GN Leestip: Scott Pilgrim

Het is weer zover, de zomervakantie is begonnen! De vakantie is voor velen de ideale tijd om eens een boek te lezen. Nu kun je natuurlijk boeken van Baantjer of Dan Brown uit de kast trekken, je kunt op het strand aan de Middellandse zee of op dat terrasje in Barcelona echter ook gamegerelateerde boeken lezen. Zo kun je je ook eens verdiepen in de wereld van Halo, Uncharted of Mass Effect. Met de GN Leestip krijg je de komende weken tips welke boeken jij op vakantie mee moet nemen.

Na een serie tips die we hebben gegeven over daadwerkelijke boeken (je weet wel, die dikke dingen met letters), is het inmiddels tijd voor minder tekst en meer plaatjes. Comics zijn hip en daarom vertellen Wester en Tom je waarom je deze zomer op het strand, of gewoon in de achtertuin, aan de slag zult gaan met een specifieke stripreeks: Scott Pilgrim. De comic is in zijn geheel niet gebaseerd op een specifiek spel, maar heeft toch zeker veel elementen van de geek- en gamecultuur in zich, iets wat Scott Pilgrim voor de gemiddelde GamersNET’er beslist de moeite waard maakt.

Het startschot voor de wereldwijde populariteit van Scott Pilgrim werd zonder twijfel gegegeven door het verschijnen van de culthit Scott Pilgrim vs. The World, een creatie van de hand van regisseur Edgar Wright. Dankzij de snelle montage, de vele verwijzingen naar onder andere gamegerelateerde zaken en het speelse karakter van de film werd deze door zowel critici als consumenten onthaald als een creatieve, frisse wind voor de cinema. Dat de film zo goed was, ligt voor een groot gedeelte echter bij de awesomeheid van diens bronmateriaal.


Scott Pilgrim is een 23-jarige nietsnut, die een gemakkelijk leven verkiest boven een serieus bestaan. Zo heeft hij een middelbare scholiere als vriendin en is in feite gamen en het als bassist spelen in de superslechte band Sex Bob-omb het enige dat hij doet. Het leventje van de jongen wordt echter volledig op zijn kop gezet wanneer hij Ramona Flowers tegenkomt, een bijzonder meisje met een ongekende aantrekkingskracht op Scott. Er zit echter wel een addertje onder het gras: om haar te veroveren zal hij eerst haar zeven duivelse exen moeten verslaan, die zichzelf hebben verenigd in de zelfbenoemde League of Ramona’s Evil Exes.

Deze synopsis alleen al geeft eigenlijk precies weer waar de reeks om draait: niet al te serieuze humor, vertelt middels een nog minder serieus plot. Leuk voor ons is dat de reeks tjokvol met verwijzingen zit naar games. Zo vergelijkt Scott allerlei zaken met dingen uit zijn belevingswereld: die van games dus. De helft van de referenties in de comics krijg je de eerste keer echter niet eens mee, vanwege hun subtiele aard, wat herlezen zeker de moeite waard maakt. De vele t-shirts die Scott Pilgrim gedurende zijn avontuur draagt, verwijzen bijna allemaal naar spellen, zoals Earthbound of Final Fantasy.


Ook de minder oplettende lezers worden gelukkig bediend, want er zijn ook voldoende verwijzingen die de meesten wel zullen oppakken. Wanneer Scott Pilgrim bijvoorbeeld exen van Ramona weet te verslaan spatten deze uiteen in muntjes. Hij neemt het bovendien op tegen een specifieke tweeling wat kenners herkennen als een duidelijke referentie naar Double Dragon en er wordt onder andere verwezen naar het job-systeem van de Final Fantasy-reeks. Ook zegt Scott op een gegeven moment dat hij graag in een morphing ball zou veranderen om zo naar de badkamer te rollen, waarop Ramona antwoordt dat ze iemand kent die dat ook kan en dat het toch echt minder prettig is dan je zou denken. Samus Aran denkt daar zelf waarschijnlijk iets anders over.

De tekenstijl van Scott Pilgrim is eenvoudig, maar daardoor niet minder sterk. Emoties worden namelijk op komische wijze uitgebeeld door middel van zeer doeltreffende gezichtsuitdrukkingen en het niet al te serieuze uiterlijk sluit goed aan op het verhaal. Wel is het hier en daar zo dat de tekeningen af en toe niet genoeg details bezitten, waardoor het, vooral als je net met de reeks begint, moeilijk kan zijn om bepaalde personages van elkaar te onderscheiden. Ook de dialogen blijken sterk, want nog nooit hebben we zulke ongemakkelijke scènes meegemaakt via een geschreven medium. Het geheel leest kortom heerlijk weg. ight

Scott Pilgrim is naast diens originele Engelse versie ook in de Nederlandse taal beschikbaar, maar enkel de eerste twee delen van de reeks zijn tot op heden vertaald. Wil je toch liever materiaal in je eigen taal lezen, dan weet Scott Pilgrim hierin niet teleur te stellen, want qua sfeer vormt deze versie een zeer degelijke overzetting. Door het immense succes van de serie Scott Pilgrim boeken, wordt er nu overigens ook hard gewerkt aan een kleurenversie van alle zes de boeken. Mensen die na de comics en de film nog steeds niet zijn voorzien van hun nodige dosis Scott Pilgrim kunnen zich ook eens wagen aan het goed ontvangen Scott Pilgrim vs. The World: The Game, die in 2010 op PlayStation Network en Xbox LIVE Arcade verscheen.

Heb jij ook een interessante tip voor ons? Laat je suggestie achter in de reacties en volg GamersNET ook op Twitter en Facebook, want ook daar kun je jouw tips voor ons achterlaten.

Leestip gemist? Check de vorige! Dead Space: Martyr Veel leesplezier!
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren