Heroes of Ruin

De Nintendo DS is koning van de RPG’s. Niet alleen wist met name Square Enix ons te verblijden met een flink aantal remakes en ports van klassiekers, ook veel nieuwe projecten maakten hun entree op de tweeschermige handheld. De 3DS heeft zich wat dat betreft nog allerminst bewezen, maar is gelukkig wel goed op weg. Volgende maand brengt Square Enix namelijk Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance naar Nintendo’s handheld, terwijl ze nu al Heroes of Ruin in de winkels hebben gelegd.

Diablo light

In een notendop is Heroes of Ruin een Diablo-achtige game, die echter op een handheld wordt gespeeld. Je kiest een held uit één van de vier speelbare klassen en het avontuur kan direct beginnen. Al snel zul je al door golven vijanden heen beuken, gebruikmakend van speciale vaardigheden om missies tot een goed einde te brengen en een zo sterk mogelijke uitrusting te bemachtigen. Klinkt bekend? Het is allemaal al eens gedaan en Heroes of Ruin weet zich daardoor slechts moeilijk te onderscheiden.

Dat is niet per se erg, maar niet alles blijkt even goed uitgevoerd. De gameplay van Heroes of Ruin weet op zich aardig verslavend te zijn en het geheel speelt lekker weg doordat het vechten eenvoudig werkt. Je beschikt naast de mogelijkheid tot normale aanvallen en verdedigen over drie hotkeys, waaraan je speciale vaardigheden kunt verbinden. Als vechter werkt dit allemaal naar behoren, maar als Alchitect, de magiërklasse van Heroes of Ruin, blijkt dit toch wel te weinig. Gevolg is dat je per gevecht in de praktijk slechts drie van je spreuken uitvoert, omdat het aanpassen van je speciale vaardigheden teveel moeite kost.

Inhoud

Qua inhoud heeft de game helaas weinig te bieden. Je moet steeds vrij lineaire omgevingen doorlopen en bent enkel bezig de ene eenvoudige missie na de andere uit te voeren. Deze beperken zich helaas vooral tot het verzamelen van enkele voorwerpen, het bereiken van een bepaalde locatie of het omleggen van een bepaald wezen. Ook het verhaal weet niet zo’n goede indruk achter te laten. De game zul je dan ook vooral spelen wanneer je weinig denkwerk wilt verrichten en simpelweg zin hebt in een snel wegspelende game. Nadeel hiervan is dat diepgang helaas ver te zoeken is.

De enige nieuwigheid is te vinden in de multiplayer. Heroes of Ruin zul je namelijk ook met vrienden op de bank of via internet, eventueel met wildvreemden, kunnen doorspelen en dat werkt verrassend goed. Net als bij de grote broer Diablo het geval is, blijkt het namelijk simpelweg veel leuker om het spel met anderen te doorlopen, ook al schort een en ander aan de inhoud. Het is alleen de vraag hoe eenvoudig het is drie mede-eigenaren van Heroes of Ruin in je buurt te vinden.

Conclusie

Op een console waar een bepaald genre nog weinig vertegenwoordigd wordt, is elke game welkom. Heroes of Ruin weet het RPG-gat van de 3DS enigszins op te vullen, maar doet dit niet per se met ongekende kwaliteit. Het verhaal en de inhoud van de game zijn namelijk niet bijster interessant en bovendien doet het spel inhoudelijk weinig nieuws. Bij gebrek aan beter weet Heroes of Ruin, zeker in de multiplayer, echter toch voor flink wat uren speelplezier te zorgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Aardig sterke gameplay
 • Schittert in multiplayer

Wat is NOT

 • Weinig opzienbarende inhoud

6.7

 1.   
  Glennus's avatar

  Hmm… Jammer, had wel wat verwacht van deze titel.

 2.   
  toqeer's avatar

  ja had ook wat meer verwacht op de meeste sites krijgt deze game een 8 ofz
  ik haal hem toch 🙂

 3.   
  Prowler's avatar

  Ik had meer verwacht…

 4.   
  Mossiemos's avatar

  Ik heb de demo van de week gedownload en vond hem wat tegenvallen. Het is gewoon niet echt mijn type spel. Voor de twijfelaars raad ik het aan de demo te proberen. Het toffe hieraan is dat je deze online speelt tegen anderen.