kennen.

Voorlopige conclusie

Voor mensen die geen genoeg kunnen krijgen van Angry Birds, is deze Trilogy een welkome aanvulling voor hun avontuur. Er zijn genoeg levels om uren zoet te zijn, de games kennen wat nieuwe features, al moet je de extra’s wel kunnen waarderen. Het is in principe een bekende wereld, maar dan dynamischer en wat uitgebreider. Ik verwacht dat het meer een collectie wordt voor de gamer die af en toe een spelletje wil spelen en, zo nodig, van de prestige houdt die gepaard gaat met het binnenslepen van Trophies en Achievements. Weinig baanbrekends voor een collectie die gelukkig niet voor de volle pond in de winkel komt te liggen. Maar wel rest de vraag: waar is Angry Birds Space?

  1.   
    Daan's avatar

    Aan het begin was het prima vermaak om de tijd waarin je niets te doen had door te komen. Angry Birds Space was een welkomen afwisseling aangezien er toch vele dingen veranderde in de game. Echter raak ik uitgekeken op heel het Angry Birds gedoe.

    Nu komen ze straks met Bad Piggies. Ben benieuwd hoe dat word.