Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance

De Kingdom Hearts-reeks weet al jaren de harten te veroveren van zowel Disney-fans als liefhebbers van Square Enix met een groot aanbod aan uitgebrachte games. Na Kingdom Hearts II, die zes jaar terug op de PlayStation 2 verscheen, hebben we geen enkel genummerd deel van de franchise meer gezien en zijn we al jaren enkel en alleen voorzien van een flinke serie matige spin-offs. Birth by Sleep vormde qua kwaliteit een mooie uitzondering en gelukkig kan ook Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance zich hierbij scharen.

Kingdom Hearts

Sora en Riku, oudgedienden van Kingdom Hearts en hoofdrolspelers van de reeks, zijn inmiddels zeer vaardig met hun zogeheten Keyblades, maar klaar voor de laatste strijd zijn ze nog niet. Om het uiteindelijk tegen Xehenort op te kunnen nemen dienen de twee ware Keyblade Masters te worden door slapende Disney-werelden te bevrijden, zoals we in de praktijk gewend zijn van de andere delen van de Kingdom Hearts-serie. Zo zul je in Dream Drop Distance bijvoorbeeld in werelden van de Klokkenluider van de Notre Dame, De Drie Musketiers en Tron terechtkomen en hier de figuren en gebeurtenissen van de films op enigszins aangepaste wijze aantreffen.

Het hebben doorkruist van de voorgaande Kingdom Hearts-delen is gelukkig niet vereist om de game fatsoenlijk te kunnen spelen, maar een eerdere aanvaring met de serie weet het speelplezier van Dream Drop Distance toch aanzienlijk te verrijken. De reeks stoelt sterk op diens ingewikkelde plot en deze 3DS-toevoeging aan de saga is hier geen uitzondering op. Wel weet de game een van de impasses van Kingdom Hearts te doorbreken, door over het algemeen het tempo er goed in te houden.

Snelheid

Veelgehoord commentaar op Japanse rollenspellen is dat deze zich kenmerken door logheid met een te dramatisch verhaal, willekeurige gevechten en een traag vechtsysteem. Hoewel Dream Drop Distance ook een met moraal doordrenkt en een enigszins melodramatisch plot bevat, waarbij hier en daar oeverloze dialogen worden overgegooid betreffende bijvoorbeeld innerlijke kracht en het belang van vriendschap, blijft de game hier niet te lang in hangen. Bovendien zijn de gevechten in het 3DS-spel voorzien van de nodige peper, want eenvoudig inhakken op tegenstanders is er niet meer bij.

Uiteraard is het nog steeds mogelijk om te zwaaien met je Keyblade en magische aanvallen uit te voeren, maar er zijn genoeg nieuwigheden toegevoegd om het geheel verfrissend te maken. Zo wordt je in Dream Drop Distance bijgestaan door Dream Eaters, monsters die je kunt creëren, trainen, knuffelen en laten vechten. Niet alleen helpen deze je met eenvoudige aanvallen, ook kan af en toe gebruik worden gemaakt van de speciale vaardigheden van het monster in kwestie. Zo kan Sora rondzwaaien met een soort stekelvarken en absorbeert Riku de krachten van beesten op om sterkere aanvallen uit te kunnen voeren.

Een andere toevoeging is Flowmotion, dat je in staat stelt flink wat snelheid te maken door bijvoorbeeld tegen muren aan te springen of aan palen te hangen. Hiermee kunnen Sora en Riku een flinke afstand overbruggen en sterkere aanvallen uitvoeren. Nog leuker is om deze techniek toe te passen op grote vijanden, waarmee je rond het monster cirkelt en deze kunt voorzien van flink wat schade. Nadeel van dit nieuwe systeem is wel dat het niet meer loont om gebruik te maken van spreuken, aangezien deze veel trager zijn, je er minder schade mee toebrengt en deze bovendien veelal kampen met te lange cooldown.

Drop

Flowmotion kan ook worden ingezet om grote afstanden af te leggen en zo tijd te besparen. Gezien de aanwezigheid van het Drop-systeem komt dit zeker van pas. Sora en Riku bevinden zich in aparte dimensies, waardoor je om de beurt met de twee protagonisten zult spelen. Om de zoveel tijd word je echter verplicht over te schakelen naar het andere personage, zodat beide figuren ongeveer gelijktijdig min of meer hetzelfde meemaken.

Hoewel het een interessant gegeven is om twee verhaallijnen naast elkaar te doorspelen, zitten er flink wat haken en ogen aan het concept. Hoewel beide personages niet exact hetzelfde beleven, doorlopen deze wel precies dezelfde werelden en hierbij komen ze ook dezelfde personages tegen. De manier waarop dit gebeurt is dan wel lichtelijk anders, feit blijft dat het verschil verwaarloosbaar is. Omdat er ook niet bijzonder veel Disney-werelden aanwezig zijn, bekruipt het gevoel dat er meer uit gehaald had kunnen worden.

Hoewel de pijn van het herbeleven wordt verzacht doordat Riku en Sora iets anders aanvoelen, blijft nog een zeer groot nadeel over: het abrupt afbreken van je speelsessie. Hierdoor word je niet alleen uit je flow gehaald, maar vervalt ook progressie. Het kan namelijk voorkomen dat je zeer lang bezig bent met het bevechten van een hoofdbaas en wanneer je deze bijna hebt verslagen, de tijd erop zit. Je zult het dan opnieuw, vanaf het begin tegen het monster op moeten nemen.

Schitterend

Kingdom Hearts scoort vooral dankzij diens ingewikkelde plot en de charmes die de mix van Square Enix en Disney met zich meebrengt. Ook in dit deel is het laatstgenoemde weer volop aanwezig, doordat de verschillende werelden en de daarin levende personages op zeer sterke wijze zijn neergezet. Niet alleen zijn voor alle figuren stemmen ingesproken, het geheel ziet er op zijn zachtst gezegd ook indrukwekkend uit. Dream Drop Distance is wellicht de mooiste 3DS-titel van het moment te noemen, al helemaal omdat het 3D-effect wel degelijk iets toevoegt. De kleurrijke omgevingen zien er namelijk absoluut lekkerder uit wanneer deze in drie dimensies te bewonderen zijn.

Conclusie

Hoewel niet alle nieuwigheden van Kingdom Hearts: Dream Drop Distance even goed weten uit te pakken, weten de hogere snelheid en fijne sfeer te bekoren. Bovendien stemt het deel hoopvol voor de toekomst van de reeks. Dream Drop Distance is namelijk een brug tussen de huidige spellen van de serie en het aankomende Kingdom Hearts III. Die komt er na dit deel namelijk beslist aan, als we af mogen gaan op enkele scènes uit de 3DS-titel. Wil je dus goed voorbereid zijn op het (voorlopige) slotstuk van de serie of heb je gewoon zin je wederom te laten onderdompelen in een rijke fantasiewereld: Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance stelt niet teleur.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Lekker veel snelheid
 • Audiovisueel zeer sterk

Wat is NOT

 • Drop-systeem
 • Wat weinig werelden

7.5

 1.   
  Sympharion's avatar

  Lijkt me een geweldig spel! 😀

 2.   
  toqeer's avatar

  en in japan kreeg hij een perfect score zeker wel een 9 dan een 7 🙄

 3.   
  BartjeZ's avatar

  die donald duck mickey mouse lijken me wel geinig