The Dark Knight Rises

Gaat Rises beter worden dan The Dark Knight? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Het zijn vragen die filmfans al weken, zo niet maanden bezig houden. Met The Dark Knight Rises brengt Christopher Nolan zijn laatste deel en vervult hij zijn Dark Knight Saga. Sluit deze film zijn trilogie op een sterke manier af, of slaat Nolan de plank compleet mis?

It all ends…

Het zal geen makkelijke taak zijn geweest voor regisseur Christopher Nolan om zijn eigen Dark Knight op te volgen met het laatste deel in de Batman Saga. Iedereen is het er over eens; The Dark Knight was niet alleen een zeer goede stripverfilming, het was een briljante film in zijn algemeenheid. De manier hoe Nolan je een kijkje gaf in de psyché van The Joker gaf een extra, duistere laag aan de film waardoor de beelden nog lang door je hoofd bleven spoken. Met The Joker opgesloten in Arkham Asylum is Bruce Wayne met pensioen. Het is acht jaar na de dood van Harvey “Two Face” Dent en Batman bestaat niet meer. Wat de held achter heeft gelaten is een beter Gotham en flink wat schade bij de nu met een stok lopende Bruce Wayne. De vrede die heerst in Gotham is niet de vrede die het volk denkt te hebben. Het is een vrede die zijn oorsprong gevonden heeft in de leugen rondom de dood van Dent.

Na een spectaculaire opening die niet zou misstaan in een nieuwe James Bond film (een serie die Nolan graag eens van een nieuw deel wil voorzien) worden we geïntroduceerd met de nieuwe vijand die het leven van de inwoners van Gotham flink gaat verpesten; Bane. Vergeet die neppe Bane uit Batman & Robin. Sterker nog, vergeet heel die film, dat is beter voor je. Tom Hardy zet Bane neer als een meedogenloze tegenstander die niet alleen fysiek sterker is dan Batman, maar ook beschikt over een zeer verfijnde gedachtegang. Anne Hathaway zet een verbluffende Selina Kyle neer, welke uiteraard in de vorm van Catwoman een dubbele agenda lijkt te hebben. Bij de aankondiging van Hathaway in deze rol had ik mijn twijfels, maar na haar in actie gezien te hebben zijn die compleet verdwenen. De mooie Hathaway is niet alleen visueel een genot om te zien, haar karakter staat als een huis. Nieuwkomers John Blake (Joseph Gorden-Levitt) en Miranda Tate (Marion Cotillard) weten hun plek in de wereld van Nolan snel te vinden. Karakters die er even wat los bij lijken te hangen, blijken grote invloed te hebben op het verhaal.

De comicbook lezer zal misschien een beetje weten wat hem te wachten staat wanneer hij de trailers zorgvuldig heeft bekeken, de niet-fan met minder voorkennis (zorg er wel voor dat je Batman Begins gezien hebt!) zal ook een fantastische film voor zijn kiezen krijgen die je van begin tot einde vast weet te houden. Het is een lange zit, de film duurt bijna twee en een half uur, maar de tijd vliegt voorbij wanneer het verhaal eenmaal in werking is gezet. Met een sterk plot, flinke twisten die je niet aan ziet komen en een enorm bevredigend einde, weet Rises de andere comic-films van dit jaar te ontstijgen.

Diepgang

Christian Bale zet opnieuw een sterke Bruce Wayne neer, maar ook hij speelt beter dan we hem eerder zagen doen in de Dark Knight Saga. Je voelt de pijn die zijn karakter heeft, je voelt de vermoeidheid. Wanneer de gevechten met de superieure Bane plaatsvinden, voel je de kracht die Wayne moet verduren. Het gegeven dat Batman vecht met woede achter zich (hij schreeuwt het uit!) is iets wat we niet eerder zagen. Bane is compleet anders dan The Joker. Waar Joker het moest hebben van chaos, is Bane veel rustiger. Een karakter welke tegen het einde van de film een flinke laag diepgang krijgt waardoor je een kijkje in zijn tragische verleden krijgt. Is Bane wel de kwaadste?

De actie in The Dark Knight Rises doet iets wat ik persoonlijk enorm mis in de films van tegenwoordig. Vuistgevechten worden op een rustige manier in beeld gebracht, verwacht dus geen twintig shots per tien seconden waardoor het overzicht totaal verloren raakt. Nee, rustige cameravoering waardoor we zien wat Batman doormaakt. Daarnaast is er zo min mogelijk gebruik gemaakt van computer effecten en dit doet de film uitermate realistisch overkomen. Zelfs de stunts op een vliegend vliegtuig uit de opening zijn in werkelijkheid uitgevoerd. Het past bij het realisme in deze comicverse van Nolan. Geen gigantische slangen die uit de ruimte komen om de stad plat te leggen, geen mannen in vliegende pakken. Nee, Batman komt op geheel reële manier tot leven.

Zijn er minpunten? Ja, een kleintje. Waar Gotham City in Batman Begins echt aanvoelde als Gotham, is dat in Rises een beetje weg. We zien nu gewoon dat er geschoten is in Chicago en New York. Dit is redelijk te verbergen, maar wanneer Central Park ineens in beeld gebracht wordt, vergaat de illusie een beetje dat je in Gotham zit. Gotham ligt niet in New York, al was New York uiteraard wel de stad waar Batman in de comics vocht, voordat de naam Gotham geïntroduceerd werd. Het is een klein smetje op een film die verder de ultieme Batman-film genoemd mag worden. Een film waarbij ik je aan wil raden hem te zien in een IMAX-zaal, vanwege het feit dat er meer dan een uur aan footage daadwerkelijk ook met IMAX-camera’s is geschoten.

Conclusie

The Dark Knight Rises, is de film nu beter dan The Dark Knight? Ja. En nee. Misschien. Geen idee. De films zijn totaal anders. The Joker en Bane verschillen als dag en nacht, de verhalen lijken nergens op elkaar. Indrukwekkend, dat zijn ze beide. De Batman Saga is compleet. Ik heb medelijden met de regisseur die de volgende Batmanfilm gaat realiseren. Hij heeft heel wat om te toppen…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Perfect einde
  • Bane is meer dan een krachtpatser
  • Anne Hathaway
  • prrrrr

Wat is NOT

  • New York als Gotham

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren