LEGO Batman 2: DC Super Heroes

Al jaren komen er voortdurend Lego-games van Traveler’s Tales uit. Na de licenties van Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter en Pirates of the Caribbean is Batman nu voor de tweede keer aan de beurt. Daarom begon ik vorige week enigszins tegen mijn wil met het spelen van enkele levels van Lego Batman 2: DC Super Heroes, met de verwachting dat het weer hetzelfde zal worden. Die tegenzin veranderde echter al snel in een glimlach. Lego Batman 2 voegt namelijk stemmen aan de personages toe en maakt met wat kleine veranderingen het spelen toch weer leuk. En het coolste van de game? Je kan door Gotham City vliegen als Superman!

The man of the year

Qua verhaal is Lego Batman anders dan de rest van de Lego-games. Alle Lego-spellen zijn namelijk gebaseerd op de licenties van de films. De filmpjes geven de leukste scenes weer en de levels zijn gebaseerd op de spannende gedeeltes in de films. Lego Batman was hierop een uitzondering. Hoewel de personages wel allemaal herkenbaar waren, werd niet het verhaal van de Batman-films gevolgd.

In Lego Batman 2 is dit ook weer het geval, de game heeft zijn eigen verhaal. In Lego Batman was dat verhaal nog een beetje standaard en dun, in het vervolg gaan de makers echter helemaal los. Lex Luthor verliest namelijk de titel van the man of the year aan Bruce Wayne. De Joker is bij de uitreiking ook aanwezig en probeert de trofee en andere dingen te stelen. Nadat Batman hier een stokje voor steekt, besluiten Luthor en de Joker om samen te gaan werken zodat ze eindelijk Batman eens te kunnen verslaan. Batman wil dit gevecht in zijn eentje aangaan, maar hij zal steeds meer geholpen worden door de almachtige Superman en uiteindelijk de gehele Justice League.

Niet enkel slapstick

Het verhaal is extreem komisch, maar het moet echt uitgelegd worden en daarom is het zo fijn dat de personages stemmen hebben gekregen. Herkenbare scenes van films konden nog wel zonder geluid worden weergegeven, echter dat zou in deze game niet meer lukken.

De stemmen voegen overigens meer dan dit toe, want de personages krijgen een karakter. Batman is chagrijnig en op zichzelf gericht. Superman is juist een soort karikatuur van zichzelf. Hij wil altijd het goede doen, maar staat ook heel naïef in het leven. Dit moet natuurlijk met stemmen gebeuren, want met enkel gebaren waren de personages niet zo verschillend geweest.

De stemmen geven het spel ook een andere soort humor mee. Normaliter moet ik bij de filmpjes van Lego-games glimlachen om de slapstick humor, maar daar blijft het bij. Nu is er ook minder kinderlijke humor aanwezig. Robin is bijvoorbeeld een fan van Superman, wat Batman natuurlijk helemaal niet leuk vindt. Dat zorgt al voor hilarische scenes in het begin van het spel. Het is wel afwachten of de humor op hetzelfde niveau blijft, maar het begin is veelbelovend.

Hamsteren!

Na de leuke filmpjes begon het eerste level en al snel bleek dat de gameplay van het spel hetzelfde is gebleven als die in eerdere delen. Het vechten is simpel: met pakken of krachten moeten puzzels worden opgelost en bijna alles is kapot te slaan, wat muntjes oplevert. Ook kan een tweede speler nog steeds een extra controller pakken en meteen meedoen.

De missies duren iets langer dan in eerdere games. Met het eerste level was ik zeker een kwartier bezig, vrij lang voor een Lego-level. Het is dan ook erg goed dat je nu tussendoor kunt opslaan in een level. In de eerste missie kon dit wel drie keer, dus je zult niet meer zoveel opnieuw hoeven te doen.

Gelukkig zijn er wel wat extra opties in de levels gemaakt, zodat we het spel niet alleen maar gaan doorspelen voor het verhaal. De pakken van Batman en Robin zijn een stuk gevarieerder en bieden meer opties. Erg leuk zijn het x-ray pak van Batman waarmee je onzichtbaar kan worden en speciale puzzels kan oplossen en het acrobatenpak van Robin. Met dit pak kun je langs stokken slingeren, maar je kunt ze ook gebruiken tijdens het vechten. Het grappigste is echter dat je in een soort hamsterbal kan kruipen en rondrollen. Hilarisch!

Rennen of vliegen?

Ook heel leuk is dat de complete Justice League aanwezig is. In die League valt de Flash mij meteen op. Hoe snel zou hij zijn in de game? Ik begon te rennen en was wat teleurgesteld. Echter na een paar secondes kwam hij ineens op gang en ging hij echt verschrikkelijk snel! Misschien zelfs te snel, aangezien hem besturen best lastig was. Ook cool is dat de Flash zelfs tijdens het vechten snel blijft bewegen.

De meest gamers zullen echter vooral in Superman geïnteresseerd zijn. Hij is in de free play modus, maar ook in sommige normale levels speelbaar. Hij maakt zijn naam helemaal waar, want Superman is vrij machtig. Hij kan ijs maken, lasers uit zijn ogen schieten, heeft superkracht en hij kan zelfs vliegen. Dat klopt, in Lego Batman 2 kan een aantal personages vliegen! En dan hebben we het niet over op bepaalde punten even op een bezem kunnen zitten, zoals in Lego Harry Potter, maar echt vliegen. Dit vliegen is best grappig in de levels, maar wordt echt meesterlijk in de overworld. Dit is namelijk heel Gotham City.

Grote leegte

Het eerste wat ik deed toen ik in Gotham City werd losgelaten, was naar het topje van Wayne’s Tower vliegen en over de hele stad uitkijken. Ziet er goed uit! Deze stad dient echt als basis voor de missies. Een Batman-signaal wijst aan waar je heen moet. Het idee is echter dat je gewoon heel veel lol in de stad kunt hebben, met het verzamelen van collectibles of gewoon ronddolen. Ik denk dat dit dit voor kleine kinderen leuk is, maar mij viel het wat tegen aangezien er niet zoveel te doen is. Ik reed maar een beetje doelloos rond. Je kan dan wel bijvoorbeeld op een giraffe gaan zitten in de dierentuin, maar wie boeit dat nog na een paar keer? Daarom verwacht ik dat de stad verspilde moeite is en de meeste gamers er zo snel mogelijk doorheen zullen rijden op weg naar de volgende missie.

Conclusie

Ik weet zeker dat Lego Batman 2: DC Super Heroes weer een leuke game wordt. De filmpjes zijn grappiger dan in eerdere games, dit komt doordat de personages kunnen praten en doordat het verhaal erg leuk is. Ook zijn er weer nieuwe opties zoals een betere uitwerking van de pakken, nieuwe personages en het kunnen vliegen. Of het de beste Lego-game wordt, valt nog te bezien. Dan moeten de beloftes van een Gotham City waar altijd wel iets te doen is nog wel worden ingelost. Ook moet het sterke begin goed doorgezet worden en noodzaak is ook dat het niet al te snel voorbij is. Desalniettemin heb ik hoge verwachtingen!

 1.   
  lassieman's avatar

  Die LEGO games worden ondertussen ook wel een beetje uitgemolken. Ben toch wel benieuwd naar deze nu ze kunnen praten, hopelijk hebben ze nog steeds die humor.

 2.   
  toqeer's avatar

  lego batman was all vet dit word blijkbaar wel beter word weer leuk 🙂

 3.   
  nunen007's avatar

  Ik heb de LEGO games altijd al leuk gevonden. Ik denk dat deze game alle LEGO games overtreft!