The Ratchet & Clank Trilogy

Inmiddels heeft de PlayStation 3 al allerlei klassiekers van de tweede thuisconsole van Sony mogen ontvangen. Sly Cooper en Jak & Daxter zijn al langsgekomen, maar de derde grote platformheld van Sony heeft de PlayStation 3 nog niet aangedaan, terwijl Ratchet & Clank wel de serie is met de meeste delen en de grootste populariteit. Met The Ratchet & Clank Trilogy kunnen we aan de slag met de originele trilogie van Insomniac Games en deze bewijst dat oudere games nog steeds leuk kunnen zijn, maar ook dat glorie kan verstoffen.

Bestaansrecht

Na flink veel succes te hebben geboekt met hun eerste paradepaardje Spyro op de PlayStation, begon Insomniac met een schone lei op diens opvolger. Het resulteerde in de creatie van Ratchet & Clank op de PlayStation 2: een platformer die zich kenmerkte door het gebruik van humor en het bevatten van absurde wapens. Vooral laatstgenoemde heeft zich gedurende de loopbaan van de reeks flink voortgezet. Wat is er sowieso veel voortgezet in de serie, want een trilogie heeft zich ook nog voorgedaan op de PlayStation 3, we hebben nog een spin-off op de PlayStation Portable mogen ontvangen en twee Ratchet & Clank’s gericht op multiplayer zijn ook nog verschenen. Bovendien is Q-force, een geheel nieuwe toevoeging aan de reeks, alweer in ontwikkeling. Hebben de ouden van dagen van de PlayStation 2, de originele trilogie, nu nog bestaansrecht?

Op zich zijn de klassiekers van de stal van Insomniac nog steeds erg vermakelijk, maar hier moet gelijk een kanttekening bij geplaatst worden. In de tijd dat ze verschenen was het zo dat het principe van Ratchet & Clank nog aardig nieuw was, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Er zijn inmiddels zoveel games van de reeks uitgebracht, dat enige vermoeidheid van het concept heeft opgetreden. Inflatie van een idee, zo je wilt. De Ratchet & Clank-spellen zijn allen nog steeds vermakelijk, maar doordat deze zeer veel op elkaar lijken, is de kans dat je de oudere versies nog wilt spelen misschien minder aanwezig. Er is gedurende de tijdslijn van de reeks namelijk maar weinig aan het concept gesleuteld, behalve enkele verbeteringen en de toevoeging van multiplayer.

Stijgende lijn

Wel is het zo dat gedurende de Ratchet & Clank-delen zeker een stijgende lijn waar te nemen is. De eerste Ratchet & Clank-deel zo’n eenvoudig verhaal kent, dat denken überhaupt niet nodig is, is dit in de opvolgers zeker verbeterd. Nog steeds ligt daar de focus niet, maar echt storend slecht kunnen ze gelukkig niet genoemd worden. Ook is het leuk om te zien hoe de wapens van de reeks zich hebben ontwikkeld. Steeds extremer. Onder de redenen waarom je The Ratchet & Clank Trilogy zult kopen is dan toch wel eentje om de vooruitgang van de reeks te kunnen waarnemen; naast het feit dat je simpelweg drie platformers voor een aardig prijsje kunt scoren natuurlijk. Ook is het voor de nostalgische gamers een ongekende kans om de klassiekers in een fris HD-jasje te kunnen spelen, want het geheel ziet er absoluut een stuk beter uit in de Trilogy-versie.

Hoewel The Ratchet & Clank Trilogy zeker voor voldoende vermaak weet te zorgen en je aardig lang zal bezighouden, is het echter wel spijtig dat alleen de eerste drie delen van de serie in de collectie zijn opgenomen. Na de trilogie is er nog een Ratchet & Clank op de PlayStation 2 verschenen, namelijk Gladiator, en deze wordt gewoon vergeten. Het was fijn geweest als Sony had bepaald dat ook deze actievolle toevoeging aan de reeks moest worden opgenomen in het pakket. Een naamswijziging van trilogie naar collectie zou dan niet heel moeilijk te bewerkstelligen zijn. Het hele idee van het opnieuw uitbrengen van klassiekers is namelijk dat je een volledig stuk van de geschiedenis van een reeks kunt spelen en het is daarom jammer dat niet alle PlayStation 2-delen zijn overgezet. Al helemaal omdat Gladiator de nodige variatie had kunnen bieden tussen het platformwerk van de eerste drie delen.

Conclusie

The Ratchet & Clank Trilogy bewijst dat ook vandaag de dag sommige oudere platformgames wel bestaansrecht hebben, maar qua kwaliteit toch duidelijk aan tijd gebonden zijn. De reeks heeft zich in een decennia namelijk flink weten te verbeteren, waardoor de eerste drie spellen van de serie vooral leuk zijn om de geschiedenis van het duo te kunnen bekijken en hierdoor aan de relevantie getwijfeld kan worden. Voor liefhebbers van platformers vormt deze trilogie echter wel degelijk een leuk pakket, daar er natuurlijk wel drie aardige spellen voor een zacht prijsje worden aangeboden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Drie platformgames...
 • Opgepoetst jasje

Wat is NOT

 • ... die de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan
 • Bevat geen Ratchet & Clank: Gladiator

7.2

 1.   
  GENERAL_DS's avatar

  Het spel komt in ieder geval in mijn collectie 🙂

 2.   
  Mr Sonic's avatar

  Bij mij ook. 😀

 3.   
  mmx's avatar

  Ik heb deze nog op de ps2 ook maar deze HD versie laat ik niet schieten leuk voor de verzameling !

 4.   
  stoneface's avatar

  Wat bedoelen juliie met : … die de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan. ?

 5.   
  /DareDevil's avatar

  stoneface schreef, "Wat bedoelen juliie met : … die de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan. ?"

  Dat de gameplay dermate verbeterd is door de nieuwe delen dat het een stap terug voelt.

  Ik ben nu bezig met de Sly Trilogy. Ik ga ook nog zeker de Jak & Daxter Trilogy halen en deze komt er sowieso ook in. Ik hou wel van die HD Collections! 😆

 6.   
  ps3 gek's avatar

  Ik betaal in de playstation store zelfs nog voor crash team racing en rayman1! Goede games verslijten niet!

 7.   
  RenevdGijp's avatar

  Ga ik halen, Gladiator er niet in is zeker een minpunt. Voor mij was Gladiator meer een Ratchet 4 of 3,5. Was een goede game, daarna ben ik eigenlijk gestopt met de serie!

 8.   
  jessin9731's avatar

  heb nogsteeds de oude games voor ps2 en een ps2 hier zelf nog liggen, dus daar speel ik ze wel op:P echt een mooie klassieker vind ik deze!:D