Of Orcs and Men

Onlangs mochten wij met GamersNET een kijkje nemen bij Focus Interactive in Parijs. Niet alleen hebben wij daar de RPG Game of Thrones bekeken en voorzien van een puike preview, maar ook hebben wij kennis kunnen maken met Of Orcs and Men, een RPG die een heel apart verhaal vertelt. Want het is niet langer zo dat de orcs de slechteriken zijn, maar de mensheid is juist de onderdrukkende partij. Jij krijgt twee karakters onder de knoppen, een Orc en een Goblin om de mensheid een lesje te leren.

Komisch duo

Of Orcs and Men is nog niet zo lang in ontwikkeling als Game of Thrones en dat is direct te zien aan het grafische uiterlijk van de game. Het was zelfs verbazingwekkend om te zien hoe mooi de treurige regen neerviel op de groenige lichamen van de Orc, Arkail, en de Goblin, Styx. Het zijn deze twee gasten waar je de gehele game mee gaat beleven, waarbij de Orc de sterke bruut is, met grote armen krachtig genoeg om bepaalde muren te breken, maar ook diverse nekken van menselijke tegenstanders. Styx is een volledig ander verhaal, hij is klein en snel en kan daardoor plekken bereiken die Arkail nooit kan bereiken. Het is dus zaak de twee spelers op goede momenten te besturen en wisselen kan dan ook op elk willekeurig moment in het spel.

De missie van het spel is duidelijk, vernietig de Emperor, de keizer van de mensheid. En je geeft de protagonisten groot gelijk, want wij mensen zijn geen lievertjes. Goblins worden bij bosjes afgemaakt en Orcs worden gevangen om te gebruiken als slaaf. De samenleving van de Orcs en Goblins is dan ook onderdrukt en je vindt vooral collega’s in het HUB-gedeelte van de wereld. Daar kun je nieuwe bepantsering en wapens aanschaffen, alsmede nieuwe missies selecteren. Er zijn in totaal vijf werelden, maar op dit moment heb ik nog geen idee hoe groot de game is.

Strategie en diepgang

Wel duidelijk is dat strategie in de gevechten een continu proces is. Hoewel je beide karakters op ieder moment onder de knoppen kunt krijgen, spelen ze heel anders. Arkail heeft bijvoorbeeld een Rage Bar, een meter die tot een woedeaanval leidt als het gevuld is. Ook hierbij is strategisch denken van belang, want je verliest tijdens een woedeaanval de controle over je Orc. Het is dus zaak om deze uitspattingen goed te plannen. Styx heeft daarnaast een Manna-bar en het is zaak om hem ver van de gevechten te houden zodat hij van afstand kan meevechten met een kruisboog en magische krachten. Daarbij is het dus ook nog belangrijk dat de Arkail alle aggro (aandacht) naar zich toetrekt met verschillende moves.


Zoals elke goede RPG is er heel veel aan te passen in Of Orcs and Men. Zo zal nieuwe bepantsering het uiterlijk van je karakters aanzienlijk veranderen en dit is ook zo met bewapening. Het helpt enorm dat het karakter-design erg mooi is, want elk nieuw attribuut maakt je karakters weer veel mooier en daarnaast heeft het natuurlijk ook invloed op de stats. Ook Team Skills zijn een fijne toevoeging en daarin kan de Orc zijn kleine vriendje bijvoorbeeld naar verre tegenstanders werpen.

Voorlopige conclusie

Of Orcs and Men kan wat mij betreft een grote verrassing worden. Niet alleen ziet de game er grafisch erg goed uit, dat de mensen de slechteriken zijn en jij daartegen moet strijden is een verfrissend verhaal. Ook voelt de game een stuk toegankelijker dan bijvoorbeeld Game of Thrones, het neemt zichzelf niet zo serieus en dat is volgens mij ook de kracht van de game. Dat het nog niet bekend is gemaakt of deze game coöperatief te spelen is, is mij een groot raadsel, want als er één game leuk is voor met een maatje, dan is het wel Of Ocrs and Men. RPG-liefhebbers moeten deze game op zijn minst in de gaten houden alvorens het verschijnen in het vierde kwartaal van dit jaar.

  1.   
    cookymonster's avatar

    Klinkt interresant maar het word toch weer bang afwachten of het niet zo’n mislukking word waar je veel van had verwacht.

  2.   
    yostiemontana's avatar

    Ik wil dat er een nieuwe Spellforce komt, met dit soort graphics 😀

  3.   
    xizaaR's avatar

    Lijkt me een leuke game, wel jammer dat hij niet op de PS3/PC uitkomt.