Risen 2: Dark Waters

Piratengames komen en gaan. De meeste zijn dan ook niet succesvol in het uitwerken van dit toch wel onderschatte thema. Dat terwijl piraten meestal wel garant staan voor een leuke tijd. Wat gaat er dan mis? En hoe denkt Piranha Bytes het beter te kunnen? Check het in de review van Risen 2: Dark Waters.

Games zijn een prachtig medium om bepaalde periodes van de menselijke geschiedenis in kaart te brengen. Dichterbij een ‘echte ervaring’ uit die periode zal je waarschijnlijk nooit komen. Dat dacht Piranha Bytes ook, want met Risen 2: Dark Waters kom je angstaanjagend dicht bij het leven van een echte piraat. Of toch niet?

Risen 2 brengt onze held uit het eerste deel terug en geeft hem een totaal nieuw doel. Na het bevechten van titanen in deel 1 zal onze held het moeten opnemen tegen reusachtige zeemonsters die de welvarende economie tussen verschillende tropische eilanden op de proef stelt. Cargo komt niet meer aan en schepen verdwijnen in de dieptes van de oceaan. Maar voordat we daar zijn moeten we opnieuw leren zwaardvechten, magie gebruiken en aapjes trainen om andere mensen te ontdoen van hun glimmende stukjes goud.

Puntje van kritiek

Allereerst wil ik beginnen te vertellen over de vervelende kant van Risen 2, waarna ik daarna vol lof naar het einde kan gaan. Want naar mijns inziens maakt Piranha Bytes in het begin van de game al een grote fout. Als de mooie wereld mij voorgeschoteld wordt, ben ik toch al snel onder de indruk. Maar als ik de karakters hoor praten erger ik me al snel aan de voicecast en lipsyncing. In een game met zoveel diepgang is het funest om uit de ervaring te worden getrokken door zulke fouten. Gesprekken voelen houterig en onnatuurlijk aan en gezichten van onbelangrijke personen zien eruit als een stuk papier. Daarbij maken de karakters tijdens een gesprek zes keer dezelfde beweging dankzij vreemde animaties. Jammer, want dat geeft de game in zo’n vroeg stadium al een puntje tegen.

Hakken, pareren en prikken

Het duurt niet lang voordat Piranha Bytes ons een heus zwaardgevecht voorschotelt. Dat is fijn, want na ons houterige gesprek ben ik wel toe aan wat actie. Onze held bevindt zich in een tropisch vertrek dat wordt aangevallen door zeemonsters in het licht van de volle maan. Daarbij zien we in de verte een schip de zee ingetrokken worden door immense tentakels. Een prachtig schouwspel! Maar dit moment van plezier wordt snel weggenomen. Tijdens het eerste zwaardgevecht voel je al dat het niet helemaal lekker loopt. Onze held kan hakken, pareren en prikken met zijn zwaard maar wederom zien de animaties er een beetje houterig uit. Ook zijn je slagen niet bevredigend omdat ik mijn tegenstander, dat zeemonstertje, niet eens raak. Na wat onderzoek blijkt Piranha Bytes vaker problemen te hebben met hun vechtsysteem. Ik neem dit puntje dan maar voor lief en probeer mee te laten voeren door het verhaal dat onze piraat me te bieden heeft.

Moeilijk

Risen 2 is niet onze gemiddelde RPG. Naar hedendaagse standaarden mag hij ingedeeld worden in de categorie “lastig”. Voor de echte hardcore RPG-speler en Risen-liefhebber geen probleem, voor de casual speler die van verhaal houdt misschien wel. Want onze held kan alle hulp gebruiken die hem tegemoet komt. Om in level te stijgen heb je XP, dat in deze game ‘Glory’ genoemd wordt, en geld nodig. Hiermee kun je je skills trainen en je karakter naar jouw gewenste pad sturen. Ben je meer offensief? Steek dan daar je punten in. Voor defensief werkt het systeem natuurlijk op dezelfde manier.

Gepoetste parel

Als je de game door begint te krijgen komt er wel een pareltje van een RPG naar boven. Het verhaal slokt je op en de karakters beginnen steeds minder onzin uit te kramen. Of dit komt omdat je het op dit punt gewend bent of omdat het daadwerkelijk beter wordt weet ik niet, wel weet ik dat ik er vanaf dit punt genoeg plezier aan beleefd hebt. Daarbij voelen. in tegenstelling tot de animaties, de omgevingen geweldig aan. De sfeer is goed en geloofwaardig, iets dat niet elke piratengame van zichzelf kan zeggen.

Conclusie

Het is moeilijk niet te veel van het verhaal te spoilen, dat zal je dus helemaal zelf moeten uitzoeken, maar dat is ook zeker de moeite waard. Wel is er een aantal puntjes van kritiek die je helaas op sommige plekken uit de ervaring haalt. Neem je die voor lief dan zal je zien dat Risen 2 een verrassend leuke game is die qua diepgang en moeilijkheidsgraad een stevige basis heeft. Dus trek je fles rum open en hijs het zeil, want Risen 2 komt je console of PC in gevaren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grootse wereld
 • Piraten!
 • Diepgaande RPG

Wat is NOT

 • Animaties
 • Vechtsysteem
 • Lipsync en voice acting

7.1

 1.   
  MikeGevers's avatar

  Mooie review.
  Ik heb spellen gespeeld met grotere fouten als hier genoemd worden, dus ik ga hem zeker proberen!
  Sterker nog, ik heb pas nog Two Worlds(deeltje één) uitgespeeld, en daar zitten veel van dezelfde fouten in.

 2.   
  See4urSelf's avatar

  Ja dat klopt! Hij lijkt aardig op een Two World, in een ander tijdsbestek.

 3.   
  Jarek's avatar

  Ik twijfel al sinds ik de releasedatum wist of ik hem nu moet gaan halen.
  Na deze review twijfel ik nog steeds..

  Als het echt klopt dat de gezichten van mensen die niet belangrijk zijn op papier lijken en dat de voice acting dramatisch slecht is dan blijf ik maar twijfelen. Maar aan de andere kant lees ik in de review dat het verhaal je wel bezig houdt. Ik hou namelijk ook wel van het piraten-genre..

  In elk geval een goede review! Maar een 7.1 overtuigd mij niet echt.

  Misschien later maar een keer uit de budgetbak vissen dan. 😉

 4.   
  Danielle.k's avatar

  See4urSelf schreef, "Ja dat klopt! Hij lijkt aardig op een Two World, in een ander tijdsbestek. "

  Ik zit op de console versie van deze game te wachten, voornamelijk omdat het een Piraten setting heeft.

  Offtopic:

  Ik heb Two Worlds nooit gespeeld en nu is de vraag is die game de moeite waard, ik heb namelijk deel 2 hier nog steeds in plastic liggen, ik ben een redelijke RPG fan en vroeg me af of Two Worlds 2 de moeite waard is.

 5.   
  See4urSelf's avatar

  Danielle.k schreef, "

  ”See4urSelf” schreef, "Ja dat klopt! Hij lijkt aardig op een Two World, in een ander tijdsbestek. "

  Ik zit op de console versie van deze game te wachten, voornamelijk omdat het een Piraten setting heeft.
  Offtopic:
  Ik heb Two Worlds nooit gespeeld en nu is de vraag is die game de moeite waard, ik heb namelijk deel 2 hier nog steeds in plastic liggen, ik ben een redelijke RPG fan en vroeg me af of Two Worlds 2 de moeite waard is."

  Als je hem zo makkelijk kunt spelen; waarom probeer je hem dan niet uit? Ik vind hem zelf geweldig 🙂 Volwassen game met een volwassen gezicht.

 6.   
  Danielle.k's avatar

  Ik weet dat het uitproberen natuurlijk erg makkelijk is omdat ik het spel al in huis heb, maar omdat het nog helemaal nieuw en in het plastic zit dacht ik laat ik eerst wat info opzoeken maar dat is er nooit van gekomen, totdat ik jullie er hier in dit topic over zag praten.

  Het verkopen van een spel wat nog in de verpakking zit is makkelijker, maar ik ga op je advies in en ga hem dit weekend proberen, ik moet alleen eerst Max Payne 3 uitspelen en ik zit geloof ik in de laatste act dus die is zo uit, dit weekend wordt dus weer lekker RPG genieten.
  Bedankt voor je advies.