The Witcher 2: Enhanced Edition

Stel je een wereld voor waarin jij al jarenlang monsters afslacht om je brood te verdienen, gevreesd bent bij menig mens en een ongelooflijke reputatie hebt… Jij bent Geralt of Rivia, een Witcher. Geralt is al vaker voorbij gekomen in een aantal games, waarvan de meest recente versie The Witcher 2: Assassins of Kings was. Ditmaal is de witharige man terug in de beste versie van de game, de Enhanced Edition.

Een natte droom voor Witchers

CD Project RED heeft met The Witcher 2: Assassins of Kings een geweldige game neergezet. Ondanks de vele lovende reacties op deze titel zijn er ook veel punten van kritiek geweest. Deze special Enhanced Edition laat zien dat de ontwikkelaar haar fans serieus neemt en heeft met deze game de perfecte versie van The Witcher 2 gemaakt.

The Witcher 2: Enhanced Edition is pure fanservice. Laten we de verbeteringen eens op een rijtje zetten, te beginnen met de introductie van een ander platform, wellicht de beste stap van de ontwikkelaar. Zowel PC- als Xbox 360 gebruikers kunnen nu genieten van deze geniale game, zodat nu het meeslepende verhaal van Geralt zich naar een breder publiek weet te werken. Maar uiteraard is dat niet alles, want CD Project RED heeft ook alle voorgaande DLC van de game op de disc ingebakken, waardoor je als Xbox 360 speler op geen enkel vlak iets zal missen. Daarnaast is er ook nog eens vier uur extra gameplay te vinden in het spel, waardoor je nog een stukje langer kunt genieten van de game.

Ook de scherpe kantjes zijn bijgewerkt, op vele verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is de toegevoegde tutorial. Veel mensen vonden dat de game lastig was om in te stappen, iets wat erg serieus is genomen met deze re-release. Nu kun je ervoor kiezen om je avontuur met een losstaand introductiehoofdstuk te beginnen, waarin de basisprincipes van het spel (inclusief de controls) uitvoerig worden behandeld. Het lijkt erop dat de ontwikkelaar zich opnieuw heeft weten te overtreffen en haar game echt wou perfectioneren.

Oh… Miss Merigold…

Zowel het verhaal als de gameplay van The Witcher 2 staan als een huis. Het verhaal speelt zich af in een duistere fantasy wereld, een wereld waarin discriminatie, moord en mysterie heel normaal lijken te worden. Tevens dwaalt er ergens een koningsdoder rond, die wellicht een Witcher zou kunnen zijn. Dit is vreemd, want jij, Geralt, zou de laatste Witcher zijn. Door een reeks gebeurtenissen beland jij in de gevangenis, beschuldigd van de moord op verscheidene koningen, niet wetende dat er een andere Witcher rondloopt. Aan jou de taak om Geralts naam te zuiveren en het land te redden.

De grafische stijl werkt goed samen met de algehele sfeer van de game, waardoor het verhaal extra indrukwekkend overkomt. Wellicht klinkt dit wat vaag, maar bij het spelen van het spel wordt het direct duidelijk. De game neemt zichzelf ongelooflijk serieus en wist mij constant op het puntje van mijn stoel te houden. Daarnaast voelt The Witcher 2 erg volwassen aan, iets wat met nadruk terugkomt in het algehele thema. Seks, drugs en doodslag… Het komt allemaal aan de orde, zeker tijdens de geheime badscéne met ene mevrouw Merigold.

Geen één moment van verveling

Er zijn tegenwoordig veel open-world roleplaying games, zoals Skyrim en Fallout, maar toch is The Witcher 2 hier absoluut geen slappe variant van. Dit wordt al snel duidelijk tijdens het spelen van de diverse quests. De ene keer moet je een enorm monster doden, om zo de bewoners van een dorp te redden en de andere keer moet je een bepaald wapen zien te bemachtigen voor een ander doeleinde. Het is allemaal zeer divers.
Daarnaast zit de game vol keuzeopties, die elk het spel op drastische wijze kunnen veranderen. Een voorbeeld hiervan is de uitkomst van de burgeroorlog die tijdens de game bezig is; sluit jij je aan bij de soldaten van de mensen, of hou jij je liever bezig met de Scoia’tael: een groep elven die strijd tegen het onderdrukkende regime van de mensheid. Dankzij deze opties is geen playthrough hetzelfde en kent de game meerdere eindes.

Maar ook het combat-systeem is bijzonder. Geralt weet hoe hij een zwaard moet gebruiken en laat dit keer op keer op spectaculaire manieren zien. Met één druk op de knop tovert Geralt gracieuze moves uit zijn mouw. Toch is dit geen hersenloze buttonbasher. Zo heeft Geralt twee zwaarden, één voor elk soort vijand (menselijk of monsters). Dit betekent dat je keer op keer je tactiek kunt (en moet) aanpassen om heelhuids uit een gevecht te komen. Uiteraard kun je ook gebruik maken van magie, waardoor je de vele battles naar jouw hand kan zetten. Het RPG gedeelte van de game komt hier ook weer naar boven, door middel van het level systeem en de bekende skill-tree. Ben jij meer van de magie, close quarters combat of toch van het brouwen van drankjes? De keuze is aan jou.

Conclusie

The Witcher 2: Enhanced Edition is de ultieme versie van een geweldige game. CD Project RED heeft duidelijk naar haar fans geluisterd en heeft ervoor gezorgd dat bijna alle vragen en kritiekpunten in deze game verwerkt zijn. Xbox 360 gebruikers kunnen nu eindelijk aan de slag met Geralt, en daarnaast is de Enhanced update volledig gratis te downloaden is voor eigenaren van het originele The Witcher 2: Assassins of Kings voor de PC. Fanservice zoals je het niet meer vaak tegenkomt.

Ben jij een ervaren Witcher speler, een nieuwkomer of wil je deze game op de Xbox 360 uitproberen? Dan is dit een absolute must-have en tot nu toe mijn game of the year.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Mooier
  • groter en beter dan ooit te voren
  • Een ongeloofelijk diepe game
  • Actie & RPG elementen in perfecte harmonie
  • Vier uur extra gameplay
  • Hard nodige verbeteringen zijn toegevoegd

Wat is NOT

  • Alles komt tot een eind... Uiteindelijk

9.5

  1.   
    SonyBoy's avatar

    Als enigste minpunt: jammer dat er een einde aan de game komt (of ietws dat er op lijkt) en dan 0,5 punt eraf trekken? Is dat niet een reden om hem juist nog hoger te geven?

  2.   
    Ken2BE's avatar

    Eerst mass effect 3 nog eens halen en dan komt deze aan de beurt 😀

  3.   
    irapi's avatar

    Wat is er een minpunt aan dat er een einde aan komt? Dat heb ik liever dan dat een serie (zoals cod) uitgemolken wordt tot er niets meer bij kan komen.

  4.   
    Danielle.k's avatar

    Wat een hele mooie review, heb hem zeker 2 maal doorgelezen en met veel plezier.

    Nog een paar dagen geduld hebben en dan eindelijk met deze hele mooie topper aan de slag, ik ga in ieder geval de review nog eens lezen 😀

  5.   
    Hitman047's avatar

    Prima review. 😉

    Maar dit:

    Dit is vreemd, want jij, Geralt, zou de laatste Witcher zijn.

    en

    de Scoia’tael: een groep elven die strijd tegen het onderdrukkende regime van de mensheid.

    klopt niet helemaal, hé? Met name die eerste. 😳

  6.   
    Glennus's avatar

    ”Hitman047″ schreef, "Prima review. 😉
    Maar dit:

    Dit is vreemd, want jij, Geralt, zou de laatste Witcher zijn."

    en [quote]..

    klopt niet helemaal, hé? Met name die eerste. :oops:[/quote]

    Niet helemaal fout, maar ik probeerde zo weinig mogelijk te spoilen voor de mensen die de game(s) nog niet gespeeld hebben. Want het klopt wel een beetje, alleen wordt er later meer verteld, waardoor er weer een twist ontstaat in het verhaal. Maar ik snap je reactie wel 🙂

    Tevens wil ik in het algemeen even melden dat ik expres geen echte minpunten genoemd hebt, omdat de slechte kantjes die aanwezig zijn dusdanig klein zijn dat ze niet van invloed op het cijfer zijn geweest.

  7.   
    Pixelyser's avatar

    Hoe zit het met de framerate op de xbox 360?

  8.   
    Glennus's avatar

    Pixelyser schreef, "Hoe zit het met de framerate op de xbox 360?"

    Die valt ontzettend mee, zeker aangezien de game ontzettend mooi is. Een constante 60 FPS zal je niet halen, maar rond dat getal zeker wel.

  9.   
    See4urSelf's avatar

    PC versie was geweldig! Kan niet wachten tot de Enhanced editie op de PC beschikbaar is!