New Art Academy

Waar de Ace Attorney-spellen slechts draaien om rechtszaken en Trauma Center gaat om het werk in een operatiekamer, leren je deze geen vaardigheden die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Anders is Art Academy, die poogt je de kneepjes van het schilderswerk bij te brengen. Dat wat je in het spel leert, kun je later ook op een schildersdoek doen. De Nintendo DS-titel bewees dat dit wel degelijk mogelijk was en gezien de populariteit van de titel kon een vervolg niet uitblijven. New Art Academy heeft zeker een en ander verbeterd, maar ook de 3DS-versie kent nog enkele gebreken.

Speels

Waar de eerder dit jaar uitgegeven Colors! 3D je digitaal plaatjes laat maken, is dat in New Art Academy niet helemaal het geval. Laatstgenoemde poogt je namelijk de techniek van het schilderen te leren en je zult dus ook daadwerkelijk met kwasten, potloden en krijtjes aan de slag moeten gaan op canvas. Het is dus aan jou om verf te mengen, te kiezen welke kwast je gebruikt en te bepalen hoeveel verf er precies op je kwast moet zitten. Er zijn gigantisch veel opties aanwezig die ervoor zorgen dat je in ieder geval genoeg materiaal hebt om mee aan de slag te kunnen.

Het daadwerkelijke leren doe je in de lessen die worden aangeboden door New Art Academy. De Bob Ross-achtige schilder Vince helpt je middels verschillende cursussen om bijvoorbeeld bepaalde technieken onder de knie te krijgen zoals het op een juiste wijze nabootsen van schaduwen en lichtwerking. Leuk hierbij is dat je bij elk van de lessen een bepaald plaatje in stappen tekent en je hierbij steeds nieuwe technieken leert en gelijkt toepast. Je hebt per les dus ook uiteindelijk een eindwerkje, zodat je direct resultaat ziet. Het werkt lekker speels en zorgt ervoor dat je al snel voldoening krijgt van je werk. Al helemaal omdat je snel vorderingen ziet en uiteindelijk zeker best indrukwekkende creaties kunt maken.

Uiteraard is er meer dan alleen het oefenen met de fictieve schilder Vince, want je eigen creatieve vrijheid moet natuurlijk niet alleen worden gestimuleerd, maar ook tot uiting gebracht kunnen worden. Je kunt namelijk ook zonder referenties gewoon aan de slag met de tools die de game met zich meebrengt. Ook leuk is dat er een aantal schilderijen, beelden en foto’s aanwezig zijn die je kunt naschilderen, waarbij je al je geleerde vaardigheden kunt laten zien. Ook is het mogelijk om zelfgemaakte foto’s die op je SD-kaart staan te importeren, waarna je deze kunt gebruiken als referentie.

Nieuw?

Op de Nintendo DS was het al mogelijk om jezelf tot een ware schilder om te toveren middels Art Academy, maar de 3DS-versie kent zeker een aantal toevoegingen. Zo is daar het gestroomlijnde uiterlijk van de game. De menu’s in New Art Academy ogen een stuk overzichtelijker en vriendelijker, in plaats van het grauwe donkere kleurenpalet dat was gebruikt voor de voorganger. Ook maakt het 3DS-scherm het mogelijk om iets preciezer te werk te gaan en is er qua schilderen en tekenen meer mogelijk, maar laatstgenoemde viel ook wel te verwachten. De liefhebber van Art Academy zal dus niet denderend veel nieuws hoeven verwachten en jammer genoeg ontbreken nog zeker enkele functionaliteiten.

Zo is het, in tegenstelling tot Art Academy op de Nintendo DS, wel mogelijk om je creaties te exporteren naar een SD-kaart, maar hier heb je slechts één kans voor. Wanneer je een werkje af hebt zul je deze dus onmiddellijk moeten kopiëren, want achteraf is het onmogelijk om dit nog te doen. Een gemiste kans. Ook is het vervelend dat het erg moeilijk blijkt om te variëren tussen bijvoorbeeld verf en potlood. Als je een schets hebt gemaakt en hier overheen wilt met verf moet je de getekende laag namelijk eerst ‘vastleggen’, waardoor achteraf uitgummen niet meer mogelijk is.

Conclusie

Mensen die graag willen beginnen met schilderen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen, kunnen zeker New Art Academy eens proberen. De titel leert je namelijk op speelse wijze allerlei technieken die je uiteindelijk ook in het echt toe kunt proberen te passen. Voor nieuwkomers vormt New Art Academy dan ook een mooie instapper, maar voor eigenaren van Art Academy op de DS zijn er weinig redenen om tevens de opvolger op de 3DS aan te schaffen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Stimuleert creativiteit op speelse manier
  • Gestroomlijnd uiterlijk

Wat is NOT

  • Weinig nieuws ten opzichte van voorganger
  • Enkele gebreken

7.5

Meer New Art Academy

  1.   
    N.Frufo's avatar

    Ik houd van tekenen mijn gaan altijd de gum optie