Tekken Tag Tournament 2

Onlangs mochten Marjolein en ik vertoeven in Helmond om, al dan niet in het zonnetje genietend, te vechten. Ja, we zouden bont en blauw geslagen worden door twee kampioenen in de vechtsport, namelijk Dion Staring en Duane van Helvoirt. Maar uiteindelijk heeft Namco Bandai toch besloten om het bij een vechtclinic te houden, die ik mocht gaan volgen omdat Marjolein de camera perfect in handen had. We zijn afgemat, met zwetende en krampachtige ledematen tot gevolg, maar ik heb in ieder geval heerlijk mijn energie eruit geramd en geschopt. Echter, het blijft voor GamersNET, dus we waren er voor een toepasselijke game: Tekken Tag Tournament 2. Is echt vechten leuk of kan ik als vechtleek en tenger manneke het beter bij het virtuele pak slaag houden?

Samen knokken

Het is inmiddels al twaalf jaar geleden dat Tekken Tag Tournament op de PlayStation 2 verscheen en dit vervolg heeft dus lang op zich laten wachten. Echter, Tag Tournament is een soort spin-off van de reeks en telt niet mee in de officiële telling van de games. Het begaat zijn eigen weg en het eerste deel had geen verhaal. Tekken Tag Tournament 2 heeft wel een verhaal, maar dat wijkt volledig af van de ‘normale’ Tekken-games. De kracht van deze spin-offs is dan ook niet de storyline, maar juist het ‘Tag’-vechten. Dit betekent dat je twee personages kunt kiezen waarmee je wilt gaan strijden tegen twee tegenstanders. Je vecht natuurlijk met één personage tegelijk, maar als je met je eerste vechter in de knoop zit, kun je met een druk op de knop switchen naar je andere, frisse vechter.

Een nadeel is dat je tegenstander natuurlijk ook van personage kan wisselen als hij dreigt te verliezen, maar daar komt de tactiek van deze fightinggame om de hoek kijken. Je kunt combo’s aan elkaar plakken om te zorgen dat de tegenstander niet kan switchen. Pas wel op, want als jij klappen krijgt in de vorm van combo’s, kun je ook niet wisselen van personage. Je moet het dus goed timen, de vijand op het juiste moment flink aanpakken en zelf switchen als het moet. Jouw andere vechter kan dan even ‘rusten’ waarbij de healthmeter deels aanvult. Wel is het zo, in tegenstelling tot sommige andere vechtgames, dat je hier maar één van de twee vechters hoeft te verslaan.

Soepel

Ik moet zeggen dat, na even inkomen, ik Tekken weer aardig onder de knie kreeg. Natuurlijk is het bij mij veelal een beetje knoppen rammen, maar met tactische keuzes van personages kwam ik een eind. Ik kende nog aardig wat combo’s, dus ik kon mijn mannetje wel staan. Verder is de gameplay gewoon Tekken zoals we dat gewend zijn, maar dit keer komt Namco met de meeste personages ooit. Met ruim vijftig vechters heb je ongelooflijk veel keuze. Uiteraard lijken vechters qua stijl op elkaar, al voegt Tekken Tag Tournament 2 personages toe uit de verschillende games, met een aantal nieuwelingen.

Nieuwe features in de game kunnen natuurlijk niet ontbreken en de eerste is de Tag Crash. Dit is een move die je in kunt zetten tijdens een combo, waarbij jouw inactieve personage even in beeld komt en ook flink wat schade aanricht. Wel is het zo dat de inactieve vechter zijn rode balk verliest, zodat de healthbalk niet meer aanvult. Bovendien heb je ook de Tag Throw, waar de naam het eigenlijk al verklapt. Je doet een worp en je inactieve personage neemt deze dan over. Dit kan een extra stoot, schop of worp zijn. Het voordeel is dat je de rode balk van je tegenstander hiermee ook laat verdwijnen. Op het gebied van vechters zit er ook schot in, want veel van de vijftig keuzes heeft er weer wat nieuwe moves bij gekregen die je kunt gaan ontdekken.

Qua modi kun je weer aan de slag met Team Battle, Survival en Time Attack, 1 tegen 1, 1 tegen 2 en is er weer een hoop te customizen aan de personages. Ook is het mogelijk met vier spelers tegelijk aan de slag te gaan, waarbij ieder logischerwijs een personage bestuurt. Een nieuwe modus is de Fight Lab. Hierin leer je de basis van Tekken kennen op een leuke manier, door diverse uitdagingen te voltooien. Je speelt met een Robot Combot, die je gaandeweg in de trainingen kunt aanpassen op vechtstijl en je kunt technieken toewijzen van de verschillende vechters die in de game zitten. Aan het einde van de uitdagingen kun je de Combot ook daadwerkelijk gaan gebruiken in de game. Het is tof om te zien, zowel in deze modus als daarbuiten, dat Tekken is ontwikkeld in de loop der jaren en de focus meer op de combo’s is gaan liggen. En zeker met het Tag-element komt hier natuurlijk een net iets betere planning om de hoek kijken die dit deel een stuk interessanter maakt.

Uitzicht

Het mooie van fightinggames is dat de spellen minder rekenkracht vragen vanwege de vrij statische omgevingen. Daardoor is het gemakkelijker een game op zestig frames per seconde te laten draaien en ook Tekken Tag Tournament 2 draait als een zonnetje. Grafisch zal het vast nog wel een poetsbeurt krijgen, maar de omgevingen zijn erg tof weergegeven. Wat dynamischer, met watervallen, slangen en vogels op de achtergrond en het toffe is dat je van omgeving kunt switchen. Je kunt iemand naar beneden slaan, waardoor je in een andere setting komt te vechten, wat altijd een grappige feature is.

Voorlopige conclusie

Een positieve uitslag na het spelen van de previewversie met echte vechtersbazen om mij heen. Het is Tekken, het blijft Tekken, maar het is duidelijk dat Tekken Tag Tournament 2 veel gaat bieden. Het taggen ofwel wisselen van personages is opnieuw aangepakt, er zijn meer mogelijkheden en je kunt combo’s combineren. Veel bekende modi, een paar nieuwe en er moeten nog modi worden aangekondigd. Je kunt uit de meeste personages ooit kiezen, je kunt weer trainen, customizen en eigen technieken toevoegen aan je Robot Combot. Diversiteit genoeg dus en we kunnen in september eindelijk weer aan de slag met een nieuwe Tekken.

 1.   
  zombieschaap's avatar

  Wij zijn ook Tekken hoor 🙂 Kan niet wachten, bedankt voor de review!

 2.   
  kik421's avatar

  Goede review thx.

 3.   
  chasejuhh1995's avatar

  Kopen dus 😀