Crysis 3 First Look

Persoonlijk had ik een aankondiging van de derde Crysis nog niet verwacht, maar vorige week kwam het uit het niets. En met een reden, want nog geen week later was in Londen de EA Showcase, waar wij direct een eerste kennismaking kregen met Crysis 3. Met de CryEngine 3 op zak, een nieuwe protagonist, nieuwe krachten en nieuwe wapens gaan we 20 jaar na het tweede deel terug naar de jungle die New York heet. Een letterlijke jungle wel te verstaan.

Een boog is stil

Het is na de gebeurtenissen uit Crysis 2, dat de lugubere C.E.L.L. Industries grote koepels heeft gebouwd over de grootste steden van de wereld. Om die reden is New York (Liberty Dome) beschermd gebleven van alle invloeden van buitenaf en heeft de natuur zich in alle vrijheid kunnen verspreiden. De stad is veranderd in een jungle, die de ontwikkelaar zo organisch mogelijk heeft willen maken. Zo zorgen de begroeide gebouwen op de achtergrond voor een dichtbegroeid effect, waar het meeste zonlicht wordt geblokkeerd en genoeg ruimte is om je te verstoppen. Het ziet er schitterend uit, met een beklemmend gevoel in een open stad.

Vooral de ruimte om je te verstoppen is belangrijk in Crysis 3, want de game krijgt een grotere focus op sluipwerk en dat is te danken aan de introductie van de Composit Bow, een boog die gebruik maakt van vele verschillende pijlen, die is af te vuren zelfs als de cloak van je Nanosuit aanstaat. Dit maakt het gebruik van dit wapen zeer bevredigend, zeker omdat ook de mogelijkheid er is om de pijl te volgen in een sexy camerapositie in de derde persoon. Vanaf de boog tot het slachtoffer, alles is perfect te zien. Naast gewone pijlen is de ”CompBow” te gebruiken met elektrische pijlen, vuurpijlen en explosieve pijlen, die met de CryEngine 3 een prachtig effect opleveren. En sinds Bioshock weten we natuurlijk ook dat water en elektriciteit niet samengaan, wat zorgt voor nieuwe strategieën.

Oude bekenden

Maar er is nog meer nieuws onder de zon, want voor spelers van de eerdere delen is het tof om te weten dat je in de huid gaat kruipen van Laurence “Prophet” Burnes, de leider van het team uit de eerste Crysis en een tof karakter in het tweede deel. Ook Psycho, protagonist van Crysis Warhead, zal na afwezigheid in Crysis 2 een rol krijgen in Crysis 3 en ook dat moet voor fans van de serie goed nieuws zijn. We hebben hem in de demo niet gezien, maar hij was duidelijk te horen aan de andere kant van Prophet’s koptelefoon. Daarnaast zijn de Ceph terug van weggeweest, er is dus weer genoeg buitenaards kont te schoppen.

Zoals in elke Crysis zal ook in het derde deel het Nanosuit een belangrijke rol spelen. Een nieuwe functie die we te zien kregen was het hacken, waardoor je turrets kunt overloaden en zwevende camerasystemen kunt overnemen. Er komen natuurlijk veel nieuwe gameplaymogelijkheden bij met deze nieuwe kracht en ik hoop dan ook dat ontwikkelaar Crytec Frankfurt nog meer nieuwe opties toevoegt aan het pak. Overigens is ook een tweede nieuwe wapen getoond, namelijk de Typhoon, een menselijk machinegeweer dat 500 kogels per seconde afvuurt, waarbij vooral het geluid geweldig is. De kracht van 500 kogels in een seconde komt echt naar voren.

Voorlopige conclusie

De Urban Rainforest lijkt een toffe nieuwe setting te worden voor Crysis 3 en hoewel de informatie die we gekregen hebben schaars is, lijkt de richting voor het derde deel wel duidelijk. De Composit Bow zorgt voor een meer sluipende gameplay en ook de hack-functie van het Nanosuit brengt nieuwe gameplay met zich mee. De game is nu al schitterend en dat bekende karakters hun weg terug naar de franchise vinden is leuk voor de fans. De game verschijnt pas in de lente van 2013 en in aanloop van die release krijgen we natuurlijk veel meer te zien van Crysis 3. Te beginnen met de E3 in juni. We houden jullie op de hoogte!

 1.   
  gatemaster64's avatar

  fijn dat prophet en phycho weer terug komen!

  aleen prophet is dood huh hoe kan dat dan 😕

 2.   
  Carcass's avatar

  ”gatemaster64″ schreef, "fijn dat prophet en phycho weer terug komen!
  aleen prophet is dood huh hoe kan dat dan 😕 "

  Tja idd ene Alcatraz heeft zijn pak in deel 2 overgenomen en bleef aangesproken worden met prophet en er bleven wel herinneringen van prophet terugkomen.

  Heb alleen gemist wat er van nomad geworden is.

 3.   
  ikketjuh's avatar

  serieus 500 kogels per seconde? wtf xD
  en idd de eerste prophet is dood, maar in crysis 2 heb je zijn identiteit overgenomen dus het imago ‘prophet’ bestaat nog wel denk ik dan…

 4.   
  killingdj0's avatar

  Carcass schreef, "

  ”gatemaster64″ schreef, "fijn dat prophet en phycho weer terug komen!
  aleen prophet is dood huh hoe kan dat dan 😕 "

  Tja idd ene Alcatraz heeft zijn pak in deel 2 overgenomen en bleef aangesproken worden met prophet en er bleven wel herinneringen van prophet terugkomen.
  Heb alleen gemist wat er van nomad geworden is."

  Ja idd nomad is MIA

  Maar in ieder geval: Prophet was samegesmolten met het pak ( ziel enzo) en nu zit prophet in je dus ben je eigenlijk prophet en psycho

 5.   
  FishHookz's avatar

  De game ziet er leuk en netjes uit, maar ik denk niet dat deze game iets voor mij is. Ik heb al eerder getwijfeld of ik deel 2 moest halen aangezien ik daar veel positieve over hoorde maar heb het toch maar niet gedaan. Als je twijfelt, niet doen.

 6.   
  Fatal1ty's avatar

  Dit mogen ze van mij nog een jaartje in de ontwikkeling plaatsen nog veel te snel vind ik ze kunnen nog veel meer uit deze engine halen en ik hoop toch op méér features, het is netjes maar kan nog véél beter. 🙄

 7.   
  mmx's avatar

  rustig afwachten en we zien wel wat ervan komt 🙂

 8.   
  barto89's avatar

  Heb er zin in!

 9.   
  nigel1994engel's avatar

  snel gameplay van de console ben benieuwd wat ze er nog mee kunnen, op naar next gen 😀

 10.   
  Talska's avatar

  Ah weer een game van top kwaliteit komt eraan.

  Laat hem het liefst midden 2013 uitkomen ofzow 😀 meer games aan mijn verslaving kan echt niet 😥

  Goed dit ziet er goed uit 😉

 11.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  mmx schreef, "rustig afwachten en we zien wel wat ervan komt 🙂 "

  jij begrijpt het.

  Heb sowieso in Crytek wel vertrouwen dat het wat nice word

 12.   
  Fox's avatar

  Hopen dat ze nu wel een goede anti cheat krijgen. Bijvoorbeeld VAC, oooo wacht! Dat kan niet meer xD.

  Maar srsly … Je kan zo hacks van 1-2 jaar oud gebruiken op crysis 2… Dat is echt zoo fout. Punkbuster is echt achterhaald. Denk dat je gewoon detected hacks kan gebruiken als je sandboxxy gebruikt…

 13.   
  ridiculus's avatar

  is het niet 500 kogels/minuut?
  500/seconde is nogal veel

 14.   
  ExtremeDotCom's avatar

  Kijken en afwachten..Veel over kun je niet meer zeggen atm