New Little King’s Story

Opeens was hij daar: Little King’s Story die vriend en vijand wist te bekoren met haar schattige uiterlijk en sterke gameplay. Een vervolg bevond zich in de pijpleidingen, maar toen ontwikkelaar Cing zijn faillissement moest aanvragen, werd het angstvallig stil rond het vervolg op de bekroonde strategiegame. Marvelous Entertainment nam gelukkig het stokje over en inmiddels is de uitgeversrol van de game in Europa door Konami op zich genomen. De game komt er dus wel degelijk aan en de eerste kennismaking met de PlayStation Vita-titel was zeker aangenaam te noemen.

Kleine koning

Little King’s Story verscheen in 2009 op de Nintendo Wii en liet je een nieuwe koning besturen, Corobo genaamd. Dit jochie had de beschikking over een magische kroon die hem de mogelijkheid gaf om zijn volk commando’s te geven. Als beginnend koning is het aan jou om het koninkrijk van Alpoko weer naar diens oude glorie te herstellen. New Little King’s Story op de PlayStation Vita vormt een direct vervolg en zet Corobo wederom in het middelpunt van de aandacht.

De speelsessie bij Konami toonde het absolute begin van de game, waarin jouw koninkrijk op mysterieuze wijze is verwoest. Gelukkig sta je niet alleen, want met de hulp van je adviseurs is het aan jou om je rijk opnieuw op te bouwen. Alle begin is klein, dus je zult de handen eerst uit de mouwen moeten steken om voldoende geld te vergaren om überhaupt beslissingen te kunnen maken als koning. In een klein dorpje worden de fijne kneepjes uitgelegd, want je moet je burgers natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen aanvoeren.

Strategie

Vergelijkbaar met Pikmin zul je een klein leger aan kunnen voeren en individueel commando’s kunnen geven aan je troepen. Omdat Corobo zelf niet bijzonder sterk is, zul je jouw soldaten vooral moeten inzetten. Ook in het dorpje zul je de nodige strategische elementen tegenkomen. New Little King’s Story laat je namelijk je eigen rijk opbouwen en de banen van je burgers bepalen. Aan het begin is iedereen een nietsnut, maar al snel zul je bijvoorbeeld boeren en jagers hebben.

Jammer was dat tijdens mijn speelsessie iets te weinig informatie werd gegeven over wat precies de bedoeling was. Het was dan wel zaak om een klein leger te verzamelen en te graven naar schatten, maar hoe je bepaalde obstakels uit de weg ging, dat werd dan weer niet uitgelegd. Misschien lag het ook wel aan mijn gebrek aan vaardigheden, maar iets meer uitleg van je adviseurs (want daar zijn ze toch voor) was wellicht geen overbodige luxe geweest.

Sterke stijl

Het eerste dat in het oog springt bij New Little King’s Story is de grafische stijl van de game, die op zich vergelijkbaar is met die van de voorganger. Wel is het artwork volledig anders dan dat van de voorganger. Een koddig verfachtig uiterlijk heeft in het artwork plaats moeten maken voor een veel meer Japans stijltje. Er moet echter wel gezegd worden dat laatstgenoemde schitterend in beeld wordt gebracht dankzij het OLED-scherm van de Vita, die het gevarieerde kleurenpalet heerlijk weet weer te geven.

Hoewel de stijl zeer aangenaam is, heeft de Vita qua grafische kwaliteiten zeker meer in huis. De gehele game lijkt een beetje uitgesmeerd in plaats van dat er echt aandacht is besteed aan details. Bovendien kampt de game met de welbekende mist, die ervoor zorgt dat je niet heel ver kunt kijken. Het is jammer dat ontwikkelaar Marvelous Entertainment niet meer uit de Vita heeft weten te persen.

Voorlopige conclusie

New Little King’s Story lijkt alleszins een veelbelovende strategiegame voor de PlayStation Vita te worden. De sterke formule van het eerste deel lijkt met dit vervolg nog verder verbeterd te worden. Grafisch is de game niet bijster indrukwekkend, maar de gameplay zal dit naar alle waarschijnlijkheid prima op kunnen pakken.

 1.   
  Superwasbeer's avatar

  Het is gewoon een port met een iets ander verhaal en iets andere sprites.
  Echt zonde

 2.   
  spgonzales's avatar

  Deel 1 was leuk, maar hier ben ik toch niet zeker van. Afwachten maar :0 .

 3.   
  toqeer's avatar

  ziet er grappig uit ken de serie niet maar 😛

 4.   
  bretel's avatar

  Ziet er leuk uit