New Super Mario Bros. 2

New Super Mario Bros. is de nieuwste franchise van Nintendo die met grote regelmaat verschijnt. Mochten we eerst aan de slag met de ouderwetse platformer in een nieuw jasje voor de Wii en de DS, nu staat er een 3DS-versie voor ons klaar met de originele titel: New Super Mario Bros. 2. En dit keer draait alles om goud, heel veel goud.

W… Mario?

Drie levels kreeg ik te spelen bij het Nintendo post-E3 evenement in Amsterdam en bij het spelen van de game vond ik het eigenlijk raar dat Mario de hoofdrol vertolkt. Want was Wario niet de geldwolf van de familie? Het is duidelijk dat roem en faam niet alleen profvoetballers verandert, want het blijkt dat Mario ook heel veel affectie heeft met goud. Een insteek die de game op bepaalde punten behoorlijk verandert.

Let wel, op bepaalde punten, want de basis van New Super Mario Bros. 2 is inmiddels bekend. Het is nog steeds ouderwets platformen met Mario en Luigi met alle bekende tegenstanders uit het Mario-universum. Het is voor mij dan ook de vraag of de focus op goud genoeg verandering biedt voor doorgewinterde spelers. Was de Wii-versie echt nieuw en de DS-versie een handig spel om mee te nemen, de 3DS-variant speelt exact hetzelfde.

Golden shower

Gelukkig zijn echte Nintendo-fans niet zo kritisch en zullen ze met veel plezier weer aan de slag gaan met New Super Mario Bros. 2. Mario heeft immers een nieuw pakje en dat wordt natuurlijk toegejuicht. Qua gameplay biedt dit pak overigens wel echte vernieuwing. De gouden vuurbloem maakt namelijk zijn entree in de Mario-wereld en dit pak verandert Mario in… goud! Met het gouden pak kun je gouden ballen afschieten die alles wat geraakt wordt ook veranderen in goud. Wat dit betekent voor de gameplay? Best veel eigenlijk, want stenen waar je normaal overheen kunt platformen zijn nu niet meer solide. Je loopt er in één keer doorheen (rijker, dat wel natuurlijk) en op deze manier ontstaan er afgronden waar je eerder niet in kon vallen.

Het grappige is dat je heel geldbelust wordt als je het gouden pak aanhebt. Want je wilt zoveel mogelijk van die muntjes hebben waardoor je gaat schieten op alles wat los en vast zit. Deze gulzigheid zorgde er bij mij voor dat ik meermaals in een afgrond viel. Overigens kunnen ook tegenstanders door goud heenlopen en dit zorgt ook voor verrassingen als er opeens een schildpad door die muur heen komt wandelen. Met die vervelende glimlach!

Naast het nieuwe pak zijn er ook nieuwe munten te vinden die meer dan één waard zijn. Grote munten kunnen 20, 30 of zelfs 50 muntjes opleveren. Extra levens zullen ook niet meer verschijnen bij de honderd, want dat zou de game wel erg makkelijk maken. De goudteller zal hoger zijn dan ooit en met dit geld zal je uiteindelijk ook nieuwe levels en bonussen vrijspelen.

Voorlopige conclusie

New Super Mario Bros. 2 is niet heel vernieuwend, zoals we dat wel gewend zijn van de grote broers op de thuisconsoles. We kennen de gameplay al sinds 1983 en toen de Wii-versie verscheen was dat een toffe reboot. Nu voelt het als een nieuw deel dat wel erg snel na de DS-versie verschijnt. Het goud in de game voegt wel verse gameplay-elementen toe, maar hoeveel levels hierop gebaseerd zijn is nog maar de vraag. Van de drie levels die ik te spelen kreeg was er één gebaseerd op het gouden pak. Voor fans van Mario-platformers is er niks aan de hand, want ook deze game is enorm verslavend, kleurrijk en dikke fun. Net als de versie voor de Wii, de DS en straks voor de Wii U.

  1.   
    toeter83's avatar

    ziet er wel leuk uit jammer dat ik geen 3ds heb

  2.   
    toqeer's avatar

    dit ziet er wel vet uit ga eerst deel een maar eens halen 🙂

  3.   
    firehopper211's avatar

    Ik ga verslavend aan de gang om 1 miljoen te scoren voor dat ene extratje!! 😆

  4.   
    mmx's avatar

    Het was ooit heel erg leuk ,maar ze blijven constant dezelfde games oppoetsen bij Nintendo !