World of Warplanes

Eén van de eerste, al dan niet het eerste gamekanaal dat werd aangemaakt op de GamersNET Teamspeak-server (clan), was World of Tanks. Voor mij tot dan toe compleet onbekend terrein, maar er bleek binnen onze community zeker interesse te zijn voor de game. Op de Gamescom echter kreeg ik een presentatie omtrent World of Warplanes, de nieuwe titel van Wargaming.net. Een game die de community verder moet uitbreiden, maar dan in de lucht met vele oorlogsvliegtuigen. Jullie zien graag coverage over deze reeks, dus GamersNET is erbij om aandacht te schenken aan de World of.. games.

Tijdens de presentatie mocht ik aanhoren dat de CEO van Wargaming.net, ofwel de grote baas, heel erg nauw betrokken is om aandacht te schenken aan de community. En dit kan blijkbaar alleen als je de games zelf speelt; de CEO schijnt immers vele uurtjes in World of Tanks en de bèta van World of Warplanes te stoppen. Bovendien stopt de beste man ook veel eigen geld in het bedrijf en de games. Een echte man naar ons hart, dunkt mij zo.

Community gericht

Wargaming.net is dus erg community gericht en je hebt daarom maar één account nodig om alle World of.. games te kunnen spelen. Bovendien zullen de statistieken van alle World of.. games die je speelt bij dat ene account worden ondergebracht. Andere punten waar de ontwikkelaar zich op richt, zijn details en de hardcore gameplay. Daardoor zijn de graphics wat minder van belang en dit is direct te zien aan de omgevingen. Dit is echter niet erg, want de polygonen zijn te vinden in de oorlogsvliegtuigen. Toch heeft de ontwikkelaar aangegeven patch 8.0 in ontwikkeling te hebben, waar sterk verbeterde physics, watereffecten en schaduwen merkbaar zullen zijn.

Wargaming.net werkt verder nauw samen met veteranen en historici om een zo authentiek mogelijke game neer te zetten met World of Warplanes. Alle vliegtuigen moeten kloppen, de kleuren moeten worden geïmplementeerd zoals ze daadwerkelijk in het echte leven zouden zijn en de stickers mogen nergens afwijken. Mij is verteld dat de veteranen en historici behoorlijk geprikkeld kunnen raken als er ook maar één klein detail niet klopt. Veel aandacht voor de belevenis en voor de kenner van vliegtuigen is dit erg tof.

Bommen los

De essentie van World of Warplanes is simpel. Teams strijden tegen elkaar in oorlogsvliegtuigen die vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de Koreaanse oorlog zijn gemaakt. Je kunt in de game in eerste instantie vliegtuigen uit de Verenigde Staten en Rusland kiezen en in het najaar wordt Japans vlieggerei aan het spel toegevoegd. Het is de bedoeling andermans gevechtsvliegtuigen neer te halen of andermans grondtroepen – laatstgenoemde is de AI. Je hoeft hierbij maar één van de twee uit te schakelen, dus hebben jij en je team iedereen als eerste uit de lucht geschoten en de grondtroepen niet aangeraakt, dan heb je automatisch gewonnen.

Het spel is uiteraard behoorlijk simulatiegericht waardoor strategie en samenwerken belangrijk zijn, net als in World of Tanks. In World of Warplanes heb je verscheidene gradaties van vliegtuigen die je daarom zorgvuldig uit moet kiezen. Grote bommenwerpers zijn handig voor gronddoelen zoals gebouwen en tanks, terwijl de kleinere fighters als hoofdtaak hebben de langzamere bommenwerpers te beschermen en ander luchtgevaar van het leven te ontdoen. De fighters zijn dan ook een stuk sneller, wendbaarder en hebben lichtere wapens, zoals mitrailleurs en soms een backgunner om je vijanden achter je het moeilijk te maken. Op modernere vliegtuigen als jets kun je zelfs raketten bouwen.

Zilver en goud

Om betere warplanes aan te schaffen, zul je kills moeten maken om XP te verdienen. Deze punten kun je omzetten in zilver, dat je toegang geeft om nieuwe vliegtuigen te kopen of ze te upgraden door nieuwe engines te kopen, vleugels, wapens en nog veel meer. Hierdoor stijg je in level je en word je dus een stuk sterker. Tot hier is World of Warplanes een free-to-play game. Je kunt je punten immers ook omzetten in goud, waar je een bepaald geldbedrag voor betaalt. Dit is een premiumfeature waarmee je speciale vliegtuigen aan kunt schaffen of je fighters een andere kleur kunt geven. Deze speciale vliegtuigen zijn veelal de prototype vliegers uit diverse jaartallen die in het echt nooit gevlogen hebben. In World of Warplanes zijn ze dus wel in te zetten en er zit apart spul bij. Aan creativiteit van vliegtuigontwerpers geen gebrek en je zult soms twee keer kijken eer je zo’n schitterend prototype neerhaalt. Om echter de balans van het spel te behouden, zijn deze speciale vliegtuigen niet per definitie beter of slechter. Ze hebben gemiddelde statistieken en ze zijn uiteraard te upgraden om ze sterker te maken. Deze prototypes zijn dan ook meer voor de verzamelaar, de kenner en voor de speler die het tof vindt om met zo’n gevechtsvliegtuig haat te zaaien.

Strategie

Zoals ik eerder aangaf, heb je echt een strategie nodig om in World of Warplanes goed te worden. Je fighters bewegen niet zo snel als in een arcade game, dus als je een fout maakt, kun je al neergehaald zijn. Het spel kent dus een aardige vorm van realisme waar een behoorlijke leercurve aan zit. Hetgeen ik bij de presentatie te zien kreeg, heb je niet zo-even onder de knie. Er werd mij een strategie getoond waarbij je achter een vijand gaat vliegen, maar wel een stuk hoger, en dat je op het juiste moment naar beneden suist en je mitrailleur lost. Je krijgt hierbij een hulpmiddel als je vijandelijke troepen in de verte in je vizier hebt; een klein schermpje linksonder in het scherm laat een ingezoomde vijand zien, zodat je beter kunt richten.

Tot slot is mij gezegd dat spelers van World of Tanks blij kunnen zijn met de maps van World of Warplanes, want de maps vertonen gelijkenissen met elkaar. Natuurlijk zullen ze uitgestrekter zijn dan de mappen in World of Tanks, maar in essentie zijn ze te herkennen voor gamers die eerst met de tanks aan de slag gingen. Het is bekend grondgebied, wat voor spelers die met World of Warplanes starten, een vertrouwd gevoel moet geven.

Voorlopige conclusie

Nieuwe gamers die van gevechtsvliegtuigen houden, of spelers van World of Tanks, kunnen hoopvol aan World of Warplanes beginnen. De game is authentiek, bevat veel content en features en het upgraden van je fighters is behoorlijk uitgebreid. Je kunt zelf bepalen waar je mee gaat vliegen, waar jij je op wilt richten en wat dus je strategie is. Het spel draait echt om strategie, net als World of Tanks, en zal dus zeker weer een behoorlijke groep aantrekken. Wargaming.net lijkt met World of Warplanes weer veel voor de community te doen, dus spelers die hier waarde aan hechten, kunnen opgelucht ademhalen. Het ziet er alvast goed uit en ik ga binnenkort aan de bèta, zodat ik een oordeel kan vellen over de gameplay.

 1.   
  Fabianb's avatar

  Ik vind het best wel een vet spel, maar ik vind dat de vliegtuigen óf te sterk zijn, of de firepower is te laag. Het duurt te lang eer je iemand neer hebt.
  Waar ik echt naar uitkijk van deze uitgever is World of Warships. 8)

 2.   
  Gunrunner120's avatar

  wot in de lucht 🙂

 3.   
  ronineter's avatar

  ja en die Wot clan is neer gehaald omdat er te weinig aandacht voor was hoe leg je dat hier uit?

 4.   
  Cirdan's avatar

  Geweldig spel, maar ik heb, zoals gewoonlijk, geen geduld om tot tier 10 te spelen..

 5.   
  Nibor134's avatar

  Ik speel zelf liever War Thunder World of Planes. Ten eerste omdat het veel “echter” vliegen is, en omdat voor mij WoWP te “Cartoonish” is. 😆

 6.   
  perryv's avatar

  na 3 vliegtuigen tier 6 te hebben word het na mijn gevoel toch al lang dradig…

 7.   
  HellViperX's avatar

  mijn strategie is: KAMIKAZE!!! 😆

 8.   
  leonfranswa's avatar

  Fabianb schreef, "Ik vind het best wel een vet spel, maar ik vind dat de vliegtuigen óf te sterk zijn, of de firepower is te laag. Het duurt te lang eer je iemand neer hebt.
  Waar ik echt naar uitkijk van deze uitgever is World of Warships. 8) "

  Hoe kan je hem spelen of heb je beta key gekregen 🙂

 9.   
  thomster013's avatar

  leonfranswa schreef, "

  ”Fabianb” schreef, "Ik vind het best wel een vet spel, maar ik vind dat de vliegtuigen óf te sterk zijn, of de firepower is te laag. Het duurt te lang eer je iemand neer hebt.
  Waar ik echt naar uitkijk van deze uitgever is World of Warships. 8) "

  Hoe kan je hem spelen of heb je beta key gekregen 🙂 "

  ja, die werden verloot, ik heb er ook 1 !

 10.   
  ReinsNL's avatar

  Heb de beta paar gedaan.
  MP werkt wel goed maar in de SP vliegen de bots direct op je af waar door ze op je in crashen 😀