GN Summerschool: Masterclass Duits eten

GamersNET bestaat uit mensen die een passie delen, namelijk games. Maar ook iedereen binnen de redactie heeft zijn eigen specialiteit. In de GN Summer School geven deze redacteuren snelle cursussen over hun vak, hobby of werk. Ideaal om toch iets nuttigs op te steken tijdens de zomervakantie. In deze GN Summer School legt Johan uit wat Duitsland en Keulen allemaal voor lekkers te bieden hebben zodat je goed op de Gamescom bent voorbereidt.

Ga je naar de Gamescom in Keulen? Hoe kun je dan ooit een week zonder hagelslag, stamppot, rookworst, krentenbollen en ertwensoep overleven? Maak je geen zorgen, want in Duitsland is er ook genoeg lekkers te eten. In dit artikel worden daarom de lekkerste Duitse gerechten behandeld en vervolgens ook nog wat typische Keulse gerechten omschreven. Ook wordt er verteld wat je het beste bij al dit eten kunt drinken.

Vlees en nog eens vlees

Het bekendste eten van Duitsland is de schnitzel, al komt het oorspronkelijk uit Wenen (Oostenrijk). Dit is waarschijnlijk voor niemand nieuwe informatie, maar het is een stuk varkens- of kalfsvlees met een gepaneerd laagje eromheen. In Nederland kun je dit vlees ook kopen, maar de schnitzels die je in Duitsland krijgt zijn wel een stuk groter. Ook weten de Duitsers goed hoe ze met een schnitzel om moeten gaan, dus een lekkere saus is waarschijnlijk ook aanwezig. Als je één week in Keulen bent, kan er eigenlijk maar één reden zijn om geen schnitzel te halen: je bent vegetariër.

Het wordt trouwens echt geen goede week voor je lichaam, want het andere bekende eten van Duitsland is de worst. De lekkerste is de braadworst. Heerlijk bij de friet als avondeten of op de barbeque. Ook is het heel lekker om een broodje braadworst te nemen als lunch. Er zijn echter nog wel vele andere worsten in Duitsland te krijgen en Keulen zelf is vooral bekend om zijn bloedworst en leverworst. Geen aanrader om mee te beginnen, maar enkele dagen en heel wat braadworsten later is een wat avontuurlijkere worst wel op zijn plaats.

Wat ik jullie niet wil onthouden is Spätzli. Dit komt oorspronkelijk uit Zwitserland, maar wordt veel gegeten in Duitsland. Het lijkt heel erg op pasta, maar is wat dikker. Het belangrijkste ingrediënt is echter ei en het smaakt geweldig. Voordat je weer vertrekt uit Duitsland kan ik dan ook iedereen aanraden om enkele pakken verse of wat zakken gedroogde Spätzli te kopen. Je kunt dan thuis een van de beste maaltijden ooit maken! Je bakt of kookt de Spätzli en gooit dit in een grote pan met wat ui en kaas. Een komkommer is dan lekker voor de frisheid, maar appelmoes past er ook goed bij. Qua vlees kun je kiezen om ook wat spekjes toe te voegen of je kunt er een Duitse braadworst bij serveren. Als de calorieën je niets uitmaken dan kun je ze natuurlijk ook beide kiezen. Smullen!

Zoetekauw

Als je na een flinke maaltijd nog ruimte overhebt, is een stuk taart een echte aanrader als dessert. De Duitsers eten dit trouwens ook vaak ’s middags bij de koffie. Zelf vind ik de lekkerste taart de Schwarzwalder Kirsch. Dit is een taart bestaande uit kersen, slagroom, heel veel chocolade en kirsch (een alcoholisch drankje). Als je wel chocola wilt, maar geen kersen dan moet je de Sachertorte kiezen. Deze taart bestaat uit chocolade, wat abrikozenjam en nog meer chocola. Ben je geen fan van chocolade? Neem dan de Käsekuchen. Nee, dit is geen taart bestaande uit kaas, maar een traditionele kwarktaart.

Streekgerechten

Na een paar dagen is het mogelijk dat je het helemaal gehad hebt met schnitzels. Je kunt dan natuurlijk voor het veilige broodje Kebab of een hamburger gaan, maar je kunt ook een wat avontuurlijkere keuze maken. Keulen heeft namelijk een heleboel traditionele gerechten die het proeven best waard zijn. Neem bijvoorbeeld eens Sauerbraten, dit is zoetzuur rundvlees en prima te eten. Ook het Hömmchen, een varkenshammetje met zuurkool, is typisch Keuls vlees. Bij dit vlees zou je normaal friet nemen, maar waarom probeer je de Reibekuchen niet eens uit? Dit is een koek van aardappel en kan dus ook als tussendoortje gegeten worden.

De twee meest avontuurlijke gerechten uit Keulen zijn waarschijnlijk Himmel und Aad en Kölsche Kaviar. Het eerste gerecht betekent hemel en aarde en bestaat uit gekookte appels en aardappelen met bloedworst, uien en soms een beetje spek. Het tweede gerecht, de kaviaar, is geen echte kaviaar. Het komt er niet eens in de buurt van, want het is een donkere pudding met uien. Opgelet dus bij bestellen! Dit is voor de lunch trouwens hetzelfde. Je kan namelijk een Halve Hahn kopen en dat klinkt natuurlijk als een half kippetje. Waarom zou je dat als lunch willen? Het is echter iets heel anders, want een Halve Hahn is namelijk een broodje kaas met mosterd. Dit koop je trouwens vaak in de kroeg als snack tussendoor, net als wij bijvoorbeeld bitterballen bestellen.

Drinken

Bij een maaltijd hoort natuurlijk wat te drinken en dan zit je wel goed in Duitsland, want die kunnen erg goed bier brouwen. Een aantal van de meest bekende bieren zijn Krombacher, Bitburger en Warsteiner. Mijn favoriete bier ter wereld is echter Erdinger Weissbier, heerlijk om van te genieten in het zonnetje. Maar eigenlijk moet je niet zo veel van deze grote Duitse merken drinken. Je zit namelijk in Keulen en daar hebben ze hun eigen bier genaamd Kölsch! Dit is van hoge gisting en licht van smaak en enkele van de beste merken zijn Reissdorf, Früh en Mühlen. Hopelijk raak je er niet helemaal verknocht aan, want het bier mag en wordt alleen in Keulen gebrouwd en is dus niet in Nederland verkrijgbaar.

Als je niet van bier houdt neem je waarschijnlijk een glaasje Cola of Fanta bij je eten. In Duitsland hoef je echter niet tussen deze twee dranken te kiezen, je kunt de combinatie nemen! Mezzo Mix is namelijk een mengsel van Cola en Fanta en echt superlekker.

Conclusie

Hierboven zijn enkele van de meest bekende en lekkerste gerechten uit Duitsland en Keulen genoemd, maar dit is natuurlijk nog lang niet alles. Dus haal dat pak hagelslag en blik erwtensoep nu maar weer uit je koffer, want een week in Duitsland overleef je echt wel. Eet smakelijk!

 1.   
  BartjeZ's avatar

  dat heb ik niet nodig een masterclass duits eten

 2.   
  Gunrunner120's avatar

  een erg goede masterclass 🙂

 3.   
  Hitman047's avatar

  Bij mijn laatste trip naar Duitsland heb ik een fikse voedselvergiftiging opgelopen: 3 dagen lang met een teiltje in m’n handen op de wc gezeten (het kwam er voor en achter tegelijk uit).

  Ik ben voorlopig wel even klaar met Duits eten. 😳

 4.   
  mmx's avatar

  En ik hoef het ook niet net als Hitman47 had ik ook zoiets opgelopen 👿

 5.   
  Fabianb's avatar

  schnitzel!!!! 8)