Sleeping Dogs

Ik krijg nog altijd warme gevoelens wanneer ik terugdenk aan mijn avonturen met Niko Bellic, de gelukszoeker die zijn toevlucht zocht in Liberty City. Maar ook het rondrijden met oldtimers in het extreem sfeervolle Empire Bay is een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Of wat te denken van het meeslepende, melodramatische verhaal dat we voorgeschoteld kregen in Red Dead Redemption? De hier genoemde spellen zijn niet alleen stuk voor stuk geweldig, ze hebben nog een overeenkomst: ze spelen zich allemaal af in een fictief Amerika. Sleeping Dogs komt dan ook als een verademing. Niet alleen breekt het heel wat clichΓ©s van open wereld-games, de game is ook nog eens verdraaid goed.

Van twee walletjes eten

Spelers maken kennis met Wei Shen, een Chinees die een tijdje in de Verenigde Staten heeft vertoefd. Wanneer hij weer terugkeert naar Hongkong komt hij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in de gevangenis terecht, alwaar hij connecties opbouwt met een criminele bende. Omdat Wei Shen vastbesloten is wraak te nemen op de moordenaars van zijn zus, besluit hij de politie te helpen en te infiltreren in de Sun On Yee-triade.

In deze bende begin je als voetveeg en zul je je langzaamaan moeten opwerken tot de hoogste regionen. Hiervoor zul je regelmatig je handen vies moeten maken, maar het is tegelijkertijd van belang dat je de politie niet tegen je in het harnas werkt. Je kunt zowel Triad XP als Cop XP verdienen en het is zaak om hiertussen een goede balans te vinden. Wil je de Sun On Yee tevredenstellen door enkele van hun vijanden af te maken? Ga gerust je gang, maar zorg er wel voor dat je onderwijl geen burgerslachtoffers maakt of straatmeubilair vernielt, want dat kan je duur komen te staan.

Easy to learn, hard to master

Zoals ik in de inleiding al zei, breekt Sleeping Dogs heel wat clichΓ©s in actiegames. Niet alleen omdat dit spel zich afspeelt in een extreem sfeervol Hongkong, maar ook omdat combat een zeer grote rol speelt. Zeker in het begin van de game redt Wei Shen zich meestal uit benarde situaties met zijn blote vuisten en dit doet hij met een combat-systeem dat zich nog het beste laat vergelijken met dat van Batman: Arkham Asylum of Arkham City. Je wordt omringd door tegenstanders die je beurtelings proberen aan te vallen en door op het juiste moment op de counter-knop te drukken, kun je hun aanvallen ontwijken en ze een flinke klap teruggeven.

Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het uitdelen van klappen en je kunt zelfs iemand vastpakken. Wanneer je dit doet, laat Sleeping Dogs zich van zijn meest brute kant zien. Bepaalde objecten in de omgeving zullen op zo’n moment oplichten en wanneer je jouw vijand hier tegenaan gooit, zal een pijnlijke dood het gevolg zijn. Tijdens mijn speelsessie ramde ik een schedel kapot tegen een telefooncel, “viel” iemand door mijn toedoen met zijn bakkes in een ventilator en hing ik zelfs iemand op aan een vleeshaak! Het combat-systeem van Sleeping Dogs is eenvoudig op te pikken en vereist weinig oefening, maar wil je immens hoge combo’s aan elkaar rijgen, dan zul je flink wat uurtjes in de game moeten steken. Easy to learn, hard to master dus.

In schril contrast met het vloeiende combat-systeem, staat de ietwat houterige gameplay die volgt klaar, zodra je een wapen in je handen gedrukt krijgt. Later in de game zul je vaker vuurwapens tot je beschikking krijgen en dan valt al snel op dat hier niet de focus van de makers lag. De besturing voelt erg onwennig en al is het activeren van bullet time zeker cool, het schieten blijft een houterige bedoening. Hetzelfde geldt overigens voor de besturing van je wagen. De voertuigen lijken wel aan de straat vastgeplakt te zitten en bewegen statisch over de weg. Gelukkig maakt de carjacking-mogelijkheid, die je later in de game tot je beschikking krijgt, veel goed. Hierbij kun je met een druk op de knop Γ  la Pursuit Force vanuit een rijdende auto een ander rijdend vehikel overnemen. Awesomeness gegarandeerd.

Gedateerd

Dat Sleeping Dogs geen vlekkeloos ontwikkelingsproces gekend heeft, mag geen geheim heten. United Front Games begon in 2008 al met de productie van het spel, waarna Activision in 2009 de eerste trailer de wereld instuurde (het spel ging destijds nog door het leven als True Crime: Hong Kong). Vervolgens werd het angstvallig stil en na een uitstel in 2010 werd de game in februari 2011 officieel gecanceld. Vervolgens besloot Square Enix de rechten over te nemen en dat dit geen slechte keuze is geweest, mag wel blijken uit de score naast deze review. Dat neemt echter niet weg dat de game eigenlijk al vijf jaar oud is en dat is op sommige momenten goed te merken. Want waar de gameplay zeker zijn mannetje staat, zijn de graphics nogal gedateerd.

Met name de personages zijn weinig overtuigend. Dit komt niet alleen dankzij hun houterige bewegingen en ondermaatse gezichtsanimaties, maar ook door de wisselende voice-acting. Waar enkele stemacteurs (zoals Emma Stone en Tom Wilkinson) de geloofwaardigheid in stand weten te houden, levert het overgrote deel van de stemacteurs belabberde en soms zelfs lachwekkende prestaties. Bovendien kampt de game met enkele technische oneffenheden. Je zult regelmatig lelijke bugs tegenkomen en ook de draw distance is uitzonderlijk laag. Hongkong zelf daarentegen is extreem sfeervol in beeld gebracht en het contrast tussen de kleurrijke buurten en de donkere steegjes is prachtig. Het is een wereld waar je, ondanks het alomtegenwoordige geweld en de constante dreiging, keer op keer naar terug wilt keren.

Conclusie

Onder de serieuze verhaallijn van Sleeping Dogs schuilt een heerlijk luchtige game, waarin het doel al snel duidelijk wordt: plezier maken. Sleeping Dogs biedt teveel content om op te noemen en weet zichzelf keer op keer te overtreffen. Het ene moment spring je een rijdende auto in en neem je het stuur over, even later zet je al je zuurverdiende centen in bij een hanengevecht. Je ontdekt constant nieuwe dingen en net wanneer je denkt alles te hebben gezien, dient zich iets nieuws aan. Jammer van de technische mankementen en de soms ietwat houterige besturing, maar dat mag de pret niet drukken. Sleeping Dogs is voor mij dΓ© grote verrassing van 2012.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sterk combat-systeem
 • Gigantisch veel content
 • Hoge fun-factor

Wat is NOT

 • Grafisch ondermaats
 • Technische oneffenheden
 • Soms houterige besturing

8.5

 1.   
  firehopper211's avatar

  Ik ben echt helemaal ingezogen in deze game en het is zeker de extra tijd die ik deze week heb gehad echt waard, hier en daar heb ik wel wat problemen met de camera en waarschijnlijk doet de AI/NPC af en toe een beetje raar. Grafische voor de PC waar ik het op speel vindt ik stukken mooier ogen en het verhaal en de sfeer is prachtig in mekaar gezet, dingen zoals camera’s hacken is misschien een beetje saai en Drug Busts zijn dan ook echt super uitdagend en moet het vooral hebben van trial and error.

  Kortom deze game heeft me helemaal van plezier leeg gezogen. πŸ˜‰

 2.   
  jorkauf_'s avatar

  Helaas hebben jullie dit spel voor de console gespeeld. De PC versie ziet er namelijk super mooi uit, al helemaal met het HD texture pack. al met al een geweldig spel, goed verhaal en veel variatie in de missies. Ben dit spel nog steeds met veel plezier aan het spelen. πŸ™‚

 3.   
  Daniel Z's avatar

  jorkauf_ schreef, "Helaas hebben jullie dit spel voor de console gespeeld. De PC versie ziet er namelijk super mooi uit, al helemaal met het HD texture pack."

  De PC-versie van een game is grafisch vaak subliem in vergelijking met de consoleversies, maar wij hebben niet altijd het platform te kiezen.

  In ieder geval tof dat je erg van Sleeping Dogs geniet!

 4.   
  Danielle.k's avatar

  Als eerste wil ik even zeggen dat ik de review aandachtig heb gelezen, ik was eigenlijk al overtuigt na het zien van de vele filmpjes en dan zeker het vechten wat je erin kan doen :).
  Na het lezen van de review heb ik alleen meer zin gekregen alleen moet ik nog wachten tot me geld gestoord is.
  School gaat maandag ook weer beginnen dan is het gelijk afgelopen met lang opblijven πŸ™ maar dat gaat de pret niet drukken met het plezier wat ik aan dit spel ga beleven.

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Mooie review! Ga hem binnenkort halen,jammer dat hij grafisch wat minder is maar daar kijk ik dan maar overheen. Ik heb alleen nog 1 vraag over dat vechtsysteem, jullie zeggen namelijk dat het best wel makkelijk te leren is en overal wordt de vergelijking met de batmangames getrokken maar is het vechtsysteem exact hetzelfde of is deze toch wat lastiger? Ik hoor namelijk ook weer van mensen dat het toch best lastig (soms zelfs stroef) schijnt te zijn, en dat je uiteindelijk zoveel combo’s leert dat je er weer enkele vergeet vandaar mijn vraag.

 6.   
  railgun's avatar

  Ik heb het spel op de PC en heb ook de HD textures erbij, wow wat een prachtspel is dit, na 3 dagen intensief te hebben gespeeld heb ik eindelijk de main story uit (ik heb me niet alleen gefocust op de main story).. Ik moet zeggen dat het verhaal me echt heb weten te interesseren. πŸ˜€
  Soms wat probleempjes met de camera idd maar voor de rest niks aan het handje. Ik vond het wel jammer dat je na 2 dates met elk meisje niets meer met hun kon doen πŸ˜₯ zou wel leuk wezen af en toe samen karaoke πŸ˜› Echt een aanrader dit! πŸ˜†

 7.   
  tijn80's avatar

  jaime360gamer schreef, "Mooie review! Ga hem binnenkort halen,jammer dat hij grafisch wat minder is maar daar kijk ik dan maar overheen. Ik heb alleen nog 1 vraag over dat vechtsysteem, jullie zeggen namelijk dat het best wel makkelijk te leren is en overal wordt de vergelijking met de batmangames getrokken maar is het vechtsysteem exact hetzelfde of is deze toch wat lastiger? Ik hoor namelijk ook weer van mensen dat het toch best lastig (soms zelfs stroef) schijnt te zijn, en dat je uiteindelijk zoveel combo’s leert dat je er weer enkele vergeet vandaar mijn vraag. "

  De combo’s zijn niet altijd makkelijk te maken, timing is erg belangrijk. Maar het is echt een heel erg vette game.

  Mooie review, ben het er ook wel gedeeltelijk mee eens, maar er staat wel een foutje in: Wei Shen is een Chinees, geen Japanner πŸ˜‰

 8.   
  Ika Q's avatar

  Een zeer goede koop van mij. Onlangs ook de HD-packs (gratis) van steam afgehaald en ziet er prima uit. De gameplay zit vol met actie en stunts, precies wat ik van een True Crime game wilt . (ook al heet het nu Sleeping Dogs πŸ˜› )

 9.   
  Sa.'s avatar

  Ziet er erg leuk uit! Heb de demo ook even gespeeld en de grafics vielen mij ook meteen op, het lijkt niet op een PS2 of Xbox (origineel) spel ofzo, maar het had wel wat beter gekund. Maar dit alles kan er niet tegenop hoe leuk het is om iemands hoofd in een oven te duwen, of iemand keihard onelkaar beuken en het hoofd van het slachtoffer vervolgens tegen de muur te rammen! πŸ˜† πŸ˜›

 10.   
  gatemaster64's avatar

  this game rocks! πŸ˜€

 11.   
  Leon's avatar

  jaime360gamer schreef, "Mooie review! Ga hem binnenkort halen,jammer dat hij grafisch wat minder is maar daar kijk ik dan maar overheen. Ik heb alleen nog 1 vraag over dat vechtsysteem, jullie zeggen namelijk dat het best wel makkelijk te leren is en overal wordt de vergelijking met de batmangames getrokken maar is het vechtsysteem exact hetzelfde of is deze toch wat lastiger? Ik hoor namelijk ook weer van mensen dat het toch best lastig (soms zelfs stroef) schijnt te zijn, en dat je uiteindelijk zoveel combo’s leert dat je er weer enkele vergeet vandaar mijn vraag. "

  Het principe is hetzelfde als dat van Batman: word je aangevallen, druk dan op de counter-knop om de aanval te blokkeren en voer vervolgens snel een tegenaanval uit. Het verschil met Batman is echter dat je bij Batman op een willekeurig moment tijdens de aanval van de tegenstander op de counter-knop kan drukken. Bij Sleeping Dogs kan dat slechts op één moment en dat is erg lastig te timen. De oplossing: gewoon continu tijdens de aanval op de counter-knop blijven rammen πŸ˜‰

  En wat betreft dat console/PC verhaal: wij krijgen een game bijna altijd opgestuurd voor slechts één platform. In dit geval kregen we de PS3-versie, dus reviewen we die πŸ˜‰ En ik geloof zeker dat de textures er beter uitzien op PC, maar alle bugs en de lachwekkende facial animaties zijn er ook op de PC πŸ˜‰

 12.   
  Fabianb's avatar

  Gigantisch veel content

  Qua verhaal wel, voor de rest valt het me best tegen. Soms heb ik geen zin in een missie, maar dan is er best weinig te doen. Tenzij je de heletijd die karaoke minigame wilt spelen, maar voor de rest is er qua open world niet zo veel te doen. Beetje rondrijden is het vaak al zo’n beetje. Zonder verhaal verveelt het snel. Vind ik altijd zΓ³ jammer bij open world games.

 13.   
  GamerJaime's avatar

  L30N schreef, "

  ”jaime360gamer” schreef, "Mooie review! Ga hem binnenkort halen,jammer dat hij grafisch wat minder is maar daar kijk ik dan maar overheen. Ik heb alleen nog 1 vraag over dat vechtsysteem, jullie zeggen namelijk dat het best wel makkelijk te leren is en overal wordt de vergelijking met de batmangames getrokken maar is het vechtsysteem exact hetzelfde of is deze toch wat lastiger? Ik hoor namelijk ook weer van mensen dat het toch best lastig (soms zelfs stroef) schijnt te zijn, en dat je uiteindelijk zoveel combo’s leert dat je er weer enkele vergeet vandaar mijn vraag. "

  Het principe is hetzelfde als dat van Batman: word je aangevallen, druk dan op de counter-knop om de aanval te blokkeren en voer vervolgens snel een tegenaanval uit. Het verschil met Batman is echter dat je bij Batman op een willekeurig moment tijdens de aanval van de tegenstander op de counter-knop kan drukken. Bij Sleeping Dogs kan dat slechts op één moment en dat is erg lastig te timen. De oplossing: gewoon continu tijdens de aanval op de counter-knop blijven rammen πŸ˜‰
  En wat betreft dat console/PC verhaal: wij krijgen een game bijna altijd opgestuurd voor slechts één platform. In dit geval kregen we de PS3-versie, dus reviewen we die πŸ˜‰ En ik geloof zeker dat de textures er beter uitzien op PC, maar alle bugs en de lachwekkende facial animaties zijn er ook op de PC ;)"

  Thanks! πŸ™‚

 14.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Een onverwacht pareltje, naar het schijnt. Deze game moet toch zijn weg naar mijn PS3 maar eens gaan vinden.. πŸ™‚

 15.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Bedankt voor de review, ik weet genoeg – begin een beetje af-te-knappen op die een-knops-bediening games. Gelukkig mis ik dan ook niet de weinig mooie grafische momenten die in de game zit of ontbreekt, doordat de game al sinds 2008 in de ontwikkeling zat. Het kan dus beter. Misschien wanneer de honden weer wakker worden πŸ™„

 16.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Vette game! πŸ™‚

  Heb vanmiddag de demo gespeeld en vond het echt geweldig! Alleen zijn de graphics wat minder. Kan niet wachten op volgende week wanneer ik de game gratis binnen krijg! πŸ™‚

 17.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Fabianb schreef, "

  Gigantisch veel content"

  Qua verhaal wel, voor de rest valt het me best tegen. Soms heb ik geen zin in een missie, maar dan is er best weinig te doen. Tenzij je de heletijd die karaoke minigame wilt spelen, maar voor de rest is er qua open world niet zo veel te doen. Beetje rondrijden is het vaak al zo’n beetje. Zonder verhaal verveelt het snel. Vind ik altijd zΓ³ jammer bij open world games.

  We delen dezelfde mening over deze game. Het verhaal is behoorlijk vet en het deed me erg denken aan Infernal Affairs / The Departed, wat een pluspunt is. Ik heb deze avond het verhaal met een uitermate goed gevoel afgerond, maar ik denk niet dat ik dit spel binnenkort verder zal spelen om de overgebleven zijmissies te voltooien. Naar mijn mening zijn ze gewoon net niet interessant genoeg.

  Ik vind om een voorbeeld te noemen dat Batman: Arkham City dit wel bied. Je kunt er na het uitspelen van het spel nog steeds uren speelplezier uit halen door Riddler Quests te doen en andere schurken te vinden en vervolgens uit te schakelen. Zulk soort missies zouden het denk ik niet verkeerd doen in Sleeping Dogs, natuurlijk moet je er wel een ander jasje omheen doen.

 18.   
  Fabianb's avatar

  [email protected] schreef, "

  ”Fabianb” schreef, "

  .."

  Qua verhaal wel, voor de rest valt het me best tegen. Soms heb ik geen zin in een missie, maar dan is er best weinig te doen. Tenzij je de heletijd die karaoke minigame wilt spelen, maar voor de rest is er qua open world niet zo veel te doen. Beetje rondrijden is het vaak al zo’n beetje. Zonder verhaal verveelt het snel. Vind ik altijd zΓ³ jammer bij open world games. "

  We delen dezelfde mening over deze game. Het verhaal is behoorlijk vet en het deed me erg denken aan Infernal Affairs / The Departed, wat een pluspunt is. Ik heb deze avond het verhaal met een uitermate goed gevoel afgerond, maar ik denk niet dat ik dit spel binnenkort verder zal spelen om de overgebleven zijmissies te voltooien. Naar mijn mening zijn ze gewoon net niet interessant genoeg.
  Ik vind om een voorbeeld te noemen dat Batman: Arkham City dit wel bied. Je kunt er na het uitspelen van het spel nog steeds uren speelplezier uit halen door Riddler Quests te doen en andere schurken te vinden en vervolgens uit te schakelen. Zulk soort missies zouden het denk ik niet verkeerd doen in Sleeping Dogs, natuurlijk moet je er wel een ander jasje omheen doen.

  Niet alleen missies, maar ook random dingen. Ik zou wel gewoon willen pokeren in een casino die helemaal is ingericht. Je hebt wel Mahjong poker, maar wtf is mahjong poker? Ik ken poker, ik ken majong, maar die mix hoeft van mij niet zo.

  Maar om iets simpelers te bedenken mocht dit teveel zijn gevraagt, voeg een paar jobs toe aan de game, al is het pakketjes bezorgen in je busje. Het is al een begin.

 19.   
  FireBallz's avatar

  Ik heb hem laatst gekocht met Ultimate Action Pack, met Just Cause 2 en Tomb Raider. Mijn top 3 is dus als volgt: 1. Just Cause 2; 1. Tomb Raider; 1. Sleeping Dogs. Kortom, geen enkele is de beste. Proficiat Square Enix, topgames neergezet