Family Guy: Back to the Multiverse

Family Guy, voor mij één van de meest briljante cartoonseries ooit. De eerste herinnering gaat dan ook al ver terug en ik kan blijven lachen om de flauwheid, de awkward momenten, de scherpe en verregaande opmerkingen, de vele thema’s en de referenties naar andere series, personen en natuurlijk de geheel eigen trilogie over Star Wars. Er komt nu na heel wat jaartjes weer een game van Family Guy, met de subtitel Back to the Multiverse, en ik kan persoonlijk niet wachten op de herkenbare grappen die voorbij zullen komen. Op de Gamescom mocht ik de game alvast aanschouwen.

Multiversum

Family Guy draait natuurlijk niet om een doorlopend verhaal; elke aflevering zit afzonderlijk in elkaar, al zul je de nodige verwijzingen tegenkomen uit andere afleveringen. Zo komt de levensgrote haan die Peter Griffin letterlijk tegen het lijf loopt meerdere keren voor in de serie. Family Guy: Back to the Multiverse is gebaseerd op een aflevering uit het achtste seizoen, waarbij Stewie door middel van een tijdmachine op zoek gaat naar zijn aartsvijand en tweelingbroer Bertram om hem te verslaan. In deze aflevering gaat Stewie met Brian naar diverse multiversa om hem op te sporen. In essentie is Back to the Multiverse deze aflevering, met natuurlijk veel nieuws.

In de game gaat Stewie op precies dezelfde queeste, met als doel Bertram stoppen. Echter, Bertram heeft in acht multiversa (en tien levels), ofwel parallelle universa, legers gecreëerd om Stewie hiervan juist tegen te houden en Quahog te vernietigen. Het verhaal zal niet spannend zijn of diepgaand, maar zeker wel grappig, want je moet Joe, de krachtpatser in de rolstoel, achterna om te kijken wat hij gaat doen. Joe zit immers in het complot en hij zal geen lieverdje voor je zijn.

Typisch grove vijanden

De serie heeft de meest uiteenlopende thema’s en zet alles te kakken. Zo ook in Back to the Multiverse, want hierin zal Joe je in een universum dwarszitten als leider van de cripples. Gehandicapten met krukken of in rolstoelen zullen je vijand zijn en deze zul je moeten bestrijden met laserguns, golfclubs of soortgelijke wapens die Stewie draagt. Of je kunt vechten met Brian, die grover geschut als mitrailleurs bij zich heeft, met daarnaast een handpistool en een kapotte fles drank. In het multiversum van de cripples komen uiteraard subtiele grappen voorbij, zoals posters om je bij de Cripple Club van Joe te voegen, een schoolbus die aan komt gescheurd, waarvan de deuren openklappen en het een minuut duurt eer de invalide bestuurder met een lift de bus uit is gekomen, en zelfs de gigantische Crippletron uit seizoen vijf komt in de game voor.

Een ander multiversum dat ik heb mogen aanschouwen was die van de Amish. Zij zullen daar heersen, ze zijn je vijand ze en bestormen Stewie en Brian met verschillende wapens en grappige capriolen. De Amish kunnen pillen aan bomen voeren, waardoor deze groeien en meevechten. Back to the Multiverse draait dan ook om 3D-actiegerichte gameplay, deels platformen en zo nu en dan een puzzel. Je kunt vrij rondlopen door de multiversa, wapens selecteren doe je via een multiverse poort en de personages hebben ook zeker power-ups. Geef Stewie frisdrank en met zijn suikeroverdosis is hij tijdelijk sterker en schieten zijn laserguns een stuk sneller. Ook Brian kan tijdelijk beter functioneren als je hem alcohol toedient, allemaal verwijzingen naar de serie.

Politiek incorrect

Je kunt Family Guy: Back to the Multiverse in je eentje spelen, zodat je vlug kunt switchen tussen de personages. Ook is het spel door middel van een drop-in en drop-out co-op-systeem te spelen. Verder zal er een vier speler offline co-op in zitten, met heel veel bekende personages die speelbaar zullen zijn, maar veel is er niet over deze modus bekend. Wat vooral ontzettend leuk is, is om met vrienden op de bank naar het politiek incorrecte Family Guy te staren en zelf ook te spelen. Parkeerplaatsen waar alleen invaliden mogen parkeren. Dezelfde invaliden adverteren tevens voor een geneesmiddel voor zichzelf met de slogan “throwing pills in the air was never this much fun”, de bekende dokter komt voorbij met een poster voor een prostate exam, heeft Mister Pewterschmidt een leuke verwijzing in het spel en zit Peter bovenop Meg en hij maakt tegelijk vunzige opmerkingen. Lekkere sneren naar de maatschappij en zijn inwoners dus, waar de reeks een deel van de kracht vandaan haalt.

Voorlopige conclusie

Wat ik voorlopig van Family Guy: Back to the Multiverse heb gezien, deed mij behoorlijk glimlachen. De typische en politiek incorrecte humor zit erin, de verwijzingen naar de serie en naar de maatschappij, de personages met de originele stemmen en de feeling. Echter, het blijft een licentietitel die niet bestempeld kan worden als een toptitel, hoewel dat niet per definitie erg hoeft te zijn. Een leuke ervaring tussendoor voor de fans van Family Guy kan er zeker bij en het gaat dan om de subtiele humor die de belevenis zal maken.

 1.   
  IyanHarm's avatar

  Zou leuk zijn als de game echt net zo boeiend wordt als de serie.

 2.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Als er een demo komt dan probeer ik die eerst wel even. Anders wacht ik wel tot deze in de budgetbak ligt.

 3.   
  See4urSelf's avatar

  De graphics zien er wel heel tof uit. Een game met het autentieke Family Guy gevoel zal sowieso wel heel erg vet worden!

 4.   
  stoneface's avatar

  dit is enkel leuk voor echte fans , ik zie er het nut niet van in dat ze dit uitbrengen.

 5.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ben benieuwd wat ik moet verwachten van deze game. Lijkt me aan de ene kant wel een goede game maar misschien heb ik het wel mis en is het een rete slechte game net als The Expendables 2 nu is op XBLA. Wacht eerst af op de demo als die komt. Maar als grote Family Guy fan die alle afleveringen van de TV serie heeft gezien en binnenkort Ted in de bioscoop gaat kijken zal ik deze game toch ooit gaan komen.