Beste Peter, waarom zo kritisch?

In deze vierde serie van ‘Beste’ neemt Leon het stokje over van Tom. Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die zijn koffers al had ingepakt en klaar was om te vertrekken naar de E3. Hij is op dit moment net in Nederland geland en Leon verwelkomt hem met een verse brief.

Reactie op: Beste Leon, de koffers zijn gepakt! Beste Peter,

De E3 zit erop! Tegen de tijd dat je dit leest ben je net terug in Nederland, wat betekent dat je waarschijnlijk druk bezig bent met het typen van previews op je Mac. En begrijp me niet verkeerd: ik heb met volle teugen genoten van de E3 2012, maar een gevoel van opluchting maakt zich mij altijd meester na de laatste beursdag. Want gezellig is de E3 zonder meer (zeker wanneer onze bezoekers massaal komen chatten), maar het is tegelijkertijd ook altijd de drukste periode van het jaar.

Toch was ik zeer verbaasd over alle negatieve reacties die ik de afgelopen dagen heb gelezen. Bezoekers noemden de E3 2012 “waardeloos” en ook verschillende gamesites meenden dat de E3 een onbelangrijk evenement was geworden. En daar zakt mijn spreekwoordelijke broek van af! Ik heb namelijk ontzettend genoten van de beurs. De eerste gameplay van Splinter Cell: Black List, de onthulling van Beyond: Two Souls, een teaser van Gears of War, Nintendo die ons uit het niets verrast met Pikmin 3… Dat zijn stuk voor stuk toch geweldige gebeurtenissen?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de game van de show! Tijdens de E3-persconferenties komt de GamersNET-crew altijd bijeen in de TeamSpeak-server, waarbij we live het nieuws verdelen. Er wordt vrijwel continu gepraat, maar tijdens de indrukwekkende gameplay demo van Watch_Dogs werd er geen woord gezegd! Dat illustreert denk ik perfect hoe ontzettend vet die game is. Het concept van Watch_Dogs is zo simpel en geniaal tegelijkertijd, dat het eigenlijk een wonder is dat niemand hier eerder mee is gekomen.

Toegegeven: er waren weinig echte verrassingen op de E3 te bespeuren, maar dat neemt niet weg dat we zijn overspoeld met een lading AAA-games. Ik denk dat we gewoon te verwend zijn geworden met z’n allen. Daar komt bij dat de nieuwe generatie consoles voor de deur staat: het is vrijwel zeker dat we eind volgend jaar al aan de slag kunnen met de Xbox 720 en misschien zelfs de PlayStation 4. Dat betekent dat veel ontwikkelaars momenteel al werken aan games voor de nieuwe apparaten, wat tot logisch gevolg heeft dat er minder mensen overblijven om titels voor de huidige generatie te ontwikkelen – titels die wél tijdens deze E3 getoond hadden kunnen worden.

Daarom vraag ik mij af: waarom zo kritisch? We zijn de afgelopen E3 ontzettend verwend met een stortvloed aan toptitels, waarbij de focus zeer op de hardcore gamer lag (er was immers veel minder Kinect-, Move- en Wii-rotzooi aanwezig dan in de voorgaande jaren). Ik heb me kostelijk vermaakt en zie geen reden tot klagen (op de teleurstellende persconferentie van Nintendo na).

Maar als je me nu wilt excuseren, ik ga weer verder gamen. Succes nog met het schrijven van die zeventien previews hè ;o)

Cheers,

Leon

 1.   
  mmx's avatar

  Daar komt bij dat de nieuwe generatie consoles voor de deur staat: het is vrijwel zeker dat we eind volgend jaar al aan de slag kunnen met de Xbox 720 en misschien zelfs de PlayStation 4.

  Mooi dat is pas nieuws .

 2.   
  tijn80's avatar

  Ben het met je eens. Overall lijkt me de E3 prima geslaagd. Ik begin te denken dat de verwachtingen de realiteit overstijgen. Wanneer je te hoge verwachtingen hebt, zal je altijd teleurgesteld worden 🙄

 3.   
  Houserz's avatar

  Ik ben het met je eens we zijn veel te verwend.

  Je kan beter blij zijn met wat je voorgeschoteld krijgt , dan zeuren over iets wat je niet krijgt.