Tropico 4: Modern Times

Zoals elke dictator je zou kunnen vertellen, hoewel de kans dat je er eentje kunt vinden die nog in leven is erg klein is, is het heerlijk om macht te hebben. Iedereen die niet precies doet wat je wilt zal het bezuren en daarom staan mensen in de rij om je tevreden te stellen. Maar als dictator moet je natuurlijk wel met je tijd meegaan, ook al zit je op een afgelegen, tropisch eiland. Want als je rond het jaar 2000 al je post nog steeds verstuurt per toekan in plaats van per computer, dan neemt natuurlijk niemand je nog serieus. Met de nieuwe uitbreiding voor Tropico 4, genaamd Modern Times, ben je als El Presidente weer helemaal bij de tijd.

Modern Times biedt de doorgewinterde dictator niet alleen nieuwe gebouwen en nieuwe verordeningen, maar een tijdlijn, iets wat in het basisspel nog niet aanwezig was. Deze tijdlijn is niet alleen aanwezig in de nieuwe campagne, maar kan ook worden gebruikt in de reeds aanwezige sandboxmodus, waarin je als dictator alle vrijheid hebt.

De tijdlijn

Op de tijdlijn kun je zien wat er de aankomende jaren allemaal te gebeuren staat. In sommige gevallen gaat het om nieuwe gebouwen die vanaf een bepaald jaar kunnen worden gebouwd, zoals biologische boerderijen en centrales die werken op zonne-energie. Soms vervangt zo’n gebouw een bestaand gebouw, zoals de viskwekerijen die de visserijen vervangen, maar in andere gevallen krijg je er een geheel nieuw gebouw bij, zoals de metrostations die de reizende Tropicanen een stuk makkelijker maakt om hun bestemming te bereiken.

Op de tijdlijn staan echter ook allerlei historische gebeurtenissen, die invloed hebben op je eiland. Door de opmerking van John Lennon dat de Beatles populairder zijn dan Jezus, wat toentertijd een behoorlijk negatieve reactie opleverde uit de christelijke hoek, zorgt ervoor dat de religieuze factie op jouw eiland opeens ook een stuk minder respect voor jou heeft. Maar de gebeurtenissen op de tijdlijn kunnen ook een positief effect hebben voor je eiland, want als de Russen ruimtestation MIR gaan bouwen, dan hebben ze veel elektronica nodig en zijn ook bereid daar extra voor te betalen. Een slimme dictator houdt de tijdlijn dus in de gaten en past zijn strategie hierop aan.

Angry Toucans

Ook tijdens de nieuwe campagne van Modern Times zul je je strategisch inzicht moeten gebruiken, want ondanks dat je nu allerlei nieuwe technologieën in je bezit hebt, zul je het niet makkelijker gaan krijgen. De nieuwe campagne is echter een plezier om door te spelen en is lang genoeg om je een tijd lang zoet te houden. Maar ook de humor van de game speelt hierin een grote rol, waarbij vooral de verwijzingen naar games, internetcultuur en politiek erg leuk zijn.

Zo moet je bijvoorbeeld tijdens een van de missies een gratis videogame produceren, met de toepasselijke naam “Angry Toucans”. Mijn favoriete moment was echter tijdens een missie waarbij de inwoners van je eiland door televisiestraling veranderen in zombies. Gelukkig heb je als El Presidente enkele adviseurs die je bijstaan en een daarvan, de ecologische hippie chick die normaal gesproken alleen maar zeurt over planten en uitgestorven dieren, heeft een briljant plan. Ze heeft namelijk een videogame gespeeld waarin ze ook zombies moest verslaan en dit moest met, jawel, planten. Een perfect excuus dus om maar weer eens wat extra boerderijen te bouwen.

Conclusie

Modern Times is een erg geslaagde uitbreiding voor het al ongelooflijk verslavende Tropico 4. De nieuwe campagne zorgt voor vele uurtjes plezier, hoewel het jammer is dat je tijdens de campagne meerdere keren op hetzelfde eiland start. De nieuwe gebouwen, de nieuwe tijdlijn en de nieuwe verordeningen, waaronder het verbannen van Facebook, geven jou als dictator weer heel veel mogelijkheden. De prijs van deze uitbreiding is twintig euro, wat zeker niet onredelijk is voor deze game. Het enige echte nadeel aan deze uitbreiding is het upgraden van je oude gebouwen als er een nieuwe versie beschikbaar komt. In sommige gevallen moet je dan namelijk eerst je oude gebouwen slopen, wat niet erg handig is als het gaat om bijvoorbeeld flatgebouwen waarin je inwoners wonen.

Desondanks blijft Modern Times een echte aanrader als je Tropico 4 al in bezit hebt en als je de game nog niet in bezit hebt, dan is dit een mooie gelegenheid om zowel het basisspel als de uitbreiding (en wellicht wat DLC) aan te schaffen.

 1.   
  mmx's avatar

  Tropico vond ik altijd een leuke game en deze nieuwe trekt zeker mijn intresse 🙂

 2.   
  Fabianb's avatar

  Mooie spellen, een raket installatie naast de weg, naast een wolkenkrabber. Heerlijk. 🙂

 3.   
  zalazar's avatar

  heb hem alweer een tijdje uitgespeeld blijft een toffe game