Babel Rising

De Bijbel vertelt ons in het Oude Testament dat de mensheid, die tot dan toe allemaal dezelfde taal sprak, eens het onzalige idee had om een toren te bouwen die tot aan de hemel moest rijken. De bouw van de toren van Babel was een feit. God was het hier echter niet mee eens: mensen moesten zich geen rare dingen in het hoofd halen en vooral geen grootheidswaanzin krijgen. Hiertoe besloot God om de vele werkers verschillende talen te laten spreken. Hierdoor konden de mensen niet langer samenwerken en zo ging iedereen die een andere taal sprak zijn eigen weg.

Gij zult niet moorden

In Babel Rising ben je niemand minder dan God, die de mensheid ervan wil weerhouden om de toren van Babel te bouwen. Je zorgt echter niet voor taalverwarring, maar houd de mensen tegen door ze af te slachten. Dit kan je op verschillende wijzen doen. Zo kan je in het begin van ieder potje twee elementen kiezen uit een lijst van vier: vuur, water, wind en aarde. Ieder element levert je twee aanvallen op, waarbij een op een specifiek punt terechtkomt (bijvoorbeeld een brok steen of vuurbal). De ander bestrijkt een groter gebied, waarbij je moet denken aan een kleine tornado of aardbeving die je kan sturen.

Elke van deze aanvallen zal steeds even moeten opladen voordat je hem weer kunt gebruiken. Laat je een aanval langer opladen, dan zal deze ook krachtiger zijn, waardoor je meer mensen tegelijkertijd het leven kunt ontnemen. Als je met een element genoeg vijanden gedood hebt, krijg je ook nog eens een superaanval. Hiermee kan je in één keer een groot aantal mensen vermoorden. Zo zal water zorgen voor een overstroming en de speciale aanval van vuur zal grote meteoren uit de hemel doen neerdalen.

Niet iedere aanvaller zal echter zonder slag of stoot bezwijken onder je goddelijke krachten. Er zijn namelijk ook priesters, die onkwetsbaar zijn voor één bepaald element. Daarnaast zijn er ook werkers die betoverde kruiken dragen en als je een dergelijke kruik sloopt, zal je de gebruikte aanval voor een bepaalde tijd niet kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je goed op moet passen met het gebruiken van je aanval en niet hersenloos op de knoppen zult drukken.

Gij zult zich vervelen

Het doden van een eindeloze stroom aan armzalige mensen zal je op den duur gaan vervelen. Hoewel het spel aardig wat content biedt, naast de missies is er ook nog een survival- en offline multiplayermodus, is het slechts maar meer van hetzelfde. Hoewel Babel Rising nog enige variatie probeert te bieden doordat er drie verschillende torens zijn, blijf je toch steeds hetzelfde doen. Naarmate het spel vordert zal je geen nieuwe, of geüpgradede, aanvallen krijgen en ook de verschillende missies laten je weinig interessants doen. Zo zal je een bepaald aantal werkers moeten doden, priesters ombrengen, kruiken heel laten of een specifieke tijd overleven. Het komt echter allemaal op hetzelfde neer: ieder mannetje dat je ziet doden, met uitzondering van diegenen die een kruik dragen.

Gij zult bewegen

Hoewel je Babel Rising met een gewone controller kunt spelen, kun je ook kiezen voor een bewegingscontroller. Er is namelijk ook ondersteuning voor de PlayStation Move en Kinect. Aangezien de game gespeeld is op de PlayStation 3 kan over de Kinect-besturing niet geoordeeld worden. Het gebruik van een Move valt echter niet aan te raden. Hoewel de bediening van de camera eenvoudig gaat en je precies kan richten op iedere werker, gaat het aanvallen niet erg soepel. Beide aanvallen doe je namelijk met dezelfde knop, door deze kort of lang in te drukken. Dit zorgt er echter snel voor dat je de verkeerde aanval uitvoert, omdat het niet heel ongewoon is dat je de knop net iets te lang indrukt. Zeker bij de latere levels, die toch vrij lastig zijn, is dit behoorlijk frustrerend.

Conclusie

Babel Rising laat je niets meer doen dan het steeds maar weer doden van een oneindige stroom werkers die een toren willen bouwen. Hoewel het in het begin leuk is om als God te spelen en vuurballen, bliksemschichten en tornado’s los te laten alsof het niks is, gaat dit snel vervelen. De ontwikkelaars hebben een aardige poging gedaan met de ondersteuning van de PlayStation Move en Kinect, biedt ook dit geen soelaas. De besturing met Sony’s bewegingscontroller is bij de lastigere levels in ieder geval geen aanrader. Voor 9,99 euro haal je een vermakelijk spel binnen, maar de vraag is hoe lang Babel Rising je aandacht vast kan houden door het gebrek aan variatie.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spelen als god
  • Ondersteuning voor Move en Kinect...

Wat is NOT

  • Gebrek aan variatie
  • ...maar deze is matig geïmplementeerd

6.5

  1.   
    See4urSelf's avatar

    Was aanvankelijk sceptisch en dat blijkt inderdaad ook zo te zijn. Deze maar is opvissen als er sale is!

  2.   
    N.Frufo's avatar

    Ik heb demo maar vond niet zo leuk en voor God spelen dat vind ik raar.

  3.   
    zombieschaap's avatar

    Bedankt voor de review 🙂