Awesomenauts

Knotsgekke personages, de Awesomenauts, nemen het in een strijd op leven en dood tegen elkaar op in dit nieuwe spel van Ronimo Games. Met een speelbare RObot, een NInja en een aap (MOnkey) doet Awesomenauts de naam van de ontwikkelaar eer aan. Gelukkig zit het met de kwaliteit die we gewend zijn van de Nederlandse ontwikkelaar ook wel snor.

How to play?

In Awesomenauts vechten twee teams, zoals zo vaak, tegen elkaar. Ieder team bestaat uit drie (menselijke) spelers, die ieder een verschillend karakter hebben. Het uiteindelijke doel voor je team is om de basis van de tegenstander te vernietigen. Hiervoor zal je wel eerst verschillende torens moeten slopen, waarbij dekking van de bots uit je team bijna een vereiste is. Terwijl jij namelijk met groot gemak vijandige bots kan uitschakelen, ben je een makkelijk prooi voor de vijandige torens. Doordat bots een schild kunnen gebruiken tegen torens, blijven bots juist relatief lang leven tegenover een toren. Dit geeft jou de benodigde dekking om een toren uit te schakelen.

Ondertussen moet je uiteraard ook nog rekening houden met de drie Awesomenauts van de tegenstander, want die laten dit natuurlijk niet zomaar gebeuren. Ieder karakter heeft ook weer zijn eigen sterke en zwakke punten en twee skills. Zo is er Clunk, een grote robot met een grote hoeveelheid health die zichzelf kan opblazen om veel schade te doen. De keerzijde is wel dat hij een stuk langzamer is dan de rest. Ook is er Leon, een soort hagedis zich die juist bijzonder snel voortbeweegt en zichzelf onzichtbaar kan maken. Hij heeft echter alleen een zwaard, dus je zult dicht bij de tegenstander moeten komen voordat je hem kan aanvallen.

Balans

Voor het slopen van bots, turrets en de spelers uit het andere team krijg je Solar, een munteenheid waarmee je jouw eigen vaardigheden kan upgraden. Aan het einde van ieder potje krijg je experience, waarmee je omhoog levelt. Daarmee speel je de zes karakters en uitbreidingen voor je skills vrij. Hiermee komen we wel bij een heikel punt aan: deze uitbreidingen zijn vaak krachtiger dan die in het begin. Dit zorgt ervoor dat spelers met een hoog level vaak gedurende een potje steeds sterker worden dan spelers van een lager level.

Daarnaast lijken sommige (combinaties van) karakters toch wel structureel beter dan andere. Deze kleine balansproblemen nemen echter niet weg dat Awesomenauts gewoon een heel vermakelijk spel is waar de nodige tactiek bij komt kijken. Zo heeft iedere map weer verschillende aanlooproutes, waardoor je per map van strategie moet wisselen. Helaas zijn er momenteel nog maar drie mappen, wat ondanks de grote onderlinge verschillen na verloop van tijd toch repetitief gaat aanvoelen.

Awesome!

Zoals je al uit de eerder vermelde karakteromschrijvingen van Clunk en Leon op kan maken, bevat Awesomenauts enkel knotsgekke personages. Deze maffe karakters met hun absurde skills, waaronder een grote stier als stormram, passen dan ook uitstekend bij het cartooneske uiterlijk van het spel. Deze grafische stijl zorgt ervoor dat je de actie op het scherm nooit serieus kan nemen, wat heerlijk verfrissend is.

Evenals veel andere vergelijkbare games is Awesomenauts volledig op de multiplayer gericht. De game kent naast online multiplayer ook splitscreen-ondersteuning, waarbij je met maximaal drie spelers offline aan de slag kan. Dit is een ideaal aantal, aangezien een team altijd uit drie spelers bestaat. Met drie man offline aan de slag gaan is dan ook zeker aan te raden, omdat dit je een groot tactisch voordeel geeft. Doordat Awesomenauts zo op de multiplayer gericht is, kent het spel dan ook geen verhaallijn als singleplayer. Wel is de game ook speelbaar met bots in plaats van andere spelers.

Conclusie

Awesomenauts is een vermakelijke game geworden, die er door de grafische stijl en bijzondere karakters ook nog eens heel leuk uitziet. Helaas kent het spel momenteel maar drie verschillende mappen, wat op den duur toch gaat vervelen. Ook de balans is af en toe niet helemaal in orde, doordat bepaalde combinaties van karakters wel erg krachtig zijn. Daarnaast hebben spelers met een hoger level een duidelijk voordeel ten opzichte van gamers die nog niet zo ervaren zijn. Laat dit je er echter niet van weerhouden om Awesomenauts in splitscreen of online met je vrienden te gaan spelen, want het levert je gegarandeerd een hoop leuke matches op!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Speelt lekker weg
 • Grafische stijl
 • Splitscreen

Wat is NOT

 • Weinig mappen
 • Balans soms verstoord

8

 1.   
  lassieman's avatar

  Ziet er wel grappig uit, de naam doet trouwens erg denken aan Scriblenauts ;p

 2.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Al wel gedownload maar nog niet gespeeld
  ๐Ÿ˜›

 3.   
  toqeer's avatar

  ja en idd de naam dacht ook gelijk aan scraublenauts ๐Ÿ˜›

 4.   
  Fabianb's avatar

  Ik ben bijna 2e prestige en ik ben clan leader van de eerste awesomenauts clan met al 10 teams. Geweldig spel. ๐Ÿ˜‰

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  Fabianb schreef, "Ik ben bijna 2e prestige en ik ben clan leader van de eerste awesomenauts clan met al 10 teams. Geweldig spel. ๐Ÿ˜‰ "

  Klinkt interessant. ๐Ÿ™‚ Speel je het op de PlayStation of Xbox?

 6.   
  Fabianb's avatar

  Leon 2.0″][quote=”Fabianb schreef, "Ik ben bijna 2e prestige en ik ben clan leader van de eerste awesomenauts clan met al 10 teams. Geweldig spel. ๐Ÿ˜‰ "

  Klinkt interessant. ๐Ÿ™‚ Speel je het op de PlayStation of Xbox?[/quote]

  Xbox ๐Ÿ˜‰