Datura

Datura is een soortnaam voor planten uit de nachtschadefamilie. Een geringe dosis van deze planten zorgt onder andere voor verwardheid en hallucinaties. Een kleine dosis van een dergelijke plant kan al dodelijk zijn. Waarom het spel Datura deze naam heeft meegekregen, wordt al in het begin duidelijk. Een opeenvolging van rare gebeurtenissen staat je te wachten.

Ambulances, varkens en een auto

Datura laat je beginnen in een ambulance. Je ligt daar in de auto, terwijl er allemaal elektrodes op je zijn geplakt. Met je PlayStation Move of gewone controller bestuur je een zwevende hand, waarmee je deze elektrodes van je af probeert te trekken. Plotseling geeft de zuster je een spuit en alles wordt zwart. Als het weer licht wordt, bevind je je ineens op een hele andere plaats. Mocht dit je al wat raar in de oren klinken, dan kan ik je verzekeren dat het allemaal nog een stuk vreemder wordt. Pas als de laatste cutscene van het spel bezig is, begint alles wat eerder in het spel gebeurd is enigszins logisch te worden. De hele ervaring blijft echter voor eigen interpretatie vatbaar.

De game is volledig doordrongen met vreemde gebeurtenissen. Het ene moment verwijder je stokken uit een kuil, zodat een varken door kan lopen. Een paar seconden later rijd je ineens in een auto op een doodstille weg, niet wetende wat er zal gaan gebeuren. Dergelijke momenten worden gestart als je eenvoudige puzzels op weet te lossen. In die gebeurtenissen moet je vaak weer een kleine puzzel oplossen of een bepaalde actie ondernemen en voor je het weet ben je ineens weer terug op de plek waar het allemaal begon.

Deze actiemomenten worden allemaal begeleid met meeslepende muziek die de ervaring nog intenser maakt. Grafisch oogt het spel daarnaast zeker niet slecht, al helemaal niet als je weet dat het een PlayStation Network-titel is. Ook het feit dat je het spel vanuit first-person-perspectief speelt zorgt dat je echt in de verschillende gebeurtenissen gezogen wordt.

Veel te kort

Helaas bevat Datura maar tien van deze eerdergenoemde evenementen en hierdoor ga je wel erg snel door het spel heen. Zeker omdat de puzzels meestal niet erg lastig zijn. Hoewel de puzzelgame een PlayStation Network-titel is, is een speelduur van circa drie uur toch wel heel erg kort. De gebeurtenissen in Datura kunnen dan wel op twee verschillende manier eindigen, dit verlengt de speelduur nauwelijks. Mocht je namelijk overwegen om het spel voor een tweede keer uit te spelen, dan kom je er in je tweede speelsessie achter dat je nog veel sneller klaar zal zijn met het spel. Doordat je dan alle puzzels al kent, ben je met gemak minder dan een uur bezig met het uitspelen van de game.

Een zwevende hand

Zoals eerder al genoemd werd kan je Datura spelen met de PlayStation Move, maar je kan ook gebruikmaken van de normale PlayStation-controller. Datura is echter duidelijk ontwikkeld voor Sony’s motion controller. De zwevende hand die je bestuurt beweegt, bij gebruik van de Move, namelijk bijna gelijk aan je eigen hand. De knoppen die gebruikt worden zitten ook allemaal op de Move-controller, een losse navigation-controller is dus niet nodig.

Deze besturing is echter wel even wennen. Het gebeurt namelijk dikwijls dat je hand achter een voorwerp blijft hangen, omdat je hem te ver naar voren hebt gestoken. Als je dit eenmaal in de gaten hebt, kan je hier uiteraard wel rekening mee houden. Lastiger is bijvoorbeeld dat je zelfgetekende kaart soms ineens niet meer tevoorschijn wil komen. Dit zorgt voor vervelende momenten, die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Het spel maakt wel gebruik van enkele handige foefjes in de besturing, zo is de driehoekknop jouw grote vriend. Deze laat je, indien je in de buurt bent van een belangrijk voorwerp, hier automatisch naar kijken.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat Datura een uniek puzzelspel is. De combinatie van het oplossen van puzzels, de vreemde cutscenes en een overkoepelend verhaal dat pas aan het eind enigszins duidelijk wordt: als het je ligt, dan kan je ervan genieten. Helaas werkt de besturing niet altijd mee, al is dit gedeeltelijk een kwestie van gewenning. Het grote minpunt van dit spel is dat het te kort is. Hoewel Datura voor maar 7,99 euro in de PlayStation Store ligt, ben je slechts twee á drie uur bezig met de puzzelgame. Datura levert je weliswaar een bijzondere ervaring op, toch is deze helaas veel te snel voorbij.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Unieke ervaring..

Wat is NOT

 • ..die veel te snel is afgelopen
 • Besturing werkt niet altijd mee

7

 1.   
  Dagger_of_Time's avatar

  deze game is dus echt wat voor mij. kort, misterieus en leuke art. doet me een beetje denken aan folklore, waar ik ooit een demo van heb gespeeld. ook heel vaag. maar die heb ik nooit helemaal gedaan. ga m zo downloaden.

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Het is echt een leuk spel, pas aan het einde van het spel begon er echt een belletje bij mij te rinkelen, van hij alles zat. 🙂 Maar het is zo ongelofelijk jammer dat je er zo snel mee klaar bent. Desondanks ga je je er zeker mee zal vermaken.

 3.   
  lassieman's avatar

  Ziet er leuk uit, probeer ik misschien wel even ;D

  Oh, alleen PS3, faal

 4.   
  Tadao's avatar

  “Who are you?” Aan de handen te zien.. Rayman

 5.   
  squidgyboy's avatar

  ziet er wel grappig uit… 8)

 6.   
  Dagger_of_Time's avatar

  En uit istie. Mooie ervaring, maar ben geen stap verder dan de trailer

  Spoiler

  Autoongeluk, droom, ziekenhuis, verdoving, ? De droom laat zien wat er gebeurd kan zijn, maar zo vaag, je loopt sloom en kijkt moeilijk. Echt een coole droom.

 7.   
  Leon 2.0's avatar

  Dagger_of_Time schreef, "En uit istie. Mooie ervaring, maar ben geen stap verder dan de trailer
  Spoiler
  Autoongeluk, droom, ziekenhuis, verdoving, ? De droom laat zien wat er gebeurd kan zijn, maar zo vaag, je loopt sloom en kijkt moeilijk. Echt een coole droom.
  "

  SPOILER

  Daar gok ik ook op, als je in die ambulance ligt krijg je ook een verdoving. Volgens mij krijg je daar al die hallucinaties weer van. Die man die je bijvoorbeeld probeert te vermoorden zie je ook weer terug in het ziekenhuis. Je ligt wellicht in die ambulance doordat je een auto-ongeluk hebt gehad, maar veel andere dingen kan ik niet echt plaatsen, zoals dat gevangenentransport..

 8.   
  Dagger_of_Time's avatar

  Las ook iets over multiple endings? Hoe doe je die. Door vals t spelen op xilofoon? Verder heb j dacht ik geen keuzes. Of door t varken niet aan t rijden?

 9.   
  Leon 2.0's avatar

  Keuzes worden aangegeven met een wit of zwart bolletje op je kaart, wit is goed en zwart slecht. Bij zo’n gebeurtenis vliegen er dan ook vlinders of insecten weg. Bijvoorbeeld in de sneeuw kan je ervoor kiezen het ijs weg te hakken bij die hand of bij dat geld oid. Ik gok inderdaad dat je dat varken ook kan ontwijken.

 10.   
  Dagger_of_Time's avatar

  Okej. Maar dan heeft dat enkel invloed op de eindscene, hoe die mensen erbij zitten? Wat een supergame is t toch