Freakyforms Deluxe: Your Creations, Alive

Eind 2011 verscheen er een zeer apart spelletje in de 3DS eShop genaamd Freakyforms: You’re Creations Alive. Hierin moet je personages creëren en er vervolgens mee de wereld ingaan. Bij Nintendo moet deze game wel heel erg hebben aangeslagen, want minder dan een jaar later verschijnt er al een retailversie. De vraag is dan natuurlijk of de remake wel voldoende dingen kan verbeteren en ook nog enkele opties kan toevoegen, zodat het een volwaardige game wordt.

Van ontwerpen naar kopiëren

De game bestaat uit drie verschillende onderdelen; in het eerste gedeelte van het spel staat het maken van de personages waar je mee gaat spelen centraal. Deze personages, die formees heten, bestaan uit verschillende vormen die je op allerlei manieren kan aanpassen zoals in kleur en grootte. Gelukkig is er een echt goede tutorial waarin dit ontwerpen duidelijk uitgelegd wordt. Ook vond ik het fijn dat je niet meteen met alle vormen kon beginnen, want categorieën als de vleugel en de vin verschijnen pas na een half uurtje en ook de keuze binnen een categorie is eerst nog klein. Hierdoor word je niet overdonderd door alle opties in het begin van het spel.

Later krijg je dus wel veel keuze, als je het spel een paar uurtjes gespeeld hebt. Het is echt hilarisch om de meest gekke of mooie creaties te maken en ze allemaal tot leven te zien komen. Het probleem is dat je op een gegeven moment vrij veel formees helemaal vanaf het begin hebt gemaakt en het begint te vervelen. De game geeft je dan een gemakkelijke oplossing: je kunt de personages die je in de game tegenkomt kopen en vervolgens kopiëren. Met een paar kleine veranderingen van jezelf kost het nu veel minder werk om formees te maken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling van de game dat spelers het er zich zo makkelijk van afmaken.

Op avontuur

Als je een formee hebt gemaakt kun je vervolgens met hem op avontuur gaan. Dit doe je in één wereld die je ook voor een gedeelte vorm kan geven (mijn lucht is bijvoorbeeld geel). In die wereld kun je een heleboel dingen doen. Er zijn schatten te vinden en de andere personages die rondlopen geven je quests om te voltooien. Die zijn best leuk om te doen, je moet bijvoorbeeld een aantal diamanten vinden of genoeg eten zodat je gaat poepen! Jammer genoeg mag je maar een paar minuten in je wereld zijn voordat de tijd voorbij is en je moet stoppen. Vaak ben je nog met een quest bezig. Die mag je dan niet afmaken en dat is heel irritant.

Elke keer als je vijf formees hebt gemaakt, groeit je planeet. Eerst wordt de wereld alleen maar groter, maar later komen er ook een oceaan, stad en een wolkenwereld bij. Zodra de oceaan ontstaat is het leuk om hier met een zelfgemaakte vis in te duiken en de andere gebieden hebben ook leuke thema’s met hun eigen formees. Dit vergroot de lengte van het spel behoorlijk, maar de besturing van het spel zorgt ervoor dat je het al lang zat bent. Het ontwerpen van een formee werkt wel prima met het touchscreen, maar in de wereld rondlopen is niet handig. Om bijvoorbeeld te springen moet je een cirkel op de touchscreen naar onderen trekken, maar hierdoor land je lang niet altijd op precies de goede plek. Een alternatieve besturing met de slider en de knoppen had daarom best aanwezig mogen zijn.

Dungeons?!

De grote toevoeging in deze remake is dat je af en toe een ingang voor een dungeon vindt. Zodra je die ingaat, kom je in een heel ander gebied. De game wordt een soort sidescrolling RPG waarin je door een level moet navigeren en enkele makkelijke puzzels moet oplossen. Die puzzels zijn nog best aardig, maar worden al snel herhaald. Ook moet je vrij veel vechten tegen andere formees en hier faalt de game verschrikkelijk. Je mag namelijk niet zelf vechten, dit doet de game voor je. Gelukkig win je wel bijna altijd de gevechten doordat je formee sterker is dan de tegenstanders. Je moet even wachten tot je twee keer hebt aangevallen, de tegenstander het loodje legt en vervolgens kun je de volgende vijand opzoeken.

Aan het einde van een dungeon wacht een baas en door het gevechtssysteem zijn dit erg moeilijke gevechten. De bazen zijn namelijk best sterk. Om ze te verslaan zou je het beste eerst hun defensie en aanval kunnen verlagen om vervolgens de hele tijd aan te vallen. Dit mag je echter niet bepalen en de game kan dit zomaar andersom voor je doen. Er is niets frustrerender als je de baas bijna dood hebt gemaakt en je formee ineens de defensie of snelheid van de baas gaat verlagen. Hierdoor verlies je het gevecht weleens en dan mag je de dungeon helemaal opnieuw doorlopen.

Conclusie

Het is voor even best leuk om wat formees te ontwerpen en vervolgens te gaan questen in je eigen wereld. Er zit namelijk een goede introductie in het spel en er lijkt genoeg te doen. Het ontwerpen van formees kan echt hilarisch zijn, maar het wordt echter al snel te eentonig. Ook het questen gaat moeilijk doordat er een tijdslimiet is en de besturing niet optimaal werkt. Om de lengte van de game wat groter te maken zijn er in deze remake van Freakyforms dungeons toegevoegd. Dit is echter het slechtste gedeelte van het spel doordat je niet zelf mag aanvallen. De computer doet alles voor je wat je een enkele keer de overwinning kost en het is natuurlijk minder leuk dan het zelf doen. Als je dus echt zin hebt om zelf personages te ontwerpen en er lekker mee te spelen kun je nog het beste de downloadgame kopen. Hoewel die minder opties biedt, is die wel veel goedkoper en zijn de irritante dungeons niet aanwezig.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het ontwerpen heeft veel opties
  • De quests en gebieden hebben voldoende variatie

Wat is NOT

  • Je mag niet zelf vechten in de dungeons
  • De besturing tijdens het questen werkt niet goed
  • Questen is tijdsgebonden

5

Meer Freakyforms Deluxe: Your Creations, Alive

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren