Pinball Hall of Fame: The Williams Collection

Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D is de nieuwste pinballgame voor je Nintendo 3DS. Flipperkasten bestaan al jaren, net zoals hun digitale variaties (Windows Pinball). Met deze versie proberen Big Ben Interactie en Farsight Studios het beroemde spelletje ook naar de handheld van Nintendo te brengen, maar staat deze titel garant voor uren speelplezier of kun je beter je geld in een echte automaat stoppen?

Balls of steel

Het pinball-spel is al jaren oud. Meneer Harry Williams kwam met zijn eerste automaat in 1943 en is sindsdien één van de grootste namen in de industrie van de spelapparaten. Het concept is na al die tijd nog steeds hetzelfde gebleven: jij speelt met twee flippers en probeert het balletje zo lang mogelijk uit de put te houden, zodat je steeds meer punten kunt scoren. Een simpel concept voor een wereldberoemde activiteit. De hamvraag met Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D is echter of ditzelfde spel stand weet te houden op een handheld. Het principe leent zich er perfect voor en ook het ontwerp van het apparaat (de twee schouderknoppen) zijn ideaal om dit soort games op te spelen. Je kunt wel stellen dat het lastig is om een dusdanig simpel uitziend spel op een handheld te toveren, om hetzelfde gevoel mee te nemen.

Vele andere ontwikkelaars zijn Farsight al voorbijgegaan met een dergelijke game. Niet zo gek, want iedereen kent het spel wel. Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D biedt daarom ook een aantal gameplaymodes om het een beetje verfrissend te houden. Althans, dit wordt geprobeerd, want leaderboards en challenge modi kennen we natuurlijk allemaal uit honderden andere games.

Highscore, of toch niet?

Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D biedt drie gameplay-mogelijkheden: een arcade modus, waarin je vrij kunt spelen totdat je ballen op zijn, een challenge modus, waarin je steeds een hogere score moet behalen wil je doorgaan naar de volgende automaat en een tournament modus, waarin je op één 3DS met vier spelers om beurten een wedstrijdje kunt houden over verschillende automaten. Vernieuwend is het zeker niet, maar dit hoeft ook niet altijd bij dit type games.

De game kent zeven verschillende automaten: Pinbot, Funhouse, Black Knight, Gorgar, Space Shuttle, Taxi en Whirlwind, allen klassieke automaten uit de geschiedenis van de Williams-collectie. Elk van deze automaten is weer anders: van de standaarduitvoering tot een automaat met dubbele flippers. Op dit gebied, ondanks dat er maar zeven verschillende automaten zijn, is Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D best een leuke game, maar toch laat de game veel schieten, iets wat met de benuttigde functies van het Nintendo 3DS-systeem te maken heeft. Zo kun je het systeem 180 graden draaien, om zo een “echt” flipperkastgevoel te krijgen. Helaas werkt het stereoscopische scherm niet geheel optimaal vanuit dit perspectief en kreeg ik al snel hoofdpijn, iets wat ik niet eerder heb gehad bij het spelen van een 3D-game. Ook daalt de framerate enigszins als je het 3D-effect gebruikt, waardoor het spel niet helemaal vlekkeloos verloopt.

Conclusie

Het is lastig om een game zoals deze eerlijk te beoordelen. Een adviesprijs van 40 euro voelt niet heel eerlijk aan, want je krijgt immers maar zeven kasten en drie verschillede gameplaymodi, die elk veel op elkaar lijken. Toch biedt Pinball: Hall of Fame – The Williams Collection 3D vermaak, want flipperen blijft immers altijd leuk. Helaas is het wel zo dat het punt waar de game te koop mee loopt (het gebruik van stereoscopisch 3D) niet vlekkeloos is, waardoor hoofdpijn ontstaat en dit resulteert in het stoppen met spelen. Vind je flipperen echt fantastisch en bezit je een 3DS? Dan zul je dit ongetwijfeld leuk vinden, maar mijn advies is toch: zoek een echte pinball automaat op en speel daarop, want dat blijft na al die jaren nog steeds ongeëvenaard in vergelijking met de game-uitvoeringen van het wereldberoemde spelletje.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Waarheidsgetrouwe kasten
  • Simpel vermaak

Wat is NOT

  • 3D-effect veroorzaakt hoofdpijn
  • Weinig kasten

5

Meer Pinball Hall of Fame: The Williams Collection

22/5/2012Beste Peter, komkommertijd? 2
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren